gronek, uderz do mnie to Ci dam namiary
[O1] Zwariowany kierunkowskaz! :(
Zwiń
X
-
[O1] Zwariowany kierunkowskaz!
Witam!
Mam pewien problem. Czasami dzieja sie z moim autem rozne cuda. Tzn. gdy mam wlaczony kierunkowskaz i wciskam hamulec, to kierunkowskaz zaczyna migac jak oszalaly . Przy okazji zauwazylem, ze dodatkowo zapala sie kontrolka swiatla przeciwmgielnego podczas naciskania hamulca. Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy?
Pozdrawiam,
Tomasz Wolski
-
-
Zamieszczone przez esjotSprawdz dokładnie masę to mi na to wygląda.
ostatnio wyskoczyła mi żarówka z tylnego kierunkowskazu - wszystko działało niby OK ale po włączeniu kierunku migał on bardzo szybko, przód i bok działały a tył nie
myślę że takie szybkie działanie przerywacza to sugestia że coś jest nie tak
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Szybkie miganie migacza zazwyczaj oznacza że jedna z żarówek nie świeci. W wielu autach się z tym spotkałem
Skoro dzieje się to przy hamowaniu to może sprawdź czy połączenia są dobre, czynie masz gdzieś jakiegoś zwarcia. Może w lampie. Być może dostała się woda i przy hamowaniu włącza się przeciwmgłowe i dzieją inne hece.
Czasami widać na ulicy auta którym się robi dyskoteka w tylnych lampach
Komentarz
-
-
Miałem dokładnie taki problem. Rozwiązaniem był zaśniedziały i skorodowany styka masy w kostce w lewej tylnej lampie. Sprawdź który migacz szaleje jak naciśniesz hamulec i po tej stronie w kostce szukaj. (U mnie był akurat lewy). Niestety jak styk jest mocno skorodowany to może się skończyć na wymianie listwy z żarówkami od danej lampy.
pozdro.
Komentarz
-
-
Bazyli76: W tym sęk, że to obojętnie jaki kierunek jest wbity. Bez żadnego kierunku przy hamowaniu po prostu zapala się dodatkowo kontrolka przeciwmgielnych .
Sprawdzę dziś co i jak po pracy, możliwe, że dostała się gdzieś woda, bo ostatnio w bagażniku miałem strasznie mokro, a nic mokrego w nim nie przewoziłem.
Komentarz
-
-
sincoder, to obstawiałbym lewą stronę tamtędy idzie cała wiązka. Nie wiem czy masz kombi czy liftbacka ja mam kombi i miałem nieszczelną tylną lewą szybę w bagażniku i tamtędy dostawała mi się woda. Też miałem mokro w bagażniku i w efekcie zardzewiałe styki masy.
Generalnie im bardziej zardzewiały styk tym gorzej. Później będzie tak, że jak naciśniesz hamulec to zapalać się będzie kontrolka od światła p/mgielnego tylnego, a jak do tego włączysz migacz to będzie dyskoteka. U mnie pod koniec lewy stop nie zapalał się wogóle, przygasały postojówki z tyłu a migacz ledwie blikał na przemian ze światłem cofania.
Styk masy w kostce jest pierwszy (nie pamiętam czy od góry czy od dołu na 95% od góry) i był tak skorodowany, że skończyło się na wymianie listwy. Kosztowało mnie to 10 pln na szrocie. 8)
[ Dodano: Pon 29 Paź, 07 14:48 ]
Jak styk nie jest mocno skorodowany to wystarczy przeczyścić papierem ściernym (świtnie nadaje się do tego taki papierowy pilniczek do paznokci ) + psiknięcie jakimś kontaktem, wd40 czy innym i powinno pomóc.
Komentarz
-
Komentarz