brudnyhary, to na 100% ten zakichany czujnik - mam to samo, musialem rozlaczyc swiatlka, bo by mi aku padl :|
Mobil 1 0w-40 czy 0w-40 Turbo Diesel
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Mobil 1 0w-40 czy 0w-40 Turbo Diesel
Witam,
przyszedł czas na wymianę oleju w mojej octavi. To pierwsza wymiana oleju odkąd ją kupiłem i mam pytanie:
Na silniku mam przyczepioną kartkę, że "w środku" jest Mobil 1 0w-40. Czy mam rozumieć to, że jest tam 0w-40 Tubo Diesel czy niekoniecznie??
Czy jest jakaś zasadnicza różnica między 0w-40 a 0w-40 TD?? Czy do Diesela mogę dać 0w-40??
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
KrzysiekKrzysiek
1,9 TDi (110 KM), 2002 r., 150kkm
-
-
Re: Mobil 1 0w-40 czy 0w-40 Turbo Diesel
Zamieszczone przez kzychuWitam,
przyszedł czas na wymianę oleju w mojej octavi. To pierwsza wymiana oleju odkąd ją kupiłem i mam pytanie:
Na silniku mam przyczepioną kartkę, że "w środku" jest Mobil 1 0w-40. Czy mam rozumieć to, że jest tam 0w-40 Tubo Diesel czy niekoniecznie??
Czy jest jakaś zasadnicza różnica między 0w-40 a 0w-40 TD?? Czy do Diesela mogę dać 0w-40??
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
KrzysiekOctavia 1.9 TDI 4x4
Komentarz
-
-
Nie chcę rozkręcać kolejnego wątku na temat oleju. Napiszę tylko, że:
1. Powinno się lać to samo co było przedtem.
2. Było kiedyś na forum, że 0W-40 jest za rzadki do TDI. Olej przedostaje się przez uszczelnienia turbiny i brudzi nam "drugą" stronę. W przypadku naszych turbin (z ruchomymi kierownicami) może się to przyczynić do zapieczenia tychże.
Oczywiście w Twoim przypadku, pkt. 1 pozostaje w sprzeczności z pkt. 2 ale takie jest życie - albo rybki albo akwarium ops:
... chyba Ci nie pomogłem - sorry90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?
Komentarz
-
-
ja mam juz 0-40 od 120tys i auta lata moze jest glosniej szczegolnie w lecie
Poza tym 0-40 stawia chyba mniejszy opór ? zuzywa mi miedzy wymianami ok 750m :diabelski_usmiech lnowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjne przebieg 273 tyś
Komentarz
-
-
No to ja w celu rozstrzygnięcia proponuję wam Panowie lekture z tej strony http://www.ew2.lubesinfo.com/framese...1317&langid=12
Krzychu prosze naciśnij klawisz pomógł
[ Dodano: Pon 05 Lis, 07 22:42 ]
(marka) SKODA
Model Octavia 1.9 SDi, TDi
Silnik D / DT
Rok 1997-01
Zastosowania Zalecenie Pojemność (ltr)
Silnik (D / DT) REKOMENDOWANY Mobil 1 0W-40 4.5
POLECANY Mobil Synt/Syst S 5W-40
DOBRY Mobil Super S 10W-40Teraz xenony by krzynol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdiZamieszczone przez kzychuWitam,
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Obecnie do diesla polecane sa oleje Motul'a.Dostojnie do przodu by Dynosoft
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sptomZamieszczone przez AdiZamieszczone przez kzychuWitam,
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Obecnie do diesla polecane sa oleje Motul'a.Octavia 1.9 TDI 4x4
Komentarz
-
Komentarz