[O2] rozpadajacy sie 2.0 TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KoBi88
    Classic
    • 2009
    • 20

Moze na Wojska Polskiego przy schronisku dla zwierzat??
  • darooo
    Classic
    • 2007
    • 34

Kilka dni temu w salonie ogladałem z kolegą T5 multiwan przy okazji rozmow o silnikach sprzedawca stwierdził ze skoda która własnie podjechalismy jeszcze chwilke a sie rozleci. miał na mysli silnik 2.0 tdi . Stwierdził ,ze dozywaja one zaledwie 60 tys i nadaja sie do kapitali , ze 70 % tych silnikow sie rozlatuje w biegu.
    Dlaczego !!! bo niby jest on w prosty sposób rozwiniety z poprzednika 1.9 tdi przez rozwiercenie bloku .... niby pozostało tam tak mało materiału , ze silnik dosłownie peka .
    Moja oktavka ma 21 tys bieże troche olej , ale niby to normalne ....czy sprzedawca wiedział co mowi ..... kurde zaniepokoił mnie ..a wy co na to... dzieki za opinie .
    superb 2.0 tsi

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

darooo, wiesz co kolego sprzedawca miał racje z jego punktu widzenia po prostu ci zazdrości auta i tyle a przy okazji myślał że cię nastraszy i z araz kupisz tego multivana co do silników miały problem z głowicami i turbo ale podobno jest to rozwiązane

Komentarz

• marlena
        RS
        • 2007
        • 1719

W serwisie się czasem nie znają a sprzedawca....pogratulować mu..a wtedy się mówi jak się rozleci to się wymieni..ja też mam na około siebie życzliwych co życzą 1 mln jazdy bez problemów a czekają, że może coś....mogłeś spytać czy ma jakąś ofertę dla Ciebie

Komentarz

• Adrian
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 662
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Przepraszam a czy w O1 były silniki 2.0tdi??
          PerfectService by DGW
          Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
          Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
          Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• hEllo)
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 741

Zamieszczone przez Adrian
            O1 były silniki 2.0tdi
            nop
            usrany pracą po same pachy

Komentarz

• paf
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3140

Zamieszczone przez darooo
              Stwierdził ,ze dozywaja one zaledwie 60 tys i nadaja sie do kapitali , ze 70 % tych silnikow sie rozlatuje w biegu.
              Dlaczego !!! bo niby jest on w prosty sposób rozwiniety z poprzednika 1.9 tdi przez rozwiercenie bloku .... niby pozostało tam tak mało materiału , ze silnik dosłownie peka .
              ad:

to do tego sprzedawcy

a tak bardziej w temacie to to że silnik na pompowtryskach bierze "trochę oleju" to normalne - szczególnie po dłuższej dynamicznej jeździe - było o tym na forum - poszukaj

co do braku materiału w silniku to gratuluję sprzedawcy ... martwicy mózgu

fakt zdarzały się w silnikach BKD słabe turbiny - nawet kilka u nas na forum padło - ale wywnioskować z tego co ten wesoły człowiek to szczyt

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez paf
                co do braku materiału w silniku to gratuluję sprzedawcy ... martwicy mózgu
                tutaj najprawdopodobniej miał na myśli te właśnie pady głowic, bo w tym o ile się nie mylę był właśnie problem - dobrygrzes wyjasni to zapewnie lepiej.

generalnie nie przejmuj się za bardzo, to nie jest motor montowany tylko do skody
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

Zamieszczone przez darooo
                  bo niby jest on w prosty sposób rozwiniety z poprzednika 1.9 tdi przez rozwiercenie bloku
                  W prosty sposób to ten sprzedawca jest rozwiniety od małpy. W jego przypadku nawet w bardzo prosty...
                  TDI 205PS

Komentarz

• PiotrekDK
                    Elegance
                    • 2007
                    • 798
                    • Seat

dobrze ze moja skodzinka o tym nie slyszala i juz przeturlala se 95tys :P
                    ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                    mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

Panowie nasz kolega marcinender25, miał cos koło 150 tyś jak mu się wysrało BKD z głowicą ale juz goniema bo sprzedał. CO do sprzedawcy cos wiedział tylko sam nie wiedział co .
                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• yanooshiiik
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 172

hmmm ...
                        do zaprzyjaznionego ASO w kraku przyjechal ostatnio gosc na przeglad 300.000 (po 18 miesiacach). Wymieniono mu skrzynie biegow bo haczyla, ale turbo jest dalej ok.

Wiec ja juz nie wiem jak to jest z tymi bkd ? ;-)

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez yanooshiiik
                          Wiec ja juz nie wiem jak to jest z tymi bkd ? ;-)
                          normalnie (czyt. różnie)
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

Zamieszczone przez yanooshiiik
                            przyjechal ostatnio gosc na przeglad 300.000 (po 18 miesiacach).
                            18 miesiecy x 30,5 dnia (srednio rocznie)-20dni serwis (co 15tys km) - 4 dni Boze Narodzenie - 2 dni Wielkanoc czyli 300kkm w 523 dni =573km dziennie. Co to za trasy byly i ilu kierowcow jezdzilo? bo chyba jeden mialby ciezko bo 573 km przy sredniej 70km/h (i tak duzo na Polske) to wychodzi 8h w aucie - a kiedy pracowac? :diabelski_usmiech
                            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• nickmar
                              Drive
                              • 2007
                              • 83

Zamieszczone przez Jabar1975
                              Co to za trasy byly i ilu kierowcow jezdzilo? bo chyba jeden mialby ciezko bo 573 km przy sredniej 70km/h (i tak duzo na Polske) to wychodzi 8h w aucie - a kiedy pracowac?
                              Moze wlasnie pracowal caly czas.... jest to mozliwe, bo w pracy uzywam Peugeota 206, po roku ma przejechane ponad 100kkm a nie jezdzimy az tak duzo , srednio 300km na dobe, spokojnie moglbym zrobic 500 i po osiemnastu miesiacach bylo by wlasnie okolo 300kkm.
                              Dzieki pracy zahartowalem sobie tylek, zero bolu na dlugich trasach.

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

Jabar1975, ja po krakowie robiłem po 400 km dziennie po miescie

Komentarz

• yanooshiiik
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 172

dokladnie

nie wnikalem gdzie i jak auto jezdzone, ale napewno dobrze o nim swiadczy przebieg.

To ze turbina sie nie wylozyla to byl dla mnie szok. Moze dobry egzemplarz, moze przesadnie zadbana turbina.

Ja w kazdym razie staram sie zawsze dac pochodzic na wolnych obrotach (1-2) minuty, nawet jak nei cisne mocno samochodu - napewno nie zaszkodzi.
                                  Ponadto motul. Mysle ze olej zmienie tez czesciej (np.co 10.000) - koszt nieduzy - zwlaszcza ze wychodzi co jakies 8-9 miesiecy.

Mysle ze kierowca ma tu znaczenie. Znam przypadek (siostra) ze w O1 1.9 TDI turbo padlo po przebiegu 4000km. Ale wiem tez ze nie bylo traktowane odpowiednio.

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

Zamieszczone przez djczas
                                    ja po krakowie robiłem po 400 km dziennie po miescie
                                    dzien w dzien przez poltora roku?

Zamieszczone przez nickmar
                                    jest to mozliwe, bo w pracy uzywam Peugeota 206, po roku ma przejechane ponad 100kkm a nie jezdzimy az tak duzo , srednio 300km na dobe, spokojnie moglbym zrobic 500 i po osiemnastu miesiacach bylo by wlasnie okolo 300kkm.
                                    ja wiem ze jest to mozliwe - ale nie przez jedna osobe bo ktos musialby byc glupi zeby dymac bez przerwy przez poltora roku piatek swiatek i niedziela - dla mnie szkoda zdrowia - ale ja jestem leniem

oczywiscie nie neguje ze tak bylo - tylko to jest naprawde trudne i wymaga sporego "wkladu" (tym bardziej ze to Polska - a nie kraj gdzie sa drogi :P )

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

Jabar1975, nie miałem pewien okres że tyle jeździłem ponad pół roku

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

nie miałem pewien okres że tyle jeździłem ponad pół roku
                                        rozumiem ze psycholog juz doszedl do ladu z twoim "ja" :diabelski_usmiech

Ja przejechalem BKD tylko 60kkm, fakt ze byla zawirusowana od (chyba) 15 lub 18kkm, zawsze studzona i rozgrzewana zgodnie ze sztuka, olej wymieniany co 10kkm (Motul i Castrol). A mimo to padla turbina - fakt ze furczala od nowosci robiac slynnego puchacza - pewnie wiele zalezy od egzemplarza - np u Szkody jest cicho turbina (albo byla) wiec moze ma szanse na dluzsze zycie.

Brednie o rozpadajacych sie bkd mozna wlozyc miedzy bajki - zajechac mozna i czolg po paru km - ale to tylko niektorzy potrafia

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

Jabar1975, tak doszedł a ja też powoli dochodze do siebie coraz mnie mi sie chce jeździć samochodem

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

Oczywiscie 300.000 km w 18 miesiecy jest wielce nieprawdopodobne.

Poza tym niezaleznie od sytuacji byloby to chyba zupelnie nieuzasadnione.
                                            Chyba lepiej byloby latac samolotem, albo jezdzic pociągiem.

Pomijam kwestie prawne - zaden pracownik nie moglby byc tak eskploatowany. A jesli ktos bylby na "swoim rozrachunku", to nie wyobrazam sobie jak zarabial będąc tylko w aucie?
                                            Byl dlugodystanowym kurierem?

Pomijam to, ze jest to wrecz niewykonalne dla ludzkiego organizmu.
                                            Nawet w kilku kierowcow jakos srednio jestem sklonny uwierzyc.

Mysle, ze doszlo do jakiego przeklamania albo sprzedania bezczelnego kitu przez kogos z ASO.
                                            Nawet TIRy i autokary miedzynarodowe nie mają takich przebiegów.
                                            TDI 205PS

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

MiKruS, autokary miedzy narodowe mają ponoć próg opłacalności 70kkm rocznie od tego progu podobno w Polsce zaczynają zarabiać nie wiem ile w tym jest prawdy

Komentarz

• Jabar1975
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3331

z opiniami jest jak zawsze jeden mowi 60kkm do smierci, drugi 300kkm i auto bangla - srednia wychodzi 180 kkm czyli jakos tak wmiare realnie

Komentarz

• MiKruS
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 7976

MiKruS, autokary miedzy narodowe mają ponoć próg opłacalności 70kkm rocznie od tego progu podobno w Polsce zaczynają zarabiać nie wiem ile w tym jest prawdy
                                                  No i?

TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...