Dlaczego postawiliscie na octavie??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • autorus
    Rider
    • 2004
    • 508

Mi zawsze się skoda podobała. A przyspieszyło mój wybór wejscie Polski do UE a co za tym idzie zmiana w VAT. Wziołem żeby mieć pełny zwrot. Tak poczekałbym na II. A kombi dla tego że mam dwa psy które wożę na treningi. W starej renówce siedziały na tylnych siedzeniach i było ciągłe szorowanie. I jeszcze jedno, Nigdy nie kupię renówki. Trzymajcie mnie za słowo.

Autorus

A druga octavię kupiłem, bo ta mi się nie psuła. I serwis w jednym miejscu itd.
    http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
    Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
    Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• mariobros
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 551

no...

Zamieszczone przez Purchawa
      1. Kilku znajomych jezdzi Octavia - dobra opinnia.
      2. TDI
      3. Kombi - wielki kufer.
      4. Cena.
      5. Wyglad
      ...i jakbym siebie czytał k
      Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
      Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Pulse
        Rider
        • 2006
        • 461

Re: no...

Zamieszczone przez mariobros
        Zamieszczone przez Purchawa
        1. Kilku znajomych jezdzi Octavia - dobra opinnia.
        2. TDI
        3. Kombi - wielki kufer.
        4. Cena.
        5. Wyglad
        ...i jakbym siebie czytał k

U mnie tak samo, po pierwszej jezdzie jako pasazer w O1 TDI 90km pomyslalem, chce miec takie auto, troche to zajelo ale kiedy po skasowaniu firmowej pandy zaczely sie dyskusje o aucie na jej miejsce zaczalem lobbowac na rzecz O1 Tdi Kombi i sie udalo.

Wypowiedz Purchawy mozna chyba przykleic :-)

-
        Octavia I Kombi Elegance, 110KM - seria
        :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

Ja zaczełem tak że chciałem kupic nowe autko w 1999 i w sumie byłem w Fordzie zobaczyc Ford fokus ale popiersze mały bagażnik niemiał ABS w standarcia a na to kładłem największy nacisk ale miał klime i kosztowął ok 45 tys z rabatem bo kolega bracował w salonie . A że to był marzec a ja lubowałem sie w VW bo jeżdziłem Golfem 3 z koleji to zajechałem do Skody i mieli roczniki z 1998 roku z 2000 tys rabatu , oglądnełem zobaczyłem , duży bagażnik , abs , wspomaganie , Mnie wystarczy i kupiłem i tak jezdze do taj pory.
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

Byl Passat 1.8 T, kolejnym ruchem mialo byc STI i sluzbowe "costam" poniewaz tego sluzbowego nie ma a moje prywatne musi latac po 60-80tys rocznie to jest o2 2,0TDI, wersja e100 bo jak sie spedza pol zycia w aucie to lepiej jak jest troche "luxusu".
            Myslalem tez o Leonie 150KM ale niestety nie bardzo pasowaly mi pakiety wyposazenia(brak xenonow),poza tym ojciec ma o1 TDI130KM wiec to chyba wystarczajacy argument W sumie myslalem tez o mondeo, avensis, ale one wszystkie jakies takie nijakie, za to o2 mi sie bardzo podoba wiec jest!
            I tak kiedys bedzie STI
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Paweł T
              Elegance
              • 2006
              • 784

Ja moją kupiłem, bo podobno to najbardziej ekonomiczne auto jeśli się dużo jeździ. Po roku będę mógł powiedzieć coś więcej, mam porównanie do Focusa combi, którym jeździłem wcześniej. Skoda podobno mało awaryjna, zobaczymy. Na razie wiem że mało wahy spożywa.
              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• xekon
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 742

Zamieszczone przez Kmab
                U mnie historia wygląda tak:

Jak się pojawił drugi maluch w rodzinie, to zaczęło być krucho z miejscem do zapakowania się ...
                No i kupilem uzywana Octe w dobrym stanie, ale niestety nie mam dobrego zdania o jej awaryjnosci. Mam ja pol roku a co chwila cos sie dzieje.. .
                :!:
                Mam podobnie - powodem zmiany bylo pojawienie sie bzyka i wycieczki z szafa w bagazniku
                Co do awaryjnosci tez kurcze podobnie - mimo ze auto wiem od kogo, wiem jak bylo uzywane itd to co chwila cos, a skodzianka praktycznie jezdzi codziennie. Moze to PSJ uprawiany przez poprzedniego kierowce ale suma sumarum co godzina to nowina... moze to dlatego ze kupilismy ja przy przelocie ok 65kkm i teraz wlasnie jest ten fajny okres ~95kkm

Komentarz

• michal77
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 113

Szukałem większego samochodu z silnikiem TDI i dużym bagażnikiem (wcześniej miałem Audi 80 B3 1,8 benzynka). Na Octavię trafiłem przypadkiem ale uważam że połączenie silnika TDI (110KM), możliwości jej bagaznika i do tego ładnej linii nadwozia to właśnie to czego szukałem....a do niezła cena. Na prawdę super autko k

Komentarz

• chester121
                    L&K
                    • 2005
                    • 1053

ja swoja kupilem w salonie w 2002r fakt ze nic sie nie dzieje mam juz 100kkm i oprucz szczelonej pompy wodnej(z winy ASO) no i blacharki (z winy moich kobiet :wink: )
                    octavka jest niezawodna
                    ale to bedzie chyba ostatnie autko kupione w salonie
                    za duzo sie traci a ja lubie auta zmieniac co 3-5lat(w zaleznosci jaka jest awaryjnosc)
                    ta moja ma juz 3latka i cos czuje ze jeszcze nia pojezdze (bo ciagle potrafi wytworzyc banana na mojej twarzy :szeroki_usmiech )

ale nastepne bedzie uzywana O2 (na fuuuuul wypasie) nowej poprostu sie nie opaca :|

Komentarz

• marcind
                      Rider
                      • 2005
                      • 438

No to ja tez cos napisze:
                      mialem wczesniej lanosa (teraz smiga zonka :roll: ) jak zdecydowalem sie na zmiane to wiedzialem tylko ze TDI, dosc dlugo ogladalem sobie autka dookola i zdecydowalem sie na 406-ke bardzo mi sie podobala. Wszyscy na mnie wskoczyli ze drogie w eksploatacji i awaryjne. Do firmy kupili sluzbowa octavie niestety benzyne ale za to w kolorze firmowym czyli - granat. Okazalo sie ze octavka 1.9 TDI z jest w podobnej cenie jak 406 z takim samym wyposazeniem wiec znalazlem sobie przez znajomka w salonie skody octavke 1.9 oczywiscie granatowa. Gosc od ktorego kupowalem nawet nie widzial mojej kasy wplacilem mu na konto Kulczyka :lol: bo on sobie kupil nowego paska i tak oto jestem bardzo szczesliwym posiadaczem octavki.... :roll:
                      Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                      mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Viniu
                        Rider
                        • 2008
                        • 517

Witam

Odgrzeję "kotleta"

Powodem zmiany auta podobnie jak u kilku "octavian" jest powiększona rodzinka. Dotychczasowy Roverek 200 okazał się zbyt ciasny na wózek z gondolką, jednak urok anglika spowodował, że uparłem się na Roverka 45 iDT. Ale jak pewnie wielu z Was wie, znalezienie auta w dobrym stanie graniczy obecnie w cudem. A tu trafiła się Octavka od bliskiego znajomego... GLX, 1.6 AKL z 2000r. (przed liftem), salonowa, serwisowana w ASO nawet z najdrobniejsza pierdułką, chuchana i dmuchana, z autentycznym przebiegiem (112kkm), więc pomyślałem... dlaczego nie... Próba przejażdżki i uśmiech na twarzy... jest ciszej, wygodniej, nic nie stuka, nic nie puka, kierownik nie wytarty... może nie ma tej precyzji prowadzenia jaką oferował Roverek (jak dla mnie mistrz zwinności, prawie jak gokart), ale tak... stateczniej . Co prawda priorytetem w nowym aucie miała być klimatyzacja, a "moja" Octawka to raczej golasek, mimo to postanowiłem poświęcić ten element wyposażenia w zamian za pewne pochodzenie i ogólnie wypieszczenie auta.

Myślę, że nie będę żałował

Pozdrawiam
                        Pozdrawiam

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

No to i ja się wypowiem.
                          Wczesniej jeździłem Renówkami (miałem R-21, Clio II i Lagunę I ph II) i szczerze mówiąc chciałem kupic kolejną Lagunę (tym razem miała to być Laguna II ph I lub nowa ph II) jednak niekompetencja i niechlujnośc serwisów Renault, a konkretnie ASO Carrara w Lublinie odstraszyła mnie od dalszej znajomości z ta marką . Skutkiem czego zacząłem rozglądać się za czymś innym. Najpierw miało to być 3 letnie Audi A4 lub Avensis ewentualnie Mazda 6. Jednak po obejrzeniu szrotu ściągniętego do Polski nie znalazłem nic co byłoby godne uwagi :evil: wszystko było po ostrych przejściach, lub z nakręconymi olbrzymimi przebiegami. Na ratunek przyszedł mi mój dobry kumpel który pracował w Skodzie i zaproponował mi takie warunki na nową Octavie II Elegance, że aż żal było nie skorzystać W dodatku muszę przyznać, że O II zawsze mi sie podobała. Tak własnie stałem się włascicielem O II Elegance i jak narazie muszę przyznać, że był to strzał w 10-tkę bo z auta jestem niesamowice wręcz zadowolony.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• marte
                            Rider
                            • 2007
                            • 259

Zamieszczone przez Big
                            No to i ja się wypowiem.
                            Wczesniej jeździłem Renówkami (miałem R-21, Clio II i Lagunę I ph II) i szczerze mówiąc chciałem kupic kolejną Lagunę (tym razem miała to być Laguna II ph I lub nowa ph II) jednak niekompetencja i niechlujnośc serwisów Renault, a konkretnie ASO Carrara w Lublinie odstraszyła mnie od dalszej znajomości z ta marką . Skutkiem czego zacząłem rozglądać się za czymś innym. Najpierw miało to być 3 letnie Audi A4 lub Avensis ewentualnie Mazda 6. Jednak po obejrzeniu szrotu ściągniętego do Polski nie znalazłem nic co byłoby godne uwagi :evil: wszystko było po ostrych przejściach, lub z nakręconymi olbrzymimi przebiegami. Na ratunek przyszedł mi mój dobry kumpel który pracował w Skodzie i zaproponował mi takie warunki na nową Octavie II Elegance, że aż żal było nie skorzystać W dodatku muszę przyznać, że O II zawsze mi sie podobała. Tak własnie stałem się włascicielem O II Elegance i jak narazie muszę przyznać, że był to strzał w 10-tkę bo z auta jestem niesamowice wręcz zadowolony.
                            Jeśli mowa o partaczach w ASO Renault to wypróbuj Śliwke w Katowicach, Sosnowcu lub Zabrzu... Napewno Cie przekonają, że marka Skody to wielkie gó....o.Pzdr

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez marte
                              Jeśli mowa o partaczach w ASO Renault to wypróbuj Śliwke w Katowicach, Sosnowcu lub Zabrzu... Napewno Cie przekonają, że marka Skody to wielkie gó....o.Pzdr
                              Marte, tylko różnica jest taka ze z moją Octą nie musze jeździć do ASO bo ... nic sie nie psuje a podejrzewam, że nawet wymienione przez Ciebie ASO Skody w przypadku wymiany koła zmiennych faz rozrządu nie zrobiły by takiego zonka jak przestawienie rozrządu o 1 ząbek, pogięcie wałków rozrządu i wydanie auta z wysyfioną smarem tapicerką :evil: i nie twiersdziły by że nic sie nie stało i nie widzą tu jakiejkolwiek swojej winy.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8029
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Big, u mnie w firmie jest rywalizacja niezawodności mojej OII 1.9 TDI - 20tyś przebiegu kontra Renault Megane II 1.5 dci 85KM - 8 tyś.przebiegu (golas w zasadzie) mojego szefa :szeroki_usmiech .
                                Jak na razie dla Megane jest 0 awarii a u mnie 2 (regulacja alarmu, zacięta klapka wlewu paliwa).

A wracając do tematu kupiłem OII bo mi się podoba Reszta mniej ważna :diabelski_usmiech
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez AdamB
                                  Big, u mnie w firmie jest rywalizacja niezawodności mojej OII 1.9 TDI - 20tyś przebiegu kontra Renault Megane II 1.5 dci 85KM - 8 tyś.przebiegu (golas w zasadzie) mojego szefa
                                  AdamB u mnie jest podobna rywalizacja czyli Moja O II i ojca Megane II 1.6 16V jak narazie jest jakieś 4:0 dla mojej Octy ( w Megane wymieniono komorę mieszania powietrza - tłukła się, koło zmiennych faz rozrządu, oraz 2 razy karę Hands-Free a konsola środkowa nadal sie tłucze). Przy tym ASO Renault jest totalnie nikompetentne i nieprzygotowane merytorycznie. U mnie jak narazie 0 awarii
                                  Zreszta ojciec jak by mógł to zamieniłby siez zamkniętymi oczami na Octavię
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• speedy1953
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 105

A ja jestm szkodziarz od dawna . Zaczynałem od 105 ( 3 szt zajeżdżone ) przez Favo , Fele aż dojrzałem do octy . Teraz spoko jeżdżę i innym też polecam octe .
                                    0 mandatów za prędkość

Komentarz

• marte
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 259

Zamieszczone przez Big
                                      Marte, tylko różnica jest taka ze z moją Octą nie musze jeździć do ASO bo ... nic sie nie psuje a podejrzewam, że nawet wymienione przez Ciebie ASO Skody w przypadku wymiany koła zmiennych faz rozrządu nie zrobiły by takiego zonka jak przestawienie rozrządu o 1 ząbek, pogięcie wałków rozrządu i wydanie auta z wysyfioną smarem tapicerką :evil: i nie twiersdziły by że nic sie nie stało i nie widzą tu jakiejkolwiek swojej winy.
                                      Obyś nie musiał jechać do serwisu przez tysiące kilometrów...
                                      Poszukaj na forum to znajdziesz jakie szopki robią u Śliwki....

Pzd

Komentarz

• rafalus
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1140
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ja sie zdecyowałem na skode bo to była najtańsza opcja z Dieslem VW + trwałe zawieszenie
                                        nowy cSIMC od Aliego
                                        seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                        Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• Lashlo
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1455

Octa

Ja natomiast po jezdzeniu Nissanel Almera 1,5-mulastym i paliwozernym stwierdzilem,ze zmienie na cos combi-pomyslalem o O I i zaczalem szukac uzywanej....szukalem,szukalem,szukalem i albo po dzwonie,albo 400 tys na budziku zrobione na 140 tys i oczywiscie brak ksiazki serwisowej.
                                          Polazlem do salonu czy nie maja jakiejs z 1 reki 3-4 letniej. Stwierdzili,ze praktycznie nie wystepuja te auta w dobrym stanie-ludzie jezdza do oporu a jak sprzedaja to powody j/w.
                                          No i wzialem nowa OI TOUR kombi i jestem zachwycony.
                                          Mysle,ze pojezdze spokojnie 5-6 lat.
                                          Lashlo

[ Dodano: Nie 25 Maj, 08 10:51 ]
                                          Oczywiscie 1.9 TDI ;-)

Komentarz

• martig
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 63

To moze ja , troszke z innej beczki. Dlaczego zamierzam kupic oktavię?? Dlatego ze aktualnie jezdze Fabka SDI i szukam wiekszego i duzo mocniejszego autka ( OII RS TDI + DSG), na dłuzsze trasy. Rozejrzałem sie po autkach i tak Mondeo mi sie nie podoba i TDCI podobno sie psuja, Avensis strasznie staro wyglada i zaczeli je produkowac w TURCJI , CZY ANGLI, czyli niezawodnosc spadnie, a moja czeszka ma 165 kkm przelatane (lekkiej nogi nie mam) i wszystko działa i nigdy nie zawiodła.Pozatym zajrzyjcie do srodka Passata i OII , jak dla mnie przepasc, w zyciu nie kupie VW za taka cene. A co najwazniejsze OII RS bardzo mnie sie podoba i nie jezdzi tego za duzo po drogach.
                                            martig

Leon 1P Cupra+ 280KM

Komentarz

• Piotr_T
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 479

Poprzednio jezdzilem samochodem z niedostatkiem mocy (75KM), bez klimy i generalnie "bieda wersja" (Lanos S), wiec stwierdzilem, ze trzeba odlozyc drobnych i kupic cos co jezdzi szybciej, ma klime i wspomaganie Diesla nie bralem pod uwage, bo dla mnie byl zawsze niepraktyczny. Mialo byc cos z fajnym silnikiem benzynowym. Poniewaz w 90% salonow proponowano mi 1.6 o demonicznej mocy okolo 100KM to wybralem Octavie 1.8T z silnikiem o osiagach znacznie lepszych niz w konkurencyjnych 1.6 , a przy okazji, trafilem na "promocje" i dzieki moim unikalnym zdolnosciom negocjacyjnym (Ja:Nie ma juz zwyklych Tourow 1.8T ? To idziemy kupic "cytyrne" na przeciwko. Sprzedawca: Chwila, a moze ciut drozej Tour Sport ? - okazlo sie, ze ciut to bylo 2 tys. wiecej, a wypas jednak wiekszy, ma sie ten urok osobisty :lol. Podobalo mi sie rowniez, ze w Skodzie sprzedawca byl mily, zajal sie mna, a nie traktowal jak zlo konieczne, ktore z pewnoscia nic nie kupi, a tylko przyszedl wygniesc tapicere (pozdrowienia dla Renault na Pulawskiej w Warszawie i Forda na Powislu).

Komentarz

• Saszka
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 113

Ja nie miałem żadnych specjalnych pro- czy anty- sentymentów do jakiejkolwiek marki (wyjątkiem były wszelakie koreańczyki - po 4 latach poprzednia Nubira uległa biodegradacji :| ), natomiast musiał być primo turbodiesel (i to raczej powyżej 100KM), bo miałem już dość przebojów z LPG, secundo względnie przyzwoicie wyposażony, tertio z bagażnikiem (u mnie auto ciężko na siebie zarabia :-D ). No i z przejrzenia oferty salonów wyszło, że najkorzystniejsza będzie szkodowka, wprawdzie najpierw miał być Fabio, ale że różnica w cenie "takiego jak chciałem" a Octy "takiej jak chciałem" była rzędu 2 kPLN, to nie było nad czym myśleć :lol:
                                                Pozdrawiam,

Saszka

Perfect Service by DobryGrześWawa

Komentarz

• PiotrekDK
                                                  Elegance
                                                  • 2007
                                                  • 798
                                                  • Seat

U mnie bylo tak ze jezdzilem Mitsubishi, rodzina zaczela sie powiekszac :szeroki_usmiech i przyszla pora na zmiane auta, jako ze mitsu nie ma nic nowszego co by sie nadawalo na samochod rodzinny trza bylo popatrzyc za jakas inna marka .
                                                  Jako ze wymagania byly takie:
                                                  mocniejszy od poprzedniego (powyzej 125KM)
                                                  wiekszy bagaznik (powyzej 460L co by sie rodzinka i zakupy z Polski sie zmescily :wink: )
                                                  Na poczatku napalilem sie na O1RS a zona wynalazla na necie O2 2.0TDI
                                                  Pojechalismy obejzelismy jako ze RS byl zaniedbany a O2 uzekla nas komfortem i wyposazeniem wiec teraz smigam O2 BKD
                                                  No i moze nastepnym razem bedzie RS
                                                  ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                                                  mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• Jomi
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 109

1. silnik 2,0 TDI
                                                    2. DSG
                                                    3. DSG
                                                    4. DSG i........DSG :lol:
                                                    + wygląd auta taki do zniesienia :wink:

chociaż chyba kolejność powinna się zaczynać od pkt.2 :szeroki_usmiech
                                                    www.zobacz-uslysz-powiedz.pl

Komentarz

Pracuję...