kozi1987, tak
[O1] Wymiana akumulatora a elektronika
Zwiń
X
-
[O1] Wymiana akumulatora a elektronika
Witam i pytam.
Nadmieniam, że w opcji "szukaj" takiego konkretnego tematu nie znalazłem.
Otóż planuję przed zimą wymienić akumulator bo zakupiona przeze mnie na rynku wtórnym Octa ma fabryczny od 4 lat i różnie może być.
I tu pojawia się pytanie: czy czasowe odłączenie akumulatora podczas jego wymiany i podłączenie nowego grozi jakimiś konsekwencjami w funkcjonowaniu elektroniki, w szczególności:
- fabrycznego immobilisera,
- centralnego zamka i elektryki szyb i lusterek,
- alarmu (powiązanego z centralnym zamkiem),
- komputera pokładowego (wyświetlanie spalania, przebiegu, temperatury zewn. itp.),
- głównego komputera sterującego (zakodowane fabryczne ustawienia zapłonu, wtrysku, ESP, ABS itp.),
- radia typu Symphony.
Jednym słowem czy autko mi nie padnie i czy trzeba po wymianie aku korygować jakieś ustawienia VAGiem ?
I ostatnie pytanko - jakie paramerty musi mieć aku do Octy 1.9 TDI 110 KM (ile kWh) i jakiej marki aku polecacie ?
Z góry dziękuję za informacje.Octavia Combi 2003 r. Ambiente 1.9 TDI 110 KM
-
-
Nic się nie stanie, trzeba będzie tylko od nowa nastawić zegarek, skasują się wskazania komputera odnośnie dziennego, i długo okresowego przebiegu, oraz wprowadzić kod do radia, jeżeli jest kodowane. Nie wiem jak jest z szybami elektrycznymi, gdyż nie mam takowych, ale chyba trzeba będzie ustawić od nowa, a to wytłumaczą koledzy co mają.
Komentarz
-
-
nic sie nie stanie z elektroniką samochodu, może być tylko konieczność wpisania kodu radia, ustawienia stacji w radyjku, ustawienia zegara, skasuje sie licznik przebiegu dziennego, informacje o średnim spalaniu (wyswietlane na komputerze pokładowym), itp. Wartość pojemności akumuloatora podaje się w Ah (amperogodzinach) nie w kWh (kilowatogodzinach). Akumulator powinien mieć 70-75 Ah.Zamieszczone przez Tomexjakiej marki aku polecacie ?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Sigma_74
Komentarz
-
dariuszn
Ja ostatnio wymieniałem akumulator i kupiłem austriackiego Banner'a, którego polecił mi kolega z pracy.
Pojemność - 74Ah
Moc Rozruchowa: 680A (EN)
dł: 278mm; szer: 175mm; wys: 175mm
Póki co jestem zadowolony i w miarę nie drogi (dałem jakieś 240). Na ostateczną ocenę poczekam do wiosny
Chociaż akumulatory ostatnio podrożały w porównaniu do lipca2007 ten model jest jakieś 30-60 PLN droższy.
Komentarz
-
Dzięki za odpowiedzi. Pocieszyliście mnie.
Z tymi kWh się rzeczywiście pomyliłem
Proponuję jeszcze nie zamykać tematu bo może ktoś wpisze jeszcze pozytywne oceny jakichś konkretnych modeli akumulatorów.
A swoją drogą ile lat wytrzymuje przeciętnie aku w dieslu (bazując na Waszych doświadczeniach) ?Octavia Combi 2003 r. Ambiente 1.9 TDI 110 KM
Komentarz
-
-
Nie mam co prawda diesla, tylko 2,0 115KM AQY, zakupiony w lutym 2000r, a więc to już prawie 8 lat, akumulator jest ciągle ten sam, "fabryczny", i ma się dobrze. Zasadą jest, że o akumulator trzeba jednak dbać. Trzeba pilnować poziomu elektrolitu (dolewać wody destylowanej), doładować w razie potrzeby, szczególnie na jesień, gdy zaczynają się chłody. Jeżeli jest dużo krótkich i częstych przebiegów (rozruchów), to szczególnie w zimie trzeba doładowywać częściej, np. co kilka tygodni. Kiedy trzeba doładować, to łatwo wyczuć po pracy rozrusznika.
Polecam też zamontowanie woltomierza w samochodzie. Bardzo to ułatwi kontrolę pracy akumulatora.
Komentarz
-
-
witam!!
oprócz tego wszystkiego opisanego w powyższych postach --" po odłączeniu i ponownym przyłączeniu akumulatora należy nastawić górną pozycję zamkniętych okien, tzn (uaktywnić układ)-kluczykiem otworzyć do oporu wszystkie szyby (kluczykiem przekręcając w kierunku otwarcia), następnie przekręcając kluczyk zamknąć wszystkie szyby i po zamknięciu przytrzymać kluczyk jeszcze przez około 3 sekundy w pozycji zamykania.
Ja kupiłem akumulator firmy MOLL,(74Ah/680A(EN) i użytkuję go trzy lata, jak do tej pory nie narzekam, w innym aucie też miałem aku tej firmy był użytkowany 7 lat i został sprzedany razem z samochodem w jeszcze dość dobrej kondycji, dlatego uważam że jest to dobra firma, ale i cena jest odpowiednia :twisted:
Pozdrawiammając poduchy...nie zapominaj o pasach
Komentarz
-
-
Dzis poszedlem kupic i zalozylem Centra Futura 75Ah. W ten plastik w TDI to wejdzie IMO akumulator z 85-90Ah, bo na szerokosc jest tam duzo miejsca jeszcze. Jutro zobacze, czy znikna slynne lampki ASR i ABS przy pierwszym uruchomieniu silnika rano.
Stary wlozylem do drugiego auta, gdzie pewnie jeszcze ze 2-3 lata pojezdzi
Marian 2, Niby tak, trzeba dolewac, ale tu pojawia sie problem. Nowe akumulatory maja gwarancje, np ten co kupilem 3 lata i nie mozna otwierac gornej pokrywy, pod ktora ewentualnie beda korki, zeby uzupelnic wode. W starych akumulatorach nie bylo z tym problemu.
A co do glownego pytania, odlaczylem syrene alarmu, odpialem jeden, wkrecilem drugi, ustawilem godzine, radio i wszystko inne dziala.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukas_igJa właśnie jestem w trakcie reklamacji akumulatora bosh silver. Wytrzymał 1,5 roku normalnej eksploatacji.
Zamieszczone przez dariusznJa ostatnio wymieniałem akumulator i kupiłem austriackiego Banner'a, którego polecił mi kolega z pracy.
Póki co jestem zadowolony i w miarę nie drogi (dałem jakieś 240). Na ostateczną ocenę poczekam do wiosny
Komentarz
-
-
Z tym Boschem to kraza rozne legendy. Do starego auta jakies 6 lat temu kupilem wlasnie Silvera i wszyscy mowili, ze zaraz sie wysypie itd. Przejezdzilem 4 lata, potem auto poszlo dalej, a zima stary diesel krecil dlugo zanim zaskoczyl i nawet jazda po miescie po 4-6km i przerwa nie robily na nim wrazenia.
Teraz pierwsza rzecz ktora sprawdzilem to wlasnie tez byl Bosch, ale cena takiego ktory mnie interesowal, lekko mnie rozsmieszyla do tego tylko 2 lata gwarancji. Zobaczymy czy dobrze wybralem
Komentarz
-
-
Witam a moze mozna obeisc zmiane akumulator i podłaczyc jakis mały np z motorku i wtedy wszystkie dane zostaną zachowane jesli jest obawa o to wszystko to bedzie najlepszy sposób ale musiałbys sie zagłabic w temat jaki najlepiej podłaczyc na czas zmianyOctaviaII-160km-320Nm+DSG+Cobra75WX-ST+President(Kentucky)
Komentarz
-
Komentarz