Octavia na gaz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jezy
    Drive
    • 2008
    • 49

Octavia na gaz

grzeg, Jeżeli odbierzesz samochód, a znowu (mam nadzieję że nie ) Ci się to przytrafi, to po nocnym postoju przy przekręceniu kluczyka w stacyjce sprawdź czy słychać buczenie w kabinie trwające ok. 2 sekundy. Jeżeli tego nie słychać, a nie odpali to możne znaczyć że jest problem z pompką paliwa w baku (może być problem z załączaniem jej lub z jej poprawną pracą). Warto ten wątek wtedy sprawdzić.
    sprzedam fotele RS,
    Jeep SRT8 MY08
  • alf239
    Classic
    • 2007
    • 6

Octavia na gaz

Witam
    Moja Octavia (1.6 75 KM LPG, wymieniony kolektor na metalowy) od 3 lat pracuje na gazie idealnie - spalanie/kultura pracy.
    Jednak po przełączeniu na benzynę tragedia. Co prawda odpala na benzynie bez problemu ale na benzynie:
    - nie wchodzi na większe obroty a jak wejdzie to przerywa (na wolnych też)
    - kiedy ją wkręce to pod rurą wydechową czarna plama (jakaś mazista sadza)
    - straszny smród - jakby jakiś karbid + ciemne intensywne zadymienie
    Co prawda odpalam na benzynie a dalej lecę sobie bez problemów na gaziku ale boję się ew awarii. Zamówiłem już sobie interfejs w VIAKOM. W aso stwierdzili, że to przez gaz i powinienem pojechać do gazownika
    Czy miał ktoś podobny problem ?
    PS
    Muszę się jeszcze pochwalić - od 1998 do dziś (ok 100 tys km) nie zepsuło mi się NIC !!!!
    Tylko materiały eksploatacyjne.

Komentarz

sonda lambda ??
      nie wiem ale to mi sie nasuwa.

Komentarz

• -Piotr-
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1018
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Skoro tyle przejechałeś na gazie, pora przegonić auto na benzynie. Nie wiadomo co znajduje się w zbiorniku paliwa, w jakim stanie jest filtr paliwa, co zalega w przewodach paliwowych, w jakim stanie są wtryskiwacze od benzyny.
        Jedyna rada wlać jakiegoś specyfiku do baku, zatankować benzynę V-power i dokonać dłuższego kursu - znacznie dłuższego na benzynie niż dotychczas.
        O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
        KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
        O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• filut
          Classic
          • 2006
          • 33

Re: Octavia na gaz

Zamieszczone przez alf239
          Witam
          Jednak po przełączeniu na benzynę tragedia. Co prawda odpala na benzynie bez problemu ale na benzynie:
          Co prawda moją czesie napędza "terkot", ale miałem kilka samochodów z instalacją LPG.
          Moim zdaniem na 100% zapiekły się wtryskiwacze benzyny. Możesz kupić specjalny środek
          firmy STP do czyszczenia układu wtryskowego. Po wlaniu buteleczki 250 ml na cały bak musisz przejechać co najmniej 50 km. Powinno pomóc. Identyczne objawy miałem w Mazdzie 625@LPG i Lanosie@LPG.

Filut
          Octavia off-road edition

Komentarz

• nosferatus
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 601

wg.mnie to wtryskiwacze od benzyny - zatarte w cholere - mam w jej chwili podobne objawy - odpala ma benzynie,ale po dodaniu gazu chodzi jak traktor,strzela z rury i dalej kupa.Dopiero po dłuzszym czasie wchodzi na obroty i juz wtedy chodzi normalnie - Aso stwierdziło zatarte wtryski - czyszczenie 300zl i nie chcieli tego zrobić na gwarancji ani nawet iść na układ 50/50.
            Wypiołem na nich moją wielką dupę - sorry za wyrażenie - pojechałem do innego aso,zapłaciłem 100zł i jak na razie chodzi choć mechanicy stwierdzili wymiane wtrysków.
            w taki sposób zaoszczędziłem 200zł - w skodzie pewnie też by to swierdzili.
            Sorry że się tak rozpisałem - kończąc - przeczyść wtryski,zmień filtr paliwa i pojeżdzij dłużej na benzynie.
            Silnik BFQ + sekwencja KME
            CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
            Hertz HSK 165
            Hertz DBX 250
            KICX Kap 45
            KICKER ZX 200.2
            Kable - Dietz, Caliber
            Kondzio 1F
            wygłuszenie drzwi

Komentarz

• alf239
              Classic
              • 2007
              • 6

Wielkie dzięki
              Rzeczywiście zajmę się tymi wtryskami - zobaczę najpierw filtr paliwa (od kilku lat na benzynie tylko odpalam).
              Potem ten płyn do oczyszczenia itd.
              pozdro i jeszcze raz dzięki.

Komentarz

• tomi98
                Rider
                • 2004
                • 564

trza wtryski sprawdzic, bo na pewno się zapiekły jak tak dużo smigasz na lpg, i raczej podaruj sobie preparaty do jazdy na lpg czy też czyszczenia wtrysków, tak ci wyczyszczą że bedziesz musiał je wymienić ( znam kilka takich przypadków ) no i chyba za duzo chcesz oszczedzić jeżdząc non stop na gazie......silniczek potrzebuje czasami parę oktanów ( np. Shell Vpower Racing 99 ) żeby odwdzięczyć się długą i bezawaryjną pracą również na lpg !!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• orzel720
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2267
                  • Superb III (3V3)

Re: Octavia na gaz

Zamieszczone przez alf239
                  Moja Octavia (1.6 75 KM LPG, wymieniony kolektor na metalowy) od 3 lat pracuje na gazie idealnie - spalanie/kultura pracy.
                  - straszny smród - jakby jakiś karbid + ciemne intensywne zadymienie
                  Co prawda odpalam na benzynie a dalej lecę sobie bez problemów na gaziku ale boję się ew awarii. Zamówiłem już sobie interfejs w VIAKOM. W aso stwierdzili, że to przez gaz i powinienem pojechać do gazownika
                  Czy miał ktoś podobny problem ?
                  PS
                  Muszę się jeszcze pochwalić - od 1998 do dziś (ok 100 tys km) nie zepsuło mi się NIC !!!!
                  Tylko materiały eksploatacyjne.
                  cześć!

Miałem co prawda Felicie 1.6 LPG II gen :evil: ale ten sam silnik (AEE) i zrobiłem na niej 232000-61000=~171 kkm w niecałe 5 latek
                  Przez ten czas nic się nie stało z wtryskami ALE jak tutaj koledzy sugerują, czasem przepalałem na NoPb nie jeździłem na samym LPG i tez stosowałem te specyfiki do benzynki.
                  Jak podjechałem do Skody przed sprzedażą w marcu tego roku to kręcili główkami że silnik tak ładnie chodzi (na LPG i NoPb) przy tym przebiegu czyli 232000km..

summa summarum posłuchaj rad kolegów bo ten silniczek jest bardzo miły dla użytkownika (wg mnie) ALE jak się o niego dba

pozdr
                  Orzeł

Komentarz

Pracuję...