Od tygodnia nie moge zamknac drzwi po stronie kierowcy, ani pilotem, ani przyciskiem na raczce drzwi od srodka (centralny). Pozostale zamykaja sie jak dawniej. Dla zaryglowania i otwarcia wszystkich drzwi na raz musze przekrecic kluczem w drzwiach. Otwieraja sie rowniez raczka od srodka. Po skanerze mam 00928 Locking Module for Central Locking: Front Driver Side F220 27-10 Implausible Signal-Intermittent. Czy da sie je przestawic w VAGu, czy to uszkodzenie mech. i naprawialne? Pozdrawiam.
U mnie rok temu albo dwa tez tak sie stalo. Zaczalem myslec co jest, rozebralem drzwi wyjalem taka duze kostke na dole szyby, popsikalem jakims kontaktem, polaczylem i dziala do dzis Inna sprawa, jest ze zielenina czasem pojawia sie na polaczeniu w kostce miedzy drzwiami a autem, albo same te kabelki tam sie przecieraja.
bubuDE, wydaje mi sie ze Maicroft ma racje - moim zdaniem VAGiem nic tu nie zdzialasz - w pierwszej kolejnosci szukaj przyczyny problemu w polaczeniach na kablach.
Jeszcze nie zdejmowalem tapicerki ale odwaze sie i pomerdam zlaczkami. Do tego mam specyfik na kontakty i poprobuje. Jesli to nie pomoze pewnie konieczny bedzie zakup calego zamka lub elektromagnesu, czy co tam steruje.
bubuDE, Przed zakupem zamka,jesli nie pomoże kontaktspray i pomerdanie przewodami pokaż zamek elektronikowi.W moim sprzęcie byly podobne objawy i okazało sie,że na płytce drukowanej zamka są zimne luty.Wystarczyło dotknięcie lutownica.
Poprobuje wszystkiego bo boli mnie serce ze gablota padla- chocby taki drobiazg. Dwa dni mam zawalone. Auto jeszcze chwile poczeka.
[ Dodano: Wto 09 Paź, 07 20:01 ] Maicroft, Zdjalem boczek i przejzalem wszystkie kontakty. Pod silnikiem podnoszenia szyb jest najwieksze gniazdo z 29 pinami o ktorym pisales. Bylo zielono od wilgoci i do tego jedna nozka zniknela- obrdzewiala a druga padnie na dniach. Nie znalazlem innych usterek. Byc moze uda mi sie dolutowac nowe kopytka ale to b. precyzyjna robota. OBY pomoglo. JanuszSz, powiedz mi prosze w jaki sposob Twoj mechanior wyjal plytke z elektronika. Ona jest oblana plastikowa? masa w obudowie.
JanuszSz, mam klopot z odkreceniem zamka. Potrzebne sa klucze podobne do TORXa ale jeszcze drobniejsze. Rzuce okiem w firmie czy takie sa. Jesli rozkrecam cos poraz pierwszy to musze sie niezle napocic. Aktualnie poszukuje opisu do ukladu komfortu i zamka jak oblozone sa kable- ich kolory.
Hi,
Ich habe folgendes Problem: Wenn ich das Auto mit der FB zumache, gehen alle Türen zu. Aber die Blinker blinken nicht. Erst beim zweiten oder dri...
dariuspolo, pieknie znalazles , bledy te same. Nie moge dobrac sie do zamka ohne vielzahnschluessel. Jest konieczny- nic innego nie pasuje. Gdy zerknalem do wnetrza drzwi to zastanawiam sie jak to wszystko porozpinac a potem zlozyc do kupy razem.
bubuDE, Potrzebny Ci jest Torx nr.40-do odkręcenia śrub mocujących zamek i śrubokręt krzyżakowy-do zdemontowania wkładki kluczyka.Oczywiscie zakładam,że boczek tapicerki drzwi masz zdemontowany.
Potem tylko wtyka z przewodami,linka i cięgiełko. :szeroki_usmiech
JanuszSz, zdjalem boczek, zerwalem gume, zsunalem wszystkie wtyczki. Do zamka od strony slupka zwykle TORXy sa za grube, nie rozmiarem tylko iloscia naciec na obwodzie. Nazwalbym to drobny TORX. Poprosze jutro kogos z pobliskiego warsztatu o ten klucz na noc. Rano oddam. Jesli usterka jest w zamku to mam juz dwie do naprawy.
dariuspolo, Mikrostyk mogl przestac laczyc, albo dodatkowo to wyjdzie po zlozeniu wszystkiego z uwagi na zielenine, jaka kolega bubuDE, odnalazl we wtyczce, wiec najpierw trzeba wtyczke zreanimowac i sprawdzic, bo szkoda rozkladac zamka :wink:
NAPRAWILEM. To byla ta urdzewiala koncowka z modulu komfortu. Dolutowalem nowa pozlacana. Bardzo precyzyjna robotka. Ciekawa ile taka prowizorka wytrzyma. Oznaczenie klucza do odkr. zamka: Lg8 wielozebny doslownie tlumaczac. Dzieki za wskazowki.
[ Dodano: Sro 17 Paź, 07 17:39 ]
Z braku miejsca w tym gaszczu kontaktow musialem wylamac czesc oslony przed lutowaniem.
[ Dodano: Sro 17 Paź, 07 17:44 ]
Podczas skladania owinalem dodatkowo tasma.
Hej
Sorry ze odgrzewam kotleta ale dopadl mnie ten sam blad - nie dziala centralny zamek w drzwiach kierowcy (wszedzie indziej dziala) to co dla mnie jest zastanawiajace to to ze nie swieci rowniez sie dioda od alarmu (ta w drzwiach kolo "dzyndzla" od zamka), szyby domykaja sie tak jak powinny czyli wyglada ze modol komfortu dziala (przynajmniej w wiekszosci).
Moj model to elegance z 2003r z 4x el. szyby itp. wczoraj rozebralem dzwi kierowcy
i sprawdzilem ten wtyk w ktorym w poscie bubuDE widac zielone - u mnie czysciutko.
Probowalem namierzyc gdzie u mnie jest modul komfortu ale nie znalazlem ops: - bylo juz ciemno gdy zdjalem oslone pod deska rozdzielcza ale jedyne co mi przypominalo ten modul mialo naklejke z logiem skody jakis tekst zaczynajacy sie od "original" ale niestety zdjecie zrobione aparatem z telefonu komorkowego jest dalekie od doskonalosci i nie nadaje sie aby to zamiescic...
podejrzewam ze moge miec dokladnie to samo co bubuDE, ale za cholere nie wiem gdzie dokladnie jest ten modul - czy ktos z Was moze mnie oswiecic ? (zdjecie mile widziane).
PS:
czy modul komfortu odpowiedzialny jest rowniez za ta diode??
PS2:
sprawdzilem rowniez wizualnie wszystkie kable i wydaje sie ze sa ok (tu zdjecia wyszly dobrze i tez nie widac na nich bledow) - testy na zasadzie "rozruszania" kabli nic nie wykazaly.
Naprawe planuje na najblizsza sobote (jesli bedzie ładna pogoda) ale chcialbym sie dobrze przygotowac zeby nie bylo niespodzianek.
Modul komfortu w aucie z elektrycznie podnoszonymi szybami jest w drzwiach, to ta duza czarna kostka po srodku z wieloma kolorowymi kablami podpieta do podnosnika szyb. Na moim zdjeciu owinieta biala tasma. W innych modelach moze znajdowac sie gdzie indziej?
zasugerowalem sie tym ze na jednym z ostatnich zdjec byl modul komfortu a lacze z pinami bylo z "czarnym spodem" a to pierwsze z "zielonym" miedzy pinami z postu na poczatku watku bylo z spodem w kolorze zoltym - u mnie modol w drzwiach tez ma zolty kolor i dlatego myslalem ze to inne moduly a modol komfortu jest gdzies pod deska rozdzielcza...
podsumowujac - czy modul w dzwiach z zoltym laczem patrzac na piny to modul komfortu?
i czy znacie odpowiedzi na moje poprzednie pytania?
Maicroft sprawdzilem na zasadzie wlozenia do srodka drzwi aparatu (z latarka) i zrobienia zdjecia + tyle ile sie dalo "organoleptycznie" pod guma biegnaca od drzwi do nadwozia. Nie widzialem zadnych pekniec przewodow itp ale z drugiej strony wiazka moze byc przerwana pod izolacja a wtedy inaczej jak miernikiem i po kolei po 1 przewodzie nie sprawdze :?
Tak sobie mysle... jesli modul komfortu jest w drzwiach kierowcy to gdybym to ja to projektowal dalbym poiwedzmy wspolna mase na wszytskie 4 zamki i 1 kabel sygnalowy/sterujacy na drzwi kierowcy i 1 na pozostale 3, idac za tym tokiem myslenia usterka powinna byc gdzies na lini modul w drzwiach - zamek lub w samym zamku... jak znajde jescze powiazanie z ta dioda to pewnie bede w domu - czy kts ma moze schemat instalacji elektrycznej drzwi kierowcy?? (pewnie ejst na forum ale szczerze powiedziawszy w tej chwili ejstem po 3 piwach i myslenie - a tym samym szukanie - nie jest moja najmocniejsza strona... w razie czego poszukam rano.
Napiszcie tylko prosze czy moje rozumowanie jest sluszne (skoro modulem komfortu mozna wysterowac ze najpierw sie otwiera drzwi kierowcy a pozniej pozostale to musza isc 2 oddzielne obiegi)?
Kolor wewnatrz kostki jest zolty. To jest miekka pianka izolacyjna. Ja ja usunalem zeby zrobic miejsce dla koncowki ktora dolutowalem. W Octawii sa dwie oddzielne galezie kabli: jedne przesylaja dane, inne dokonuja przelaczen. Zeby ocenic co padlo powinienes ostroznie oderwac czarna izolacje z drzwi i porozdzielac umiejetnie kostki szukajac bledu.
niedawno miałem problemy z centralka kierowcy, szyba mi sie sama podsuwał i jeszcze jakieś tam dziwne akcje...i właśnie był moduł komfortu do wymiany..wiec niestety nie zawsze kabelki winne
"urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]
Maicroft, patrzylem pod guma - z tym ze ladnie odeszla od strony karoserii a od dzwi chyba jest na klej... badz co badz sprawdzilem tam dokladnie z zewnatrz i na wszelki wypadek zrobilem 2 zdjecia wewnatrz (og gory i od dolu) nie widac zadnych uszkodzen.
Tak czy inaczej dziekuje Wam za porady - z przyczyn ode mnie nie zaleznych zajme sie dalasza diagnostyka najwczesniej za 2 tyg :?
na szczescie moj mechanik ma zarowno zamek, jak i modul komfortu wiec najpierw podjeade do niego podlacze moje lacza i zobacze czy pomoze
Komentarz