[O2] wspomaganie kierownicyw

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lolek82
    Classic
    • 2007
    • 22

misiek^wro, więcej optymizmu. Jak będziesz sobie wmawiał, że fatum czy pech to faktycznie tak się będzie działo. Taka autosugestia. Nie można się tak nastawiać. Czasami czym więcej człowiek o tym myśli tym bardziej popełnia błędy, których finał jest jaki jest. Ma być dobrze i nie ma innej opcji Ludziska nie dołować tu kolegi misiek^wro, tylko wspierać :!:
    www.ultima-auto.pl
  • mar_a
    Classic
    • 2006
    • 23

Witam
    zapaliła mi sie kontrolka wspomagania kierownicy i kierownica zrobiła sie twarda jak kamien...
    czy moze słaby akumulator sowodowac takie objawy czy tez padlo wspomaganie ( w zeszłym tygodniu miałem problem z akumulatorem - odpala ale był dość słaby) co ew. mogło paść... prosz e o radę - czy czeka mnie serwis...

Komentarz

• nickmar
      Drive
      • 2007
      • 83

w sluzbowym samochodzie tez mialem kiedys podobny problem (nie w skodzie), jadac uslyszalem pojedynczy dzwiek kierownica stala sie twarda po wylaczeniu silnika nie dalo sie go juz pozniej uruchomic. Tylko u mnie zakonczylo sie to troche inaczej, rozszczelnil sie uklad wspomagania, wyciakajacy plyn spowodowal uszkodzenie alternatora i samochod spedzil piec dni w serwisie. Osobiscie wydaje mi sie ze przy pracujacym silniku slaby akumulator nie powinien miec wplywu na uklad wspomagania. Mysle ze przyczyna jest inna, ale ciezko mi ja wskazac, byc moze chodzi o jakis wyciek.

Komentarz

• cinoppi
        Classic
        • 2007
        • 35

a pasek klinowy jest cały i dobrz napiety?

[ Dodano: Sob 15 Wrz, 07 20:10 ]
        przy niewielkim wycieku plynu w ukladzie słychac prace pompy wspomagania(buczy)

Komentarz

• mar_a
          Classic
          • 2006
          • 23

no.. cały ... jeszcze

Komentarz

• cinoppi
            Classic
            • 2007
            • 35

odpal auto i zobacz czy kolo pasowe od pompy wspomagania sie kreci czy tez pasek sie slizga po nim

Komentarz

• mar_a
              Classic
              • 2006
              • 23

jezdziłe sobie pare dni wstawiam do garazu, stoi dwa dni i dzisiaj kicha lampka swieci i koniec...

[ Dodano: Sob 15 Wrz, 07 20:15 ]
              ok sprawdze jutro...

Komentarz

• cinoppi
                Classic
                • 2007
                • 35

wytrzymasz bo ja jak kombinuje i co mi do glowy przyjdzie to nie odpuszczam az nie sprawdze

Komentarz

• mar_a
                  Classic
                  • 2006
                  • 23

niestety jestem dość daleko od niego ... bo musialem skorzystac z innego srodka lokomocji...

Komentarz

• greszczyn
                    Elegance
                    • 2005
                    • 893
                    • Nissan

W OII jest elektryczne wspomaganie układu kierowniczego , na nic sprawdzanie paska i wycieków :wink:

Komentarz

• jerzy
                      Classic
                      • 2007
                      • 4

Miałem to w swojej OII. Naprwdę dobry elektryk stwierdził iż: przy wspomaganiu elektromechanicznym, przy słabym akumulatorze komputer pokoleii może odłęczać urządzenia zawsze zaczynając od najbardziej zużywajacego energię jakim jest wspomaganie. U mnie po wymianie akumulatora problem znikł natychmiast. Może i Ty spróbuj, zawsze będzie to najtańszy początek
                      jerzy

Komentarz

• awizo
                        Classic
                        • 2007
                        • 23

kontrolka wspomagania przy rozruchu powinna palic się na żółto czy na czerwono?

Komentarz

• dexter
                          Classic
                          • 2007
                          • 32

Lampka świeci przez kilka sek.po włączeniu zapłonu a jeżeli nie zgaśnie to usterka ,gdy świeci na żółto częściowa usterka siła potrzebna do kierowania może być większa,a gdy świeci na czerwono całkowite uszkodzenie układu-brak wspomagania.Gdy akumulator był odłączony i ponownie podłączony ,po włączeniu zapłonu świeci żółta lampka.Po przejechaniu krótkiego odcinka musi zgasnąć.U mnie po włączeniu zapłonu świeci na czerwono i gaśnie czyli jest to ok.

Komentarz

• Bartek_2012
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 208

mar_a, daj znać czy rozwiązałeś problem ze wspomagaiem. Mogę pojechć i zdiagnozować. Czasem wystarczy usunąć błąd ze sterownka i wszystko mija - pomogę. Jeżeli wymieniałeś akumulator na inny bądz o innej pojemnści trzeba zaproramwać moduł akumulatora aby go alernator poprawnie ładował.
                            BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
                            JEST: Volvo S80 II D5
                            JEST: BMW R1200GS Adventure

Komentarz

• mar_a
                              Classic
                              • 2006
                              • 23

ponieważ to służbówka została odstawiona do servisu - wymiana wspomagania - jakas usterka elektryczna -nie do naprawy....

Komentarz

Pracuję...