Lanie do tzw FULL Baku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pablo733
    Classic
    • 2009
    • 5

Lanie do tzw FULL Baku

Hej Wszystkim! Śmigam tu od jakiegoś czasu a nie zdążyłem się przywitać..Michał,28 lat z Rumi (koło Gdyni) Rok temu podjęliśmy z żoną decyzję o kupnie samochodu, ale postanowiłem, że przez rok będę zbierał opinie żeby nie kupić czegoś czego będziemy żałować. Od początku wiedziałem, że musi być 1,9tdi-tylko zastanawiałem się nad opakowaniem..Wcześniej jeździliśmy golfem III 2.0 w automacie i gdyby nie spalanie to autko niezawodne i pewne, ale że lada chwila powiększy się nam rodzina golfy zostały wykluczone. Na początku byłem napalony na A4-najlepiej w wersji avant-solidnie wykonane auto, wnętrze przyjemne dla oka i wózek napewno do bagażnika się zmieści, ale żywotność wielowahaczowego zawieszenia na naszych drogach mnie zniechęciła..poza tym audi i vw kojarzą się mocno z dresami z którymi nie chcę być się utożsamiany(bez urazy dla prawdziwych sportowców) . Miałem na uwadze Toledo, ale nie miałem zbyt dużego wyboru, możliwości zaopiniowania przez któregoś ze znajomych i padło na fabię kombi ponieważ brat ma takie w firmie i zachwalał-szaro, ale tanio..Byłem rozdarty wewnętrznie przez dłuższy czas-fabia a może jednak a4..ale to, że 90% a4 jeździ u nas po dzwonach, bez poduszek i ciężko znaleźć coś w dobrym stanie a skodę w tej samej kwocie dostanę młodszą przesądziło szalę na koszt skody. Oktawię odrzuciłem na wstępie bo naczytałem się, że fabia mniej awaryjna a w kombi miejsca na wózek starczy, ale mimo wszystko oferty co jakiś czas przeglądałem..
    Stało się!
    W lutym przeglądając oferty natknąłem się na wersję elegance z beżowym wnętrzem-jako ciekawostkę wysłałem linka żonie bo autko naprawdę robi wrażenie..Po powrocie do domu żona wspominała że autko fajne i że nie wiedziała, że takie octavie robią a następnego dnia gdy siedziałem w pracy zadzwoniła, że może po powrocie bym zadzwonił wypytać o to autko.. Traf chciał, że tego dnia wpadł do nas mój brat- a, że auta są jego pasją i dosyć często je zmienia to zadzwonił osobiście bo wiedział lepiej o co pytać..Auto wyglądało na czyste więc następnego dnia po pracy załadowaliśmy się w trójkę do samochodu i pojechaliśmy do Wa-wy bo do weekendu by się nie ostało. Autko po oględzinach i jazdach okazało się ok.(co później potwierdziło się w ASO),dokładnie prowadzona książka-widać facet uczciwy i dbał o autko-aż mi go żal trochę było bo braciszek zaczął kręcić nosem, że, rozrząd, z czymś zablefował i stargował półtora tysiaka a na dodatek dostaliśmy drugi zestaw alusów z gumami..Nad ranem zjechaliśmy z obwodnicy-pół godziny przed rozpoczęciem pracy-braciszek popędził do siebie a my na szybkiego zdążyliśmy jeszcze w Tesco lagę na kierownicę kupić żeby nam jej nie zwineli zanim nie ubezpieczymy..W pracy powiekami zapałki łamaliśmy ale auto już jest! :hura
    Od tej pory zrobiliśmy rozrząd z pompę wody, wymieniliśmy filtry, płyny, miskę na pewniejszą i założyliśmy zamiast oryginalnej-metalową osłonę pod silnik i już z 5tys na kołowrotku dokręciliśmy :yay: i za każdym razem gdy do niej wsiadamy na twarzy pojawia się banan.
    Ponieważ zawsze zazdrościłem bratu jego nietuzinkowego autka(forda Capri z v-ką pod maską) i 10 letniego stażu w klubie capri.pl cieszę się, że autko, które kupiłem może mniej ale również wyróżnia się w tłumie i, że znalazłem klub dla nas Nie wiem jak to będzie ze spotami-teraz ciąża, później pojawi się mały Kubuś, ale ponieważ rodzinę mamy rozsianą po kraju to na pewno na trasie nie raz się spotkamy i obtrąbimy (nalepka już jest)a na forum będę się starał dzielić swoimi spostrzeżeniami z użytkowania autka (pierwszą wiadomość-skąd wytrzasnąć nową oryginalną maglownicę w cenie regenerowanej już sprzedałem na forum )..A jak nam spowszednieje to polecimy na chipa.. :diabelski_usmiech
    Pozdrawiam Wszystkich!
    pablo733
  • Nazir
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 107

Lanie do tzw FULL Baku

Mam takie dziwne pytanie Może i będzie brzmiało idiotycznie ale

Jak tankuje moją octavie 1.9 TDI do pełna i wybija mi pistolet to ostatnio zauważyłem na stacji wcisnęli pistolet w odpowietrznik i jeszcze dowalili kilka dobrych litrów... mianowicie moje pytanie ..

Czy jest to zdrowe dla samochodu i nic się nie będzie robić ?? czy lepiej jak odbije pistolet w trakcie tankowania do pełna nie dolewać już nic a tym bardziej nie lać w bak paliwa trzymając odpowietrznik żeby docisnąć jeszcze parę litrów..

Z GÓRY OGROMNE DZIĘKI.
    Czyszczenie Tapicerki Samochodowej itp... Konkurencyjne ceny. Nowy sprzęt KARCHER

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=47439

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8033
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

W zimę nie ma problemu. Latem nie ma co przesadzać-ropa musi mieć miejsce do rozszerzania się w zależności od temperatury.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Nazir
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 107

No chyba że tankuje na FULLA i wale od razu powiedzmy ze 100 czy 200 km

Ale dzięki spokojniej teraz się czuję
        Czyszczenie Tapicerki Samochodowej itp... Konkurencyjne ceny. Nowy sprzęt KARCHER

Komentarz

• pablo_doctor
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 791

w benzynie slyszalem ze mozna uszkodzis /zalac/ uklad pochlaniania par paliwa /rowniez filtr weglowy/ ale czy tak jest nigdy sie ni zastanawialem. tankuje tyle i le krecik pozwoli i tyle
          pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Nazir
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2007
            • 107

ja też właśnie słyszałem że w benzynie można tak załatwić filtr węglowy i coś tam jescze dlatego pytam jak jest w Ropie

Komentarz

• onyx73
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 282

z drugiej strony na kazdym dystrybutorze napisane jest minimalna ilosc odmierzana 2l pare razy postrzela pistolet naleje po pol litra czy cos kolo tego i napewno krzywo odmierzy jak znam zycie na niekorzysc wlasciela samochodu ilosc paliwa.... moze ktos to potwierdzic lub obalic?

Komentarz

• dj_lawa23
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2007
                • 127

A takie może głupie pytanko... Ile literków według instrukcji wchodzi do baku w O1??? Mam autko sprowadzone więc z instrukcją kiepsko (z estońskiego tłumaczyć nie będę ) Bo mi różnie wchodzi, zależy jaka stacja nalewa . Pzdr

Komentarz

• 2pac
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1476
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

55l
                  President Johnny II + President Florida/ ML-145
                  O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                  OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• dj_lawa23
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 127

THX

Komentarz

• koja86
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 3178

Nazir, ja leję tak zawsze naciskam pistoletem odpowietrznik i przynajmniej jeszcze z 5 literków dolewam mam diesla nic złego się jeszcze nie stało a mam już 150kkm
                      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Tomex
                        Classic
                        • 2007
                        • 37

No to ja się dołączę z "głupimi" pytaniami
                        A mianowicie gdzie i jak dokładnie muszę nacisnąć pistoletem od paliwa żebym ten odpowietrznik wypełnił paliwem ? W benzynowej Fabii nie miałem z tym problemu, w Octavii nie jestem pewien jak zrobić żeby nalać jeszcze parę litrów więcej. Próbuję grzebać końcówką pistoletu we wnętrzu wlewu i słyszę jakieś bulgotanie jakby właśnie jakiś odpowietrznik ale jakoś za dużo to mi się więcej tego paliwa nie wlewa, pistolet ciągle strzela i zatrzymuje lanie. Mam naciskać w lewo, w prawo, w dół, w górę ? ops:
                        Octavia Combi 2003 r. Ambiente 1.9 TDI 110 KM

Komentarz

• marekzu
                          L&K
                          • 2007
                          • 1412
                          • Superb II combi (3V5)

otworz wlew , zobacz gdzie jest taki cypelek - wciska sie go w kierunku do rury wlewowej

Komentarz

• Nazir
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 107

koja86, Dzięki tak chyba zacznę robić A pro po do pytania

Zamieszczone przez dj_lawa23
                            Ile literków według instrukcji wchodzi do baku w O1???
                            Ostatnio właśnie na stacji wlał mi do tzw max ropy miałem już rezerwę na której zrobiłem koło 50 km i weszło 44 litry to wychodzi na to że bak jest 50 a nie 55 bo wątpię żeby rezerwa zaczynała się świecić jak się ma 15 litrów zapasu

Komentarz

• Piet-Tia
                              Drive
                              • 2007
                              • 67

Z tego co kojarzę ze swojej instrukcji, to rezerwa powinna zacząć się świecić przy 7 litrach... ale jak kiedyś sprawdzałem, to mi też coś w tych wszystkich pojemnościach nie pasowało

Komentarz

• marekzu
                                L&K
                                • 2007
                                • 1412
                                • Superb II combi (3V5)

to skoro weszlo 44 to to nie byl jeszcze max

Komentarz

ja kiedys wlalem na 1 tankowaniu 54l wiec mozna (na rezerwie juz)

podobno w dieslu mozna lac do oporu i sie nic ne stanie - juz nie pamietam dlaczego, problem dot. tylko benzynek

Komentarz

• koja86
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 3178

Nazir, wchodzi wedłóg instrukcji 54 litry ale lejąc z naciśniętym odpowietrznikiem już kilka razy nalalem 60 litrów
                                    Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• 2pac
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1476
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

mozna i wlac z 70l, ...

jak sie ma w bagazniku 10l baniak na benzyne ;D

Komentarz

• Andrev3
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 6116

2pac, żartowniś...oj Ti Ti Łobuziaku :P buahahaha
                                        RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Dzida
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 2253

Zamieszczone przez koja86
                                          ale lejąc z naciśniętym odpowietrznikiem już kilka razy nalalem 60 litrów
                                          ja max. zmieściłem 59 litrów

Komentarz

• SuchyX
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1170

Zamieszczone przez pablo_doctor
                                            w benzynie slyszalem ze mozna uszkodzis /zalac/ uklad pochlaniania par paliwa /rowniez filtr weglowy/ ale czy tak jest nigdy sie ni zastanawialem. tankuje tyle i le krecik pozwoli i tyle
                                            Nie słyszałeś tylko to prawda U mnie wywaliło taki układzik i dupa :evil: Niema co przesadzać z tankowaniem jak pistolet odbije raz to trzeba odpuść i nie tankować więcej.
                                            Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                            Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• 2pac
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1476
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez SuchyX
                                              U mnie wywaliło taki układzik i dupa
                                              a czesto tak tankowales i dopiero za entym razem poszedl?

Zamieszczone przez Andrev3
                                              2pac, żartowniś...oj Ti Ti Łobuziaku :P buahahaha
                                              staram sie ;D;D

Komentarz

• SuchyX
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1170

Za pierwszym raze mi poszło o ile dobrze pamiętam to ten cep na stacji conajmniej ze 3 razy wciskał pistolet
                                                Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                                Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Bazyli76
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 487

Hmmm a ja się zastanawiam czy nie mam większego zbiornika :roll: ostatnio regularnie bez cyrków z odpowietrzaniem leję do baku po 50 l. w momencie gdy tylko zapali mi się rezerwa. Jak odebrałem auto po kupnie (wiadomo że było sucho w baku) to bez niczego weszło 55l. wątpię żebym na stację dojechał na tym co w przewodach bez żadnych anomalii. Gdzieś mi się obiło o uszy że podobno 4x4 mają większe zbiorniki. Może ASZ też mają?

P.S.
                                                  Nie dopuszczam możliwości, że dystrybutory oszukują bo musiałyby nagle zacząć oszukiwać w większej części W i S Polski

Komentarz

Pracuję...