Nie znam sie na TDI, ale u kumpla w Golfie IV był to przepływomierz...
ile czasu na poważniejszy serwis O I ?
Zwiń
X
-
ile czasu na poważniejszy serwis O I ?
Za jakiś czas jadę starszą Octą I TDI z zachodu, chcę "po drodze" gdzies w Polsce (najchetniej okolice Torunia) zrobić wymianę rozrządu, pompy wody, pasków, gumy stabilizatorów, no i jakieś pierduły jeszcze pewnie - ale to już mniej istotne. Najbardziej mnie interesuje ile CZASU może zająć wymiana rozrządu, pompy i pasków (no i gotówki ile - też ważne). chciałbym to zrobić zanim dojadę do siebie (gdzie nie ma mechaników..)
...
-
-
Chce oszacowac co mam robić sam, a co PRZYZWOITA FIRMA
Zakładam, że sam ( z małą pomocą znajomych) wymienię (i wyważę) opony, klocki hamulcowe, (ewentualnie tarcze), wszystkie "płyny ustrojowe" oraz zdiagnozuję (vag-iem) co biedaczce może dolegać (przepływomierz, N75 , turbawka, + typowe gumy amortyzatorów, zamki, okna). Za rozrząd nie chcę się zabierać bo nie mam narzędzi ani doświadczenia - a partyzantka w tym zakresie może być kosztowna. W tej chwili pracuję w serwisie Land Rovera, więc dostęp do podstawowych narzędzi mam zapewniony. VAG /by Viaken/ własny....
...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krystiano91Koszt rozrzadu, pompy wody, paska i stabilizatorow - 1400zl z gwarancja na 90tys km
Zamieszczone przez JanuszSzmarekzu, Jak ma dostęp do kanału to owszem,ale pod blokiem tego nie zrobi.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RomanSgumy stabilzatora, łączniki, hamulce itp jak najbardziej zrobi pod blokiem. No moze teraz to trochę zimno :szeroki_usmiech
(mechanikiem nie jestem, ale mam pro wsparcie Irlandzkie - czyli jak zaaawansoway user polski )
[P.S. tylko auto jeszcze musze kupic, lol]
...
Komentarz
-
-
Przeglądu jako takiego raczej nie chcę - ale o ile mają specjalizowane narzędzia do wymiany rozrządu i wykwalifikowanych mechaników od grzebania silnika - to przemyślę tą lokalizację. Chociaż sam Toruń bardziej by mi odpowiadał.
Zastanawiam sie też jak jest z jakością bardziej istotnych części silnika (wałki rozrządu, pompy) ze sklepów internetowych - bo tam bym chciał kupić zabawki ze względu na cenę. Natomiast z drugiej strony jeżeli przyniosę własne wałki a odpukać coś będzie nie tak po montażu to potem będzie "moja wina" a nie firmy robiącej rozrząd. Więc może jednak ich zabawki......
Komentarz
-
-
Chyba nie wałki tylko napinacze ?? Albo ja czegos nie skumalem :wink:Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
No właśnie tak to jest jak sie pisze po 2 winach.
Standardowo to sie wymienia (chyba ?) pasek, rolki, napinacze + pompę wody. Nie wiem co jeszcze z rozrządu - bo sam mechanikiem nie jestem - zresztą właśnie z tego powodu sam tego nie chcę robić.
O ile zrobienie hamulców z pomocą irlandzkich mechaników jeszcze jest do zaakceptowania - o tyle grzebanie silnika nie wchodzi w grę (nie mam do nich specjalnego zaufania - co do innych samochodów niż robią na co dzień rutynowo). Wymiany filtrów, oleju, wycieraczek, żarówek to już wolę - sam jak pisałem do podstawowych narzędzi mam dostęp....
Komentarz
-
-
abyss, Jak chcesz, to pogadam z moim mechanikiem. On pracuje w serwisie skody więc wie co robi ale w swoim warsztacie koło domu bierze 3x taniej. To jest koło Włocławka więc z torunia masz 50 km. Jakbyś był zainteresowany, to daj znać na priv.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
Komentarz