[Inne] Idzie zima. Jakie opony zimowe polecacie na ten sezon
Jak wiadomo koncerny gumofilcowe wypuszczaja co roku nowe produkty na rynek, udoskonalaja poprzedniki, generalnie praca wre a technika idzie do przodu.
Z racji na to, ze wisze tacie kpl opon zimowych ( cena kpl do 800 zl ) chcialbym cos zakupic.
Maja to byc oponki do Cytryny Berlingo, rozmiar 185/65/14.
Przegladalem juz pare stron, zapoznalem sie z oferta itd i wybralem pare modeli, ktore ida pod lupe :
Debica - Frigo 2 - w granicach 150-160 zl za sztuke - propozycja taty.
Falken - HS-435 174 za sztuke - propozycja taty.
Fulda - KRISTALL MONTERO 2 - cena 190 - moja propozycja.
Yokohama - W.drive - 190 za sztuke. Rowniez moja.
Gdybym mial kase, pewnie kupilbym tacie Conti WinterContacta, ale niestety stoje z hajsem jak stoje. Tudziez prosze uzytkownikow o obiektywne oceny odnosnie tych opon, ewentualnie o porady jakichs innych.
Zaznaczam, ze tato robi kupe kilometrow i to po bardzo ciezkich drogach, po wsiach itd, gdzie pługi i piaskarki rzadko zagladaja
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?
Z budzetowych opon mozesz jeszcze rzucic okiem na Semperity Speed-Grip (nie pomyl z Winter-Grip).
Z tych czterech podanych przez Ciebie wybralbym Fuldę
Ja bym jeszcze na Twoim miejscu zwrócił uwagę na Klebera Krisalp HP (w zasadzie podobna klasa jak Fuldy Montero) - dobra oponka w rozsądnej cenie - mam ją i mogę polecić - zresztą jeździ sporo ludzi na nich u mnie w robocie i też nie narzekają ...
Również poleciłbym Ci Kleber Krisalp - sam na nich pomykałem (Opel Astra II), bo z tych pozostałych to jeszcze jeździłem na Dębicy Frigo. Ale wg mnie lepiej radzi sobie Kleber. Ceny obu są porównywalne.
pzdr
Re: Idzie zima. Jakie opony zimowe polecacie na ten sezon
Zamieszczone przez misiek^wro
Jak wiadomo koncerny gumofilcowe wypuszczaja co roku nowe produkty na rynek, udoskonalaja poprzedniki, generalnie praca wre a technika idzie do przodu.
Z racji na to, ze wisze tacie kpl opon zimowych ( cena kpl do 800 zl ) chcialbym cos zakupic.
Maja to byc oponki do Cytryny Berlingo, rozmiar 185/65/14.
Przegladalem juz pare stron, zapoznalem sie z oferta itd i wybralem pare modeli, ktore ida pod lupe :
Debica - Frigo 2 - w granicach 150-160 zl za sztuke - propozycja taty.
Falken - HS-435 174 za sztuke - propozycja taty.
Fulda - KRISTALL MONTERO 2 - cena 190 - moja propozycja.
Yokohama - W.drive - 190 za sztuke. Rowniez moja.
Gdybym mial kase, pewnie kupilbym tacie Conti WinterContacta, ale niestety stoje z hajsem jak stoje. Tudziez prosze uzytkownikow o obiektywne oceny odnosnie tych opon, ewentualnie o porady jakichs innych.
Zaznaczam, ze tato robi kupe kilometrow i to po bardzo ciezkich drogach, po wsiach itd, gdzie pługi i piaskarki rzadko zagladaja
Sam jestem w trakcie zakupu zimówek:
polecany w dobrej cenie jest Kleber krisalp i na niego sie zdecyduje
pamietam ze z budzetowych opon Barum Polaris 2 dobrze wypadl oraz Sava Eskimo 3 (bodaj?)
Nie wiem jak zimowa Yokohama sie zachowuje ale poprzednio mialem letnie Yokohamy i bylem z nich bardzo zadowolony
ja bym polecił też zainteresować się oponą BF-GOODRICH --> cenowo bardzo przystępna, a jest to produkt koncernu Michelina. Jeździłem kiedyś na niej mniejszymi autkami i byłem zadowolonu.
w Escorcie używałem Barum Polaris 2, trochę tańczył przy większych prędkościach
teraz spróbuję przezimować z Uniroyal MS Plus 66 195/65R15 95 T, po zmianie z letnich Continentalek Octa jakby wycichła, nawet moja połówka to zauważyła link do wglądu
sptom, to moze razem zakupimy w takim razie krisalpy? Pewnie wyjdzie jakas znizka z tego Z tym ze ja bede bral na fakturke, nie wiem jak Ty
Jasne, ze mozna ale Ja jeszcze czekam na kase :? i bede kupowal na poczatku listopada. Ja nie potrzebuje faktury a bede bral z Baloona mam tam juz rabat jakby co dogadamy sie na spocie Aaaa no i dla brata bede siakies zimowki zamawial wiec za 3 komplety opony pewno dobra znizka obowiazuje :szeroki_usmiech
ja bym polecił też zainteresować się oponą BF-GOODRICH --> cenowo bardzo przystępna, a jest to produkt koncernu Michelina. Jeździłem kiedyś na niej mniejszymi autkami i byłem zadowolonu.
W poprzednim aucie mialem BFG Winter cos tam :szeroki_usmiech i przez 3 sezony dawaly rade i uwazalem ze sa zdecydowenie lepsze od Frigo 2 i Polarisow ale 4 ich sezon to byla masakra :? kopalem sie w byle sniegu chyba gorzej niz na letnich.
Czasami w Pecu widziałem ( i słyszałem ) "piłowanie" jakiś opon na parkingu pod Javorkiem w Pecu ( u samej góry ) - a tam zawsze jak pamietam jest lód :twisted:
Ja , nie chwaląc się ko na moich wynalazkach wjeżdzałem i wyjezdzałem bez problemu.
Nie wiem jak sie ma sprawa z zimowkami tej firmy, ale mam doswiadczenie z letnimi i wiem ze nigdy nie kupie tych opon, po 20kkm wygladaly fatalnie. Praktycznie zdarte do zera, pelno rozciec i odrywajacych sie strzepow gumy. Moze akurat byl to pechowy komplet, ale to wystarczylo zebym sie zrazil.
Od tygodnia mam założone Dunlop SP Winter Sport 3D. Na razie są OK na mokrym i zimnym asfalcie. W wysokich temp. też są ciche. Ale na sprawdzenie na śniegu lub lodzie to będe musiał jeszcze trochę poczekać.
Ja właśnie założyłem sobie Yokohamy AVS Winter v.901 (model z 2006 roku, ale nieużywane w dobrej cenie - około 185 zł /szt - rozmiar 195/65r15). Jak na razie jestem zadowolony, bo trzymają nieźle pomimo, że byłem przyzwyczajony do niższego profilu na 16". Z mojej strony polecam, choć o trwałości nie mogę wiele powiedzieć, bo na razie przejechałem na nich 500 km
W razie jakby ktoś był zainteresowany, to zamawiałem je w www.krysmer.pl dodatkowo stalówki 15" 50/szt. założenie na felgi i wyważenie gratis a przesyłka około 20 zł o ile dobrze pamiętam.
Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
JETTA Highline 1.4 TSI 160
Nie wiem jak sie ma sprawa z zimowkami tej firmy, ale mam doswiadczenie z letnimi i wiem ze nigdy nie kupie tych opon, po 20kkm wygladaly fatalnie. Praktycznie zdarte do zera, pelno rozciec i odrywajacych sie strzepow gumy. Moze akurat byl to pechowy komplet, ale to wystarczylo zebym sie zrazil.
Czyzby Profiler 2 ???? pare znajomych osob traktowalo takie opony i to dosc "szorstko" i nie mieli takich problemow moze fucktycznie wadliwa seria :evil:
195/65 są ok, węższe, to już przesada; wizualnie i wydaje mi się, że trzeba by było szukać opon o wysokiej nośności, bo inaczej na zakrętach będą się kłaść. Poza tym 185/65 to zły rozmiar.
Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
JETTA Highline 1.4 TSI 160
Komentarz