Mobil 1 0w-40 czy 0w-40 Turbo Diesel

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bart_82
    Classic
    • 2008
    • 12

brudnyhary, to na 100% ten zakichany czujnik - mam to samo, musialem rozlaczyc swiatlka, bo by mi aku padl :|
  • kzychu
    Classic
    • 2007
    • 5

Witam,

przyszedł czas na wymianę oleju w mojej octavi. To pierwsza wymiana oleju odkąd ją kupiłem i mam pytanie:
    Na silniku mam przyczepioną kartkę, że "w środku" jest Mobil 1 0w-40. Czy mam rozumieć to, że jest tam 0w-40 Tubo Diesel czy niekoniecznie??
    Czy jest jakaś zasadnicza różnica między 0w-40 a 0w-40 TD?? Czy do Diesela mogę dać 0w-40??

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Krzysiek
    Krzysiek
    1,9 TDi (110 KM), 2002 r., 150kkm

Komentarz

• Adi
      Classic
      • 2007
      • 17

Re: Mobil 1 0w-40 czy 0w-40 Turbo Diesel

Zamieszczone przez kzychu
      Witam,

przyszedł czas na wymianę oleju w mojej octavi. To pierwsza wymiana oleju odkąd ją kupiłem i mam pytanie:
      Na silniku mam przyczepioną kartkę, że "w środku" jest Mobil 1 0w-40. Czy mam rozumieć to, że jest tam 0w-40 Tubo Diesel czy niekoniecznie??
      Czy jest jakaś zasadnicza różnica między 0w-40 a 0w-40 TD?? Czy do Diesela mogę dać 0w-40??

Z góry dzięki za pomoc.
      Pozdrawiam,
      Krzysiek
      Szukaj oleju syntetycznego do turbo diesli. Jeśli chcesz Mobila to ważne, żeby spełniał normę VW 505.01 a ten chyba jej nie spełnia. Z mobila o ile wiem to tylko Mobil Synt S Special V 5W-40 spełnia tą normę.
      Octavia 1.9 TDI 4x4

Komentarz

• Kuvel
        Ambiente
        • 2006
        • 138

Nie chcę rozkręcać kolejnego wątku na temat oleju. Napiszę tylko, że:
        1. Powinno się lać to samo co było przedtem.
        2. Było kiedyś na forum, że 0W-40 jest za rzadki do TDI. Olej przedostaje się przez uszczelnienia turbiny i brudzi nam "drugą" stronę. W przypadku naszych turbin (z ruchomymi kierownicami) może się to przyczynić do zapieczenia tychże.

Oczywiście w Twoim przypadku, pkt. 1 pozostaje w sprzeczności z pkt. 2 ale takie jest życie - albo rybki albo akwarium ops:

... chyba Ci nie pomogłem - sorry
        90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?

Komentarz

• rafalus
          L&K
          • 2005
          • 1140
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ja mam juz 0-40 od 120tys i auta lata moze jest glosniej szczegolnie w lecie
          Poza tym 0-40 stawia chyba mniejszy opór ? zuzywa mi miedzy wymianami ok 750m :diabelski_usmiech l
          nowy cSIMC od Aliego
          seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
          Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• bogusg
            Rider
            • 2007
            • 355

No to ja w celu rozstrzygnięcia proponuję wam Panowie lekture z tej strony http://www.ew2.lubesinfo.com/framese...1317&langid=12
            Krzychu prosze naciśnij klawisz pomógł

[ Dodano: Pon 05 Lis, 07 22:42 ]
            (marka) SKODA
            Model Octavia 1.9 SDi, TDi
            Silnik D / DT
            Rok 1997-01

Zastosowania Zalecenie Pojemność (ltr)
            Silnik (D / DT) REKOMENDOWANY Mobil 1 0W-40 4.5
            POLECANY Mobil Synt/Syst S 5W-40
            DOBRY Mobil Super S 10W-40
            Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• sptom
              Rider
              • 2007
              • 351

Zamieszczone przez Adi
              Witam,

Z góry dzięki za pomoc.
              Pozdrawiam,
              Krzysiek
              Szukaj oleju syntetycznego do turbo diesli. Jeśli chcesz Mobila to ważne, żeby spełniał normę VW 505.01 a ten chyba jej nie spełnia. Z mobila o ile wiem to tylko Mobil Synt S Special V 5W-40 spełnia tą normę.
              Mozesz mi objasnic czemu musi spelniac akurat norme do pompowtryskow? IMHo wystarczy 505.00 ale moze sie myle :szeroki_usmiech

Obecnie do diesla polecane sa oleje Motul'a.
              Dostojnie do przodu by Dynosoft

Komentarz

• Adi
                Classic
                • 2007
                • 17

Zamieszczone przez sptom
                Zamieszczone przez Adi
                Witam,

Z góry dzięki za pomoc.
                Pozdrawiam,
                Krzysiek
                Mozesz mi objasnic czemu musi spelniac akurat norme do pompowtryskow? IMHo wystarczy 505.00 ale moze sie myle :szeroki_usmiech

Obecnie do diesla polecane sa oleje Motul'a.
                Fakt, do AHF wystarczy olej spełniający 505.00 czyli z Mobila, którego dotyczyło pytanie może być Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40.
                Octavia 1.9 TDI 4x4

Komentarz

warto to przeczytać

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Warto poczytac taki dlugiiii watek o olejach, gdzie omowione sa wlasnie Mobile do AHF-a, Motule do AHF-a, Castrole i inne.

Druga sprawa ten watek to ma juz ponad miesiac, i jak nazwa wskazuje jak olej jest do diesla to ma byc do diesla :twisted:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...