Witam chcialbym przedstawic problem ktory byl juz przedstawiany ale nikt mi nie udzielil odpowiedzi w starych postach. Chodzi o zapalajace sie kontrolki ASR i ABS w trakcie jazdy przy deszczowej pogodzie. Gdy tylko samochod troche podeschnie kontrolki gasna. Prosze o pomoc. Znacie moze gdzie najlepiej zdiagnozowac taki problem? jestem z lubuskiego.
Swiecą cały czas? czy podczas ruszania? Najlepiej aby zdjagnozować jest podpiąć vaga i będzie wszystko jasne czyli jakiś spocik poszukaj ze swoich okolic a chłopaki na pewno będą mieli interfejs z vagiem
A ja miałem to samo. Zorganizowałem trochę czasu i po kolei jedno koło po drugim sciągałem i przeglądałem wtyczki od ABS-u. Jak się okazało jedna niebyła szczelna więc pendzelek i biała benzynka a potem sprey do styków elektrycznych on wytrąca wodę. POMOGŁO
----- Złota L&K by MASTERS ---
__uuufffff cóż to była za maszyna____
u mnie samoczynnie zapalała sie kontrolka ASR podczas jazdy, obojetnie co się działo na drodze/. Pomagąło tylko gazenie auta, a czasami nawet kilka razy !! - szukali serwisanci ...długo i nic. W komupterz twierdzili, że nic nie ma na te temat.
Pod koniec zapalał się i ASR i znaczek awaryjnej pracy silnika. Serwis bez większego przekonania ..wymienił czujnik temeratury chłodziwa. Po tej wymian kilka dzni był spokój, i znowu ASR bum ! ale tylko raz !
drugi raz gdzieś po tygodniu no i kontrolka awaryjna - zero mozliwości wyłaczenia kontroli awaryjności ASR dał się wyłaczyć - to była niedziela wiec.. szukowałem sie na poniedziałek do serwisu a tu w czsie jazdy zapaliła sie dodatkowo kontrolka ASR i arawyjna dalej na pierwszym posotju zgasły obie ..i jakos kilka tygodni spokoju ZERO !
Pozdrawiam ! :idea:
Kontrolki zapalają się w czasie jazdy gdy jadę po kałuzach a nie gasną gdy zatrzymam samochod i odpalę od nowa. Gasną dopiero gdy trochę przeschnie przynajmniej tak mi się wydaje. Do ASO na komputer muszę pojechać w momencie takiej sytuacji ale ciężko się wstrzelić :-) Moze teraz bo idzie zima. Pozdrawiam.
Napisałem jak to było u mnie z tym ASR / albo . oby nie, nadal jest / jako bardzo dziwną przyczynę zapalnia - czujnik temepratury .... Wiem jak to jest gdy coś sie kopie w aucie i nie wiadomo co jest grane .. dla ciebie może to być tylko info że bywaja dziwne przyczyny i liczę , że obie sie uda dotrzeć do przyczyny koniecznie napisz jak się skończyło. Sa tacy którym zapal sie ABS pow. 130- 140 km/h bywa.. ;-)
Ja nawet już doszedłem do punktu gdzie SKODA AUTO zdecydowął się sprzedać mi schematy elelktryczne - chciałem szukac błędu na własną ręke / tylko ... 340 zł za katalog schemów lelktrycznych/
pozdrawiam kazdego kto to czyta !
Komentarz