[O1] Pierdut ... i po wypadku. Ktos cos doradzic moze????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sev
    L&K
    • 2007
    • 1295

Co innego dla siebie a co innego dla szarego człowieczka z ulicy.
    Ale jeżeli jest tak jak mówisz to super.
    6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
    Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

Sev, spoko, Klocek tam szepnie, ze ma byc zrobione bardzo dobrze A go tam sluchaja ...
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• sosna1
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 463
        • Octavia II (1Z3)
        • BGU 1.6 MPI 102 KM

Żądać zwrotu utraty wartości auta można tylko w przypadku gdy uszkodzeniu uległy elementy nośne karoserii i trwale połączone.
        Co do tego to mam pewne wątpliwości ponieważ ja wyrwałem kasę za utratę na wartości a miałem uszkodzone i zostały wymienione na nowe 4 szyby,drzwi prawe przednie i tylne łącznie z klamkami,listwami i lusterkiem(słupek i próg nie ruszony),prawy błotnik przedni natomiast dach,maska i lewy błotnik przedni były tylko porysowane.To była dziwna szkoda z dziwnym pojazdem.Tylko tyle że za naprawę nie płaciło cudowne PZU tylko GENERALI a ci poprostu może jeszcze nie są tacy cwani jak cudowne złodziejskie PZU.
        Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• Spike
          Drive
          • 2007
          • 55

A jak wygląda sprawa o żadanie zwrotu utraty wartości auta w przypadku naprawy gotówkowej ze swojego AC?

Ja mam jeszcze taki problem że na pierwszych oględzinach PZU wyceniło mi po wiekszych cenach częsci niż po drugich oględzinach (po rozbiórce) gdzie wyceniło po cenach około 30-40% niższych :shock: :?
          Jahrem
          :food

Komentarz

• Sev
            L&K
            • 2007
            • 1295

W przypadku AC nie ma możliwości rekompensaty utraty wartości pojazdu wskutek kolizji.
            AC regulują OWU (ogólne warunku ubezpieczenia) i nic co wychodzi poza OWU nie jest uwzględniane.

AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym.

W przypadku OC podstawą rekompensaty utraty wartości auta jest kodeks cywilny a mianowicie zapis że poszkodowanemu należy się odszkodowanie do wysokości poniesionych strat i utraconych korzyści które mógłby osiągnąć (tak mniej więcej, nie pamiętam dosłownie). Taką stratą jest utrata wart. rynkowej pojazdu.

Są takie opcje w AC jak gwarantowane sumy ubezpieczenia (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie teraz) gdzie np. przy szkodzie całkowitej wypłata odszkodowania jest w wysokości sumy ubezpieczenia (np. przy nowym aucie równe cenie nowego) zamiast jego aktualnej wartości rynkowej.

Co do wartości (cen) części, może być tak że AC masz zawarte z uwzględnieniem przy naprawie zamienników zamiast części oryginalnych. Stąd różnica.

Komentarz

• imported_PIOTRUŚ
              Classic
              • 2007
              • 9

Zamieszczone przez misiek^wro
              bubuDE, no wlasnie bylem na pogotowiu, bo jednak dalej mnie kark boli od niedzieli ... do tego mam zawroty glowy, nie jest fajnie.

za to tez nalezy sie odszkodowanie uszczerbek na zdrowiu + szok i inne dolegliwosci z tym zwiazanie :szeroki_usmiech
              nawet jedno % uszczerbek to z około 6000000mln calkiem ladna sumka jest :szeroki_usmiech
              Mercedes E 270 CDI + Uniden520xl + Motór
              gg 5228701

Komentarz

• Sev
                L&K
                • 2007
                • 1295

Zamieszczone przez PIOTRUŚ
                bubuDE, no wlasnie bylem na pogotowiu, bo jednak dalej mnie kark boli od niedzieli ... do tego mam zawroty glowy, nie jest fajnie.

za to tez nalezy sie odszkodowanie uszczerbek na zdrowiu + szok i inne dolegliwosci z tym zwiazanie :szeroki_usmiech
                nawet jedno % uszczerbek to z około 6000000mln calkiem ladna sumka jest :szeroki_usmiech
                No nie do końca. Kwota ta stanowi łączna "pulę" czyli górną granicę. Odszkodowanie za utratę zdrowia to nie jest % z tej kwoty.

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

Sev, ale biorac pod uwage powiedzmy zly stan psychiczny, jeden niezaliczony egzamin przez niemozliwosc skupienia, ciagle nerwobole, sztywnosc karku, utrate mnostwa czasu w zwiazku ze spedzaniem go w domu, zmarnowany karnet na basen, budzenie sie w nocy, zle sny, bole kregoslupa szyjnego - rowniez powodem nocnego wstawania, i mnostwo dolegliwosci powypadkowych to tak pi razy drzwi ile sie mozna spodziewac?

Oczywiscie wszystko powyzej bedzie ladnie wypisane u kazdego lekarza specjalisty. Takze doliczyc bedzie trzeba rehabilitacje, bo ciagle mi cos strzela w karku, a przy schylaniu nawet i ucho mi sie zatyka/odtyka.

Komentarz

• Sev
                    L&K
                    • 2007
                    • 1295

Trudno jednoznacznie określić, zależy jaka część ma być zadośćuczynieniem (za męki i bóle ;-) ) a jaka odszkodowaniem (rachunki, poniesione straty, utracone korzyści itp). To jest delikatny temat, nie śpiesz się. Jakby co to pogadamy przez PW albo na GG.

Komentarz

• damian
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 178

misiek^wro, mam podobną sytuację u siebie. Mój ojciec miał wypadek octavianem i też chciałbym skroić TUW za bóle, złe sny, nie przespane noce itd., itd.
                      Z tymże mój ojcicec jest uparty i już po 2 dniach był w pracy i nie był ani razu u lekarza, bo się bardzo dobrze czuł. tylko po oględzinach na miejscu wypadku zbadał go lekarz w karetce, al epo paru minutach zemdlał i zabali go do szpitala - badania nic nie wykazły. Jak napiszesz takie pisemko, to jakbyś mógł podesłać jego tresć, bo ze mnie kiepski pisarz.
                      A jak zwroty za ubrania. Okazała się, że ojciec ma porwaną marynarkę, to zakup nowej i przedsawienie paragonu wystarczy, zeby rządac zwrotu kasiorki??
                      Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

• Sev
                        L&K
                        • 2007
                        • 1295

Tak, paragon powinien wystarczyć ale porwaną marynarkę trzeba niestety pokazać w ubezpieczalni. Tylko że ciężko jest udowodnić że marynarka ta uszkodzeniu uległa w trakcie wypadku.

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

Ok pewne newsy z frontu.

Obecnie skonczylem kuracje noszenia kolnierza. Wybieram sie na wizyte kontrolna u pary lekarzy, cholera tylko kiepsko z czasem. Mam zamiar pochodzic pare razy do ortopedy, bo ciagle mam sztywnosc karku.

Co do auta. Od 3 tygodni czekamy z ASO na zgode PZU zeby moc wykorzystac oryginalne czesci blacharskie Skody z racji na perforacje nadwozia. Z plastikami bedziemy walczyc na koncu, pokazujac im ze nie chca wejsc odpowiednio w dziurki itd ...

Co do samej sytuacji, narazie dostaje ladnie zwrot za fakturki za auto, dodatkowo cholera ciagle mnie szlag trafia, bo mam swiadomosc, ze bede musial sie spuscic doslownie z 4 tysiecy albo wiecej na pokrycie VAT'u z faktury od ASO ...

Zapowiada sie hardcore - no ale mam juz 2900 zl odlozone w razie "W"

Jak cala sprawa sie zakonczy, tj bedzie pelen final we wszystkich aspektach napisze odpowiednie sprawozdanie co i jak. O ile forum bedzie juz w miare dzialalo

Pozdrawiam.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Co do samej sytuacji, narazie dostaje ladnie zwrot za fakturki za auto, dodatkowo cholera ciagle mnie szlag trafia, bo mam swiadomosc, ze bede musial sie spuscic doslownie z 4 tysiecy albo wiecej na pokrycie VAT'u z faktury od ASO ...
                            Bo to jest wlasnie PZU ktore wyplaca kwote netto, co jest niezgodne z prawem. Kilka dni temu byl artykul na Onecie o tym. Co innego jak auto masz w firmie, wtedy ASO wystawia Ci fakturke Ty placisz VAT, a potem wrzucasz w koszty a VAT dostaniesz nie wczesniej niz po 2 miesiacach
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Sev
                              L&K
                              • 2007
                              • 1295

Ważna informacja!
                              INTERIA.PL: Miałeś wypadek masz VAT

Dotyczy to osób fizycznych nie odliczających VATu.

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Maicroft, to jak to jest w przypadku, gdy autko jest na firme??

Place ze swoich, odliczam przez 2 miesiace VAT, a pozniej przelewaja mi pozostala nadplate czy sie paluje przez Bog wie ile czasu az to wszystko sobie odpisze?

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

ASO wystawia Ci fakture brutto. PZU przelewa Ci kwote netto, a VAT przynosisz im z wlasnego konta. Po czym dajesz ksiegowej ta fakture jak fakture za paliwo i ona to wrzuca normalnie w koszty, tak jakby to byla naprawa samochodu. No i potem czekasz na rozliczenie VAT-u w najlepszym przypadku VAT Ci zwroca bo zrobiles wiecej tzw kosztow, ale to chyba wiesz juz jak dziala. Podalem 2 miesiace, bo nie wiem jak jaki US jeden obraca kasa 2 miechy inny wiecej
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek^wro
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8321

Maicroft, czyli rozumiem jest standardowo, wrzucam to w koszty, srednio miesiecznie vatu mam 500-600 zl, wiec po 2 miesiacach odpisze dajmy na to 1500 zl jak dobrze pojdzie, czyli cala reszte dostane gdzies po tym okresie na konto ?

Komentarz

• oldwin
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 61

z praktyki.. lepiej nie bierz zadnego zwrotu.. 'rozpisuj' sobie na kolejne miesiace ja tak czy siak placisz VAT co miesiac..

Komentarz

• misiek^wro
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8321

oldwin, hehe, czyzby taki zwrot powodowal zainteresowanie US?

Komentarz

• oldwin
                                          Drive
                                          • 2005
                                          • 61

powiedzmy :wink: ze tak powiem 'grabie dobrze dzialaja w jedna strone'
                                          a tak na powaznie to znajomy mial te nie przyjemnosci z podobnego powodu..

Komentarz

• Krzysztof1967
                                            Classic
                                            • 2007
                                            • 24

oldwin, hehe, czyzby taki zwrot powodowal zainteresowanie US?
                                            Na 99% przy zwrocie VAT-u masz kontrolę ze skarbówki. Lepiej zrób jak radzi oldwin

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

Krzysztof1967, no to bedziemy sie bawili w odliczanie z ojcem ...

Komentarz

• Mierzej
                                                Drive
                                                • 2007
                                                • 82

Witam.

Mam pytanie bo przypadkowo trafilem na kogos kto zmienil w AGR wtryski od ASV. Jak to wogole wplynelo na osiagi silnika? Hamowales moze? Powodzenia z autem i z gory dzieki za info. Podro.
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• misiek^wro
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8321

Newsy z pola bitwy. PZU odpowiedzialo wreszcie na kalkulacje ASO. Zgodzili sie na robocizne, na ori juz nie. Piszemy odwolanie, wlasciwie to ASO pisze, ze czesci zastepcze nie sa czescmi ocynkowanymi, a oni jako gwarant po 3 latach nie beda robic na nowo lakieru i blacharki, bo rdza np wyjdzie. Prawdopodobnie ten chwyt dziala. Plastiki wydebimy w prosty sposob, podobno 99% nawiertow i zatrzaskow w nich nie pasuje, dlatego PZU bedzie musialo przyznac ori

Komentarz

• pablo_doctor
                                                    Elegance
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 791

patrz misiek, niby takie nic a lile trzeba sie uzerac z chu...ami. placisz skladki i tak chca czlowieka w wala zrobic
                                                    pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

Pracuję...