shado, oswietlenie mam na zewnatrz, ale gdzies wyczytalem ze "footwell" to jest wlasnie to. Ale odnosnie kodowania , to albo opis jest do bani albo sa zmiany w kodowaniu dla poszczegolnych klientow ( VW, Skoda , Seat) ktore sa nie udokumentowane.
[O2] Domykanie szyb przez moduł komfortu Octavia II
Zwiń
X
-
shado, kodowanie to nic innego jak ciag bajtow ktory jest zapisywany w eepromie , oczywiscie struktura jego nie jest znana.
Pracuje tez w branzy samochodowej, ale przy sterownikach poduszek. W sumie to mam w aucie swoje dzielo ( wklad w nie )
Jasne ze mozemy zczytac eepromy , wazne jest tylko jedno czy ty napweno masz to ustawione w module komfortu , a nie np alarm podaje dluzej sugnal do silownika drzwi zeby zamknely okna.
A w tej sprawie zapytaj goscia w serwisie , jak to robil to bedzie wiedziec gdzie i bedziemy znac odpowiedz.
Komentarz
-
-
hamster, OK zapytam we wtorek. A nie pomógłbyś mi ze sterownikiem poduszek do Fabii (6Q0 909 605 H) :?: Raz do roku sam z siebie się wysypuje i traci właśnie wsad w EEPROMie i trzeba go ładować od nowa. Niestety nie wiem czy mogę go sobie na przyszłość zczytać VASem i jakby co to załadować później ponownie.
Komentarz
-
-
witam,
W sumie nie sprawdzilem do konca , ale to autozamykanie dziala tylko zed w inny sposob.
Normalnie bez tej funkcji trzeba trzymac caly czas przycisk na pilocie zeby sie okna zamknely do konca.
Gdy opcja auto zamykania jest aktywna wystarczy trzymac do momentu az sie okna zaczna zamykac.
Zapewne zeby zrobic to calkowicie automatycznie trzeba by podawac impuls na silownik w drzwiach przez ten "wymagany czas ".
Powalcze jeszcze z tym tematem.
Komentarz
-
-
shado, Ustawilem automatyczne zamykanie z opcji kodowania , nie miales tego ustawionego. Co dfo migania drugi raz mozna ustawic zeby po zalaczeniu systemy "anti theft" mrugalo i dawal dzwiek rowniez z kodowania , ale efekt ten sam.
Jezeli uda ci sie wyciagnac informacje od znajomego to super, narazie metoda prob i bledow kombinuje, bez dobrego opisu ciezko.
Ja kombinuje dalej
Komentarz
-
-
hamster, niestety to nie znajomy. Jakby to był znajomy to bym do niego zadzwonił albo podjechał i już bym wiedział. Ot często jeżdżę do tamtego ASO z 3 skodami więc na salonie i Ci co przyjmują na serwis już mnie tam znają. Informację zamierzam wyciągnąć od nich "przy okazji" jak będziemy sprawdzać błędy w mojej OII (jakieś od klapki wlewu paliwa i column steering electronics).
Komentarz
-
-
W OII domykanie szyb jest tylko i wyłącznie możliwe z wykorzystaniem autoalarmu - jeśli posiada taka opcje (chyba każdy to ma bo musi być CAN`owski)Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBNie wiem czy to jest sprzężone z alarmem, ale w OII np. w mojej ambiente okna można zamknąć i otworzyć pilotem trzymając odpowiednio przycisk zamykania lub otwierania samochodu. Można też tą samą operacje zrobić zamykając lub otwierając drzwi kluczykiem-trzymamy po prostu dłużej kluczyk w położeniu zamknięcia lub otwarcia drzwi.
Komentarz
-
-
Witam,
Cala sprawa polega na tym ze posiadajac fabryczny alarm nie da sie ustawic zeby szyby domykaly sie automatycznie po jednokrotnym wcisnieciu przycisku zaykania na pilocie.
W Maxi Dot badz za pomoca VAGa mozna ustawic domykanie oraz otwieranie szyb za pomoca przyciskow na pilocie, jednak aby szyby domknely nalezy caly czas do momentu zamkniecia trzymac przycisk.
Rozwiazanie ktore opisuje pozwala na krotkie przytrzymanie przycisku w celu calkowitego zamkniecia szyb. Natomiast otwieranie dziala po staremu czyli ile trzymamy przycisk tyle sie szyba uchyli.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hamsterCo do deszczy to shado, ma racje to sie dotyczy tylko szyberdachu i do tego chyba musi byc czujnik deszczu.OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
stysiek, automatyczne domykanie dziala w ten sposob ze trzymajac przez chwile przycisk mozemy zamknac okna, bez potrzeby trzymania go caly czas jak napisalsontario i to udalo mi sie ustawic, (manual w przygotowaniu).
Jednak walcze z tematem zeby robic to calkowicie automatycznie za jednorazowym przycisnieciem przycisku do zamykania na pilocie.
Komentarz
-
-
Zupelnie nie rozumiem problemu w serwisie dołożyli jakiś układ i działa jak pisałem wcześniej i po kłopocie .Chlopaki z serwisu twierdza ,że tego modulu komfortu nie da sie przeprogramowac aby szyby zamykały sie przy zamykaniu auta bez przytrzymywania przycisku na pilocie.Myśle ,ze do fury za kilkadziesiąt tyś.pln wydatek rzędu 2 stów to nic.
Komentarz
-
-
Ja też dzisiaj uzyskałem takie info z pewnego źródła,że nie da się tego tak ustawić,trzeba by było wymienić cały moduł komfortu.
A z dokładaniem innych układów to jest pewne ryzyko-to jest CAN i jeżeli mu coś odbije to będzie lipaNajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
Powiem tak - fajnie by było, jakby szybki same domykały się po zamknięciu auta. Nie wymusza to na kierowcy pamiętanie i sprawdzanie czy coś trzeba jeszcze domknąć, bo np user z tyłu otworzył i nie zasunął już z powrotem. Jest to bardzo wygodne. Miałem tek we fabi, gdzie okna z przodu (tylko z przodu miałem elektrykę) zawsze zasuwały się po zamknięciu samochodu. Teraz tak nie ma. Często mi się zdarza, że jak moją OII wjeżdżam gdzieś na parking i odsuwam okno do oporu, żeby pobrać bilet to zapominam go zasunąć przed wyłączeniem silnika. Wysiadam z samochodu i muszę pamietać, aby dłużej przytrzymać pilota... to jest jakiś absurd jak dla mnie. Jak nie zauważę tego, czy zapomnę, to okna domkną się same tylko wtedy, kiedy na czujnik deszczu spadnie jakaś kropla.... na parkingach zadaszonych czy pięknej pogodzie chyba szybciej trafiłbym w totka niż same zamknęłyby mi się szyby... :lol: Ojciec ma OI i pojechał do serwisu, gdzie przy okazji przeglądu włączyli mu możliwość zasuwania okien automatem zawsze bo zamknięciu samochodu z pilota. Nie wiem jak to jest w OII. Jak będę w tym samym serwisie na przeglądzie to nie omieszkam o to zapytać...OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
Komentarz