ile czasu na poważniejszy serwis O I ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vis35
    Classic
    • 2008
    • 27
    • Octavia I (1U2)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Nie znam sie na TDI, ale u kumpla w Golfie IV był to przepływomierz...
    Pozdrawiam Are
  • abyss
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 245

Za jakiś czas jadę starszą Octą I TDI z zachodu, chcę "po drodze" gdzies w Polsce (najchetniej okolice Torunia) zrobić wymianę rozrządu, pompy wody, pasków, gumy stabilizatorów, no i jakieś pierduły jeszcze pewnie - ale to już mniej istotne. Najbardziej mnie interesuje ile CZASU może zająć wymiana rozrządu, pompy i pasków (no i gotówki ile - też ważne). chciałbym to zrobić zanim dojadę do siebie (gdzie nie ma mechaników.. )
    ...

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

co 90 tysięcy powinno wymieniać się rozrząd pompę itd czasowo około 6h kasa zależy gdzie ? serwis kasuje około 1600zł
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• krystiano91
        Classic
        S_OCP Member
        • 2007
        • 31

Witam, wymiana tych rzeczy ktore wymieniles zajmuje jakies 4-5 godzin. Robilem to samo niedawno w salonie skody i na wymiane musialem sie wczesniej umowic. Koszt rozrzadu, pompy wody, paska i stabilizatorow - 1400zl z gwarancja na 90tys km. Pozdrawiam

Komentarz

• marekzu
          L&K
          • 2007
          • 1412
          • Superb II combi (3V5)

a tej calej reszty nie dasz rady sam zrobic???? bo rozrzad OK ale paski , gumy stabi i pierdoly????? tylko przeplacanie za banaly

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

marekzu, Jak ma dostęp do kanału to owszem,ale pod blokiem tego nie zrobi.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• abyss
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2007
              • 245

Chce oszacowac co mam robić sam, a co PRZYZWOITA FIRMA

Zakładam, że sam ( z małą pomocą znajomych) wymienię (i wyważę) opony, klocki hamulcowe, (ewentualnie tarcze), wszystkie "płyny ustrojowe" oraz zdiagnozuję (vag-iem) co biedaczce może dolegać (przepływomierz, N75 , turbawka, + typowe gumy amortyzatorów, zamki, okna). Za rozrząd nie chcę się zabierać bo nie mam narzędzi ani doświadczenia - a partyzantka w tym zakresie może być kosztowna. W tej chwili pracuję w serwisie Land Rovera, więc dostęp do podstawowych narzędzi mam zapewniony. VAG /by Viaken / własny....
              ...

Komentarz

• RomanS
                Elegance
                • 2004
                • 804

Zamieszczone przez krystiano91
                Koszt rozrzadu, pompy wody, paska i stabilizatorow - 1400zl z gwarancja na 90tys km
                Naprawdę ?? To przy moich przebiegach miałbym gwarancję na 10 lat

Zamieszczone przez JanuszSz
                marekzu, Jak ma dostęp do kanału to owszem,ale pod blokiem tego nie zrobi.
                Gumy stabilizatora, łączniki, hamulce itp jak najbardziej zrobi pod blokiem. No moze teraz to trochę zimno :szeroki_usmiech
                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• abyss
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 245

Zamieszczone przez RomanS
                  gumy stabilzatora, łączniki, hamulce itp jak najbardziej zrobi pod blokiem. No moze teraz to trochę zimno :szeroki_usmiech
                  Zrobie, jakem Polak
                  (mechanikiem nie jestem, ale mam pro wsparcie Irlandzkie - czyli jak zaaawansoway user polski )

[P.S. tylko auto jeszcze musze kupic, lol ]
                  ...

Komentarz

• grucha
                    Classic
                    • 2006
                    • 32

Polecam zrobic przeglad w Bydgoszczy u Bieranowskiego na ul Jana Pawla II ! Koszt to okolo 1400zł Mila i rzetelna obsluga ! Atrakcyjne Ceny !!
                    Skoda Octavia

Komentarz

• abyss
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 245

Przeglądu jako takiego raczej nie chcę - ale o ile mają specjalizowane narzędzia do wymiany rozrządu i wykwalifikowanych mechaników od grzebania silnika - to przemyślę tą lokalizację. Chociaż sam Toruń bardziej by mi odpowiadał.
                      Zastanawiam sie też jak jest z jakością bardziej istotnych części silnika (wałki rozrządu, pompy) ze sklepów internetowych - bo tam bym chciał kupić zabawki ze względu na cenę. Natomiast z drugiej strony jeżeli przyniosę własne wałki a odpukać coś będzie nie tak po montażu to potem będzie "moja wina" a nie firmy robiącej rozrząd. Więc może jednak ich zabawki...
                      ...

Komentarz

• JanuszSz
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2835
                        • Superb II combi (3T5)

abyss, a dlaczego chcesz zmieniać wałek rozrządu :?:
                        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• phrix
                          L&K
                          • 2007
                          • 1000
                          • Audi
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Chyba nie wałki tylko napinacze ?? Albo ja czegos nie skumalem :wink:
                          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• abyss
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 245

No właśnie tak to jest jak sie pisze po 2 winach .
                            Standardowo to sie wymienia (chyba ?) pasek, rolki, napinacze + pompę wody. Nie wiem co jeszcze z rozrządu - bo sam mechanikiem nie jestem - zresztą właśnie z tego powodu sam tego nie chcę robić.
                            O ile zrobienie hamulców z pomocą irlandzkich mechaników jeszcze jest do zaakceptowania - o tyle grzebanie silnika nie wchodzi w grę (nie mam do nich specjalnego zaufania - co do innych samochodów niż robią na co dzień rutynowo). Wymiany filtrów, oleju, wycieraczek, żarówek to już wolę - sam jak pisałem do podstawowych narzędzi mam dostęp.
                            ...

Komentarz

• alfee
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 2583

abyss, Jak chcesz, to pogadam z moim mechanikiem. On pracuje w serwisie skody więc wie co robi ale w swoim warsztacie koło domu bierze 3x taniej. To jest koło Włocławka więc z torunia masz 50 km. Jakbyś był zainteresowany, to daj znać na priv.
                              Alfee
                              Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                              Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

Pracuję...