[O1] Zwariowany kierunkowskaz! :(

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • syriusz_black
    Classic
    • 2008
    • 8

[O1] Zwariowany kierunkowskaz! :(

gronek, uderz do mnie to Ci dam namiary
  • sincoder
    Classic
    • 2007
    • 11

[O1] Zwariowany kierunkowskaz!

Witam!
    Mam pewien problem. Czasami dzieja sie z moim autem rozne cuda. Tzn. gdy mam wlaczony kierunkowskaz i wciskam hamulec, to kierunkowskaz zaczyna migac jak oszalaly . Przy okazji zauwazylem, ze dodatkowo zapala sie kontrolka swiatla przeciwmgielnego podczas naciskania hamulca. Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy?

Pozdrawiam,
    Tomasz Wolski

Komentarz

• esjot
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 152

Sprawdz dokładnie masę to mi na to wygląda.

PZDR
      Superb - 2 Kombi

Komentarz

• paf
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3140

Zamieszczone przez esjot
        Sprawdz dokładnie masę to mi na to wygląda.
        oraz posprawdzaj z kimś czy wszystkie żarówki w lampach są sprawne
        ostatnio wyskoczyła mi żarówka z tylnego kierunkowskazu - wszystko działało niby OK ale po włączeniu kierunku migał on bardzo szybko, przód i bok działały a tył nie

myślę że takie szybkie działanie przerywacza to sugestia że coś jest nie tak

Komentarz

albo padłprzerywacz, moim zdaniem jesli żarówki ok, to padł przerywacz.

Komentarz

• kros
            Ambiente
            • 2007
            • 120

Szybkie miganie migacza zazwyczaj oznacza że jedna z żarówek nie świeci. W wielu autach się z tym spotkałem

Skoro dzieje się to przy hamowaniu to może sprawdź czy połączenia są dobre, czynie masz gdzieś jakiegoś zwarcia. Może w lampie. Być może dostała się woda i przy hamowaniu włącza się przeciwmgłowe i dzieją inne hece.

Czasami widać na ulicy auta którym się robi dyskoteka w tylnych lampach

Komentarz

• michu
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2004
              • 235

jeżeli robi się dyskoteka w lampach to albo masa albo przebicie
              - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• Bazyli76
                Rider
                • 2006
                • 487

Miałem dokładnie taki problem. Rozwiązaniem był zaśniedziały i skorodowany styka masy w kostce w lewej tylnej lampie. Sprawdź który migacz szaleje jak naciśniesz hamulec i po tej stronie w kostce szukaj. (U mnie był akurat lewy). Niestety jak styk jest mocno skorodowany to może się skończyć na wymianie listwy z żarówkami od danej lampy.

pozdro.

Komentarz

• sincoder
                  Classic
                  • 2007
                  • 11

Bazyli76: W tym sęk, że to obojętnie jaki kierunek jest wbity. Bez żadnego kierunku przy hamowaniu po prostu zapala się dodatkowo kontrolka przeciwmgielnych .
                  Sprawdzę dziś co i jak po pracy, możliwe, że dostała się gdzieś woda, bo ostatnio w bagażniku miałem strasznie mokro, a nic mokrego w nim nie przewoziłem.

Komentarz

• Bazyli76
                    Rider
                    • 2006
                    • 487

sincoder, to obstawiałbym lewą stronę tamtędy idzie cała wiązka. Nie wiem czy masz kombi czy liftbacka ja mam kombi i miałem nieszczelną tylną lewą szybę w bagażniku i tamtędy dostawała mi się woda. Też miałem mokro w bagażniku i w efekcie zardzewiałe styki masy.

Generalnie im bardziej zardzewiały styk tym gorzej. Później będzie tak, że jak naciśniesz hamulec to zapalać się będzie kontrolka od światła p/mgielnego tylnego, a jak do tego włączysz migacz to będzie dyskoteka. U mnie pod koniec lewy stop nie zapalał się wogóle, przygasały postojówki z tyłu a migacz ledwie blikał na przemian ze światłem cofania.

Styk masy w kostce jest pierwszy (nie pamiętam czy od góry czy od dołu na 95% od góry) i był tak skorodowany, że skończyło się na wymianie listwy. Kosztowało mnie to 10 pln na szrocie. 8)

[ Dodano: Pon 29 Paź, 07 14:48 ]
                    Jak styk nie jest mocno skorodowany to wystarczy przeczyścić papierem ściernym (świtnie nadaje się do tego taki papierowy pilniczek do paznokci ) + psiknięcie jakimś kontaktem, wd40 czy innym i powinno pomóc.

Komentarz

• eltar
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 50

A ja podobnie jak Sigma_74 obstawiam przerywacz - miałem podobny przypadek. Czasami zaczynał klikać jak oszalały, czasami klikał rzadziej - różnie zależy jak mu się chciało. Wymienili w ASO i jak ręką odjął.

Komentarz

• Piotr_Car
                        Drive
                        • 2007
                        • 52

Miałem ten sam przypadek w moim combi. Po naciśnięciu hamulca i włączeniu kierunkowskazu ćwierkał jak zwariowany. Niepomogła wymiana żarówek, byl przepalony styk i nie było masy. Wymienilem oprawkę na żarówki, przeczyściłem styk+WD 40 i działa. Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...