ABS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelok1
    Ambiente
    • 2008
    • 102
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

ABS

ja też chętnie
  • janusz_007
    Rider
    • 2007
    • 473

ABS

witajcie.

wiem ze kwestia abs-u byla tluczona na forum, ale jest to tak wszystko rozstrzelone ze nie moge znalezc info na ten temat

jak mam auto po długim postoju (np ponad dobe) to jak go odpalam, to na krocej niz sekunde po zapaleniu zapala sie kontrolka abs i zaraz gasnie. potem sie problem nie powtarza. co to moze byc? moze to byc powiazane z tym ze za niedlugo bede musial zmienic klocki hamulcowe?

a druga kwestia - tak na marginesie - to jak wam auto postoi np 5 godzin to tez na 2 sek zaklekotaja wam popychacze?

dzieki za odpowiedz
    VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez janusz_007
      a druga kwestia - tak na marginesie - to jak wam auto postoi np 5 godzin to tez na 2 sek zaklekotaja wam popychacze?
      Tak , zawsze na zimnym silniku.

Podobno na Motulu to znika .
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

Ziomal, nie znika.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

jak go odpalam, to na krocej niz sekunde po zapaleniu zapala sie kontrolka abs i zaraz gasnie
          Norma i w octawi i focusie tak mam i wszystko jest OK także niepotrzebnie się przejmujesz

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

janusz_007, kontrolka ABS zapala się na moment,bo ECU sprawdza działanie obwodu.Gaśnie po chwili,bo wszystko jest w porządku i ABS działa.Tak samo jak pozostałe kontrolki,zapalą się na moment i gdy wszystko jest ok.to gasną.
            Miałbyś problem,gdyby paliły się po uruchomieniu silnika.
            Co do związku ABS z klockami,to nie ma żadnego,możesz nie mieć klocuchów,a ABS będzie działał. :wink:
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• mikolaj
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 366
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jak mam auto po długim postoju (np ponad dobe) to jak go odpalam, to na krocej niz sekunde po zapaleniu zapala sie kontrolka abs i zaraz gasnie. potem sie problem nie powtarza. co to moze byc? moze to byc powiazane z tym ze za niedlugo bede musial zmienic klocki hamulcowe?
              u mnie też tak było, nawet zapalał się czasami w czasie jazdy i za chwile gasła aż w końcu padł czujnik, musisz z tym jeździć bo nawet na Vagu tego nie znajdzie póki nie padnie ci całkowicie czujnik ABS. jak sie okazało dostała się woda do czujnika i robiła jakieś spięcia

Komentarz

• marekzu
                L&K
                • 2007
                • 1412
                • Superb II combi (3V5)

zrobi sie cieplo w 2008 i zniknie ten problem :szeroki_usmiech

Komentarz

• lolek_2
                  Classic
                  • 2006
                  • 35

Przy poranym rozruchu silnika wzrasta zapotrzebowanie na prad. Napiecie w instalcji spada ponizej 10V wykrywa to sterownik pompy abs i zapala sie kontrolka ABS. Jezeli silnik jest juz cieply to zapala lzej i nie grzeja swiece wiec napiecie nie spada ponizej 10V. W zalaczniku jest tekst to potwierdzajacy. Sam kiedys robilem probe i mierzylem napiecie podczas rozuchu i zgadzalo sie.

Komentarz

• rollcage
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 168

u mnei to samo plus jeszcze zapala sie na momencik z kontrolka od ASRu, problem zniknie jak sie np. podładuje akumulator...

Komentarz

Pracuję...