Nowy akumulator

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BOODZISZ
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 235

Dzieki za odpowiedz . Zrobie tak ze go wymontuje ( moze z kims) przyniose do domu i podładuje ale jak juz złapią wieksze mrozy.
    Jeszcze jedno pytanie: Czy w domu ładowac go z odkreconymi korkami??

Pozdrawiam i napisze o efektach jak juz przeprowadze operacje.

Komentarz

• mroko
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 659
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez BOODZISZ
      Czy w domu ładowac go z odkreconymi korkami??
      Zawsze akumulator ładuje się z otwartymi korkami. Jeżeli ich nie odkręcisz to może nawet wybuchąć :roll:
      Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

mroko, Musisz zalozyc ze aku takie ma, a bezobslugowe takich nie posiadaja, bo sa teoretycznie nierozkładalne
        Spritmonitor.de

Komentarz

• BOODZISZ
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 235

. Witam. Wracam do tematu podladowania akumulatora. Przyszedl mi pewien pomysl do glowy. Pojade do rodziny do domku jednorodzinnego i tam bez wymontowania sprobuje go podlaczyc pod prostownik. Czy w razei czego moge sobie zrobic "przedluzke" z przewodow rozruchowych, tzn ta koncowke z prostownika pod przewod rozr. i dopiero do aku???
          Mam przewody rozr. 4,5 m. Moga sie przydac w razie czego?

[ Dodano: Nie 16 Gru, 07 19:33 ]
          Aha i jeszcze jedno. czy 4-5 godzin takiego ładowania cos da??

Komentarz

• mdo1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 441

Zamieszczone przez marekzu
            skoro zmierzyli na nim napiecie 9,5V to padaka
            tiaaa
            moj nadawal sie na zlom jak mial ok 12 V, nie bylo szans, zeby zakrecil

dobry aku daje ponad 14, nowy (fakt, ze do innego auta, ale to nie ma znaczenia jak sadze) pokazywal 14,6 o ile dobrze pamietam

BOODZISZ, ten aku Ci kreci wogole przy takim niskim napieciu?

Komentarz

• koja86
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 3178

Aha i jeszcze jedno. czy 4-5 godzin takiego ładowania cos da??
              nie za dużo ale da . Przedłużkę możesz zrobić ale upewnij się jakie żyły mają przekruj bo czasmi szczena opada jak się patrzy co w tych batach jest w środku .
              Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• BOODZISZ
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2007
                • 235

mdo1 AKU kreci bez problemu jak jest zimno. niestety jak pisalem mam z moja Octa problem slabego palenia na cieplym silniku, i tu sie zaczynaja schody 3,4 obroty kreci ladnie ale przy 5-6 obr. wyraznie zaczyna sie meczyc, spowalnia.

Koja86 Co do przewodow to zeczywiscie 85% to zeczywiscie izolacja, ale napewno rdzen i tak jest grubszy niz w tych przewodach w prostowniku. Prostownik kosztowal 80zl., a przewody 60zl, wiec powinny wytzrymac

powiedzcie jak uzyskac status OCP??

Komentarz

• Marian 2
                  L&K
                  • 2007
                  • 1087
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Przy ładowaniu akumulatora w samochodzie, lepiej, a przede wszystkim bezpieczniej dla urządzeń elektronicznych w samochodzie, jest odłączyć jeden biegun akumulatora (masę). Samo wyjęcie kluczyka nie wystarczy. Po wyjęciu kluczyka pozostają jeszcze elementy stale podłączone do akumulatora, np. radio, autoalarm, licznik przebiegu dziennego i inne. Napięcie z prostownika jest większe, sięga nawet więcej niż 16V, a przede wszystkim, nie jest idealnie stałe, jest pulsujące. Pomiar woltomierzem w czasie ładowania nie wykaże tego pulsowana. Woltomierz mierzy napięcie średnie, a szczyty mogą być dużo większe niż 12V.

Komentarz

• koja86
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 3178

Prostownik kosztowal 80zl., a przewody 60zl, wiec powinny wytzrymac
                    przeliczasz na kasę średnicę przewodów?

Lepiej sprawdź przed zimą bo większa część przewodów rozruchowych ,które są dostępne na rynku nie nadaje się do diesla :wink:
                    Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• marekzu
                      L&K
                      • 2007
                      • 1412
                      • Superb II combi (3V5)

moge sobie zrobic "przedluzke" z przewodow rozruchowych
                      do juz lepiej polozyc prostownik pod maske niz robic jakies przedluzki - 80% kabli rozruchowych ma zacisniete krokodylki na izolacji a nie na rdzeniu - fajnie sie kopca przy odpalaniu :diabelski_usmiech

Komentarz

• mdo1
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 441

mdo1 AKU kreci bez problemu jak jest zimno. niestety jak pisalem mam z moja Octa problem slabego palenia na cieplym silniku, i tu sie zaczynaja schody 3,4 obroty kreci ladnie ale przy 5-6 obr. wyraznie zaczyna sie meczyc, spowalnia.
                        dziwne to troche, nie znam sie na aku za dobrze, ale przy tym napieciu nie powinien ci krecic wogole, bo 9,5 oznacza, ze aku jest juz calkowicie zjechany
                        jedyne co mi przychodzi do glowy, to to, ze padly ci 2 cele w aku a reszta jest jeszcze ok, wychodzilo by wlasnie ok 9,5 V z 4 cel dobrych no i zgadzaloby sie to chyba z tym, ze jest ci w stanie zakrecic pare razy i zdycha

przy zjechanym aku mialem ok 12 V po ladowaniu i byl w stanie zakrecic raz albo i nie,
                        jak mi sie wydaje, chodzi bardziej o mozliwosc dostarczenia stosownej ilosci pradu a nie o napiecie jako takie

Komentarz

• splawik
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1292

Zamieszczone przez mdo1
                          dobry aku daje ponad 14, nowy (fakt, ze do innego auta, ale to nie ma znaczenia jak sadze) pokazywal 14,6 o ile dobrze pamietam
                          Chyba jak nie jest podłączony do samochodu( tak jakby jałowo), po wpięciu do instalacji samochodu (pod obciążeniem) na pewno spadnie na 12 z hakiem.
                          A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                          AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                          O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                          -------------------------------------------------
                          Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• harry.wesoly
                            Drive
                            • 2009
                            • 51

Jaki akumulator od O1 kombi 1.9 TDI AHF 110 km wybrać? Chciałbym możliwie najmocniejszy ale taki, żeby mi bezproblemowo się zmieścił pod machą. Jak to jest z datą produkcji akumulatora, ma taki akumulator datę ważności, produkcji? Nie chciałbym kupić aku co zalegało na półce sklepowej przez kilka lat. Może to śmieszne, ale byłem ostatnio w swoim mieście u gościa co ma od lat mały sklepik z akcesoriami samochodowymi. Gościa pytam o datę produkcji takiego aku i czy nie zalegał na półce zbyt długo to się ciężko zdziwił, mówi że jestem pierwszym co go o takie rzeczy pytam i to od 19 lat Gdzie w okolicy Nakła nad Notecią/ Bydgoszczy kupować, może jakaś hurtownia jest?
                            Przed Rozmową Ze Mną Skonsultuj Się Z Lekarzem Lub Farmaceutą

Komentarz

• t271828
                              Elegance
                              • 2008
                              • 928

AKUMULATOR JEST CHYBA OD NOWOSCI ( 8 LAT) . SAMOCHOD SPROWADZONY Z NIEMIEC ( OCTAVIA TDI 1,9 110KM) . JESTEM UZYTKOWNIKIEM OD 3 TYG.

pORADZCIE CZY JEST SENS PODLADOWYWANIA TEGO AKU??
                              CZY NIE PRZELADUJE GO TYM PROSTOWNIKIEM BEZ REGULACJI PRąDU??
                              Akumulator 8-letni lepiej wymienic, bo co bys nie robil dlugo juz nie podziala
                              a moze zawiesc w najmniej sprzyjajacym momencie - szkoda nerwow

Komentarz

• adamo64
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 177

harry.wesoly kup akumulator 74Ah. Polecam firmy Banner 74Ah 680A ,ma odkręcane korki-można dolać wody i można go doładowywać zwykłem prostownikiem
                                Kupiłem 2 lata temu i szczerze polecam. :wink:
                                Co do daty produkcji to tak jak z oponami-tydzień produkcji + końcówka roku,np.4209-42 tydzień 2009 roku

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8162
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez adamo64
                                  Co do daty produkcji to tak jak z oponami-tydzień produkcji + końcówka roku,np.4209-42 tydzień 2009 roku
                                  i tu sie nie zgodze. akumulatory mają oznaczenie w cały świat.....choć nie zaprzecze, ze moze jakas firma tak znaczy :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sro 23 Gru, 09 17:44 ]
                                  http://www.akumulator.pl/forum/viewf...9f187b658a2b35 co by nie być "gołosłownym" - mysle, ze jak luukniesz na ten link - zmienisz zdanie
                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

Pracuję...