[O1] regulacja opadnietych drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarku.
    Ambiente
    • 2008
    • 139

Ryho - jakby nie było Kielceki wątek zaczął sie od podkarpackiego - Wasz ziomek (djpi) go zaczął (choć i po części też on nasz ziomek), a my musimy cos z tym zrobić
    http://zzakierownicy.autokult.pl/
  • wiechu386
    Drive
    • 2007
    • 42

Witam w sobotni wieczór i pytam czy do regulacji przednich drzwi od kierowcy potrzeba odkręcić błotnik :?: aby się dostać do śruby od ramy gdzie są przykręcone czy może jakoś inaczej je się reguluje Może ktoś mi to dokładnie opisze bo nie mam pojęcia :idea: :idea:

Komentarz

• b-bar01
      Elegance
      • 2007
      • 985
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

to zależy ile ci opadły te dżwi, jak niewiele to na słupku środkowym jest takie chromowane ucho o które zaczepia się zamek, tam są dwie śruby i podziałka, zaznaczasz położenie pisakiem, luzujesz trochę kluczem imbusowym ( 6kąt lub lepiej 12kąt), przesuwasz ucho do góry dokręcasz i zamykasz dżwi, sprawdzasz i tak aż będzie ok.
      pzdr.
      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• marekzu
        L&K
        • 2007
        • 1412
        • Superb II combi (3V5)

ale to polsrodek - bo drzwi sie tylko bede lepiej zamykac , ale dalej beda opadniete wzgledem uszczelki - mozna probowac podlozyc podkladki pod dolne sruby zawiasu , ewentualnie wymienic zawias gdyz ten sie wyrobil

Komentarz

• wiechu386
          Drive
          • 2007
          • 42

Dzięki za wasze podpowiedzi coś będę myślał bo na tym uchu nie będę regulował bo te drzwi delikatnie sie ruszają :? :? .A żeby podłożyc podkładki to trzeba odkręcić błotnik aby dostać sie do słupka czy jakoś inaczej się to robi. POZDRAWIAM :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

wiechu386, Wydaje mi się,że nie musisz odkręcać błotnika,tylko rozebrać trochę tapicerki.Najmniejszy problem z dolnym zawiasem,bo tam tylko parę plastików trzeba zdjąć,gorzej z górnym,bo może nie wystarczyć zdjęcie dolnej części konsoli.Chociaż patrząc z boku ,po zdjęciu dolnej części prawdopodobnie uda się uda się dostać do śruby trzymającej górny zawias.Ja mam od kilku lat opadające drzwi i lekarstwem na to jest raz w tygodniu dokręcenie śruby,która jest przestrzelona przez górny zawias(model przed liftem)teraz zawiasy nie mają już tej śruby i trzeba wymieniać zawias.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• wiechu386
              Drive
              • 2007
              • 42

Janusz ty mówisz o tapicerce w drzwiach bo nie rozumiem tapicerkę z drzwi muszę rozebrać aby dokręcić zawias .U mnie na dolnym zawiasie te drzwi chodzą :wink:

Komentarz

• rafalus
                L&K
                • 2005
                • 1140
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

a te śróby co widać jak sie drzwi odkreci nie sa to jakies (jajka) i nie mozna poregulowac? Ktos moze jeszcze napisac jaki klucz trzeba kupic do tych śrób.
                nowy cSIMC od Aliego
                seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• wiechu386
                  Drive
                  • 2007
                  • 42

Zamieszczone przez rafalus
                  a te śróby co widać jak sie drzwi odkreci nie sa to jakies (jajka) i nie mozna poregulowac? Ktos moze jeszcze napisac jaki klucz trzeba kupic do tych śrób.
                  Ale napisałeś ja chcę regulowac drzwi a nie odkrecać :diabelski_usmiech

Komentarz

• JanuszSz
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 2835
                    • Superb II combi (3T5)

wiechu386, nie tapicerkę drzwi,a tapicerkę wewnątrz auta.Jedna śruba od dolnego zawiasu jest widoczna od zewnątrz i nie ma z nią kłopotu,natomiast druga jest przykręcona od strony wnętrza mniej więcej na wysokości dźwigni otwierania maski-i tam się musisz dostać aby ją dokręcić.
                    Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• wiechu386
                      Drive
                      • 2007
                      • 42

I wszystko jasne :lol: :lol: :lol: DZIEKI :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Komentarz

• zgredek220
                        Classic
                        • 2007
                        • 20

witam!!!! panowie mam duży bardzo duży problem z drzwiami!!!!!!!
                        wczoraj był bardzo silny wiatr i gdy wysiadałem z auta wyrwał mi drzwi z reki i z całym impetem otworzył i..........drzwi mi opadły i to sporo co prawda zamykają się ale muszę je podnieść!!!!!
                        nie bardzo wiem jakim cudem one opadły i czy podniesienie regulacja ucha coś da????
                        nie chce w ciemno odkręcać drzwi bi nie chce nic spierdzielić!!!!!miał ktoś podobny problem????
                        ZGREDEK220

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

zgredek220, to raczej uchem juz nie ma sensu manewrowac, musisz popatrzec jak tam zawias po tym wyrwaniu sie trzyma :shock:
                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

Pracuję...