Dużo pali - to normalne w zimie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fcr19
    Drive
    • 2008
    • 67

Plyn chlodniczy. Czy jest dolane na max. Wyglada tak, jakby w momencie jak auto nie ma obrotow cisnienie bylo za niskie i nie bylo wystarczajaco plynu zeby lecialo przez nagrzewnice. Jakby pompa wody byla padnieta, to silnik by sie przegrzewal, a z opisu czegos takiego nie mozna wywnioskowac. A efekt bylby bardzo podobny.

U mnie jest dokladnie tak jak piszesz, ale silnik musze wylaczyc i po chwili tez zaczyna leciec zimne powietrze z kratek, ale to logiczne, bo silnik nie chodzi i nagrzewnica szybko odda cieplo jakie nagromadzi z plynu chlodzacego w ukladzie.
  • damianlach
    Ambiente
    • 2007
    • 107

Witam.
    Uzytkuje O1 diesel od lipca, zatem to pierwsza zima tym autkiem. Jak narazie bez zarzutu, odpala rano bez problemu trzyma się drogi dobrze natomiast ostatnio zaczęła mi troche wiecej palić, troche więcej to dla mnie różnica z 6,5 litra po mieście na około 8 - 8,5.
    Czy taka sytuacja jest normalna.
    Szczerze powiem zbliża mi się wymiana oleju i jednocześnie wymienie też filtr paliwa i powietrza, jednak nie sądze, że takie dwa elementy wpłyną znacząco na poprawe spalania.

co poradzicie??

pozdrawiam
    Damian
    Damian

Komentarz

• dariuspolo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1168

...niskie temperatury plus krotkie odcinki, auto nigdy dobrze nie zagrzane( na dlugich trasach niska temperatursa nie ma tak duzego wplywu na zuzycie paliwa) jak najbardziej normalne moze skoczyc jeszcze wiecej wraz ze spadkiem temperatury.
      T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
      SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
      Zuzycie paliwa

Komentarz

• damianlach
        Ambiente
        • 2007
        • 107

dzięki. sprawdze na trasie jutro. Jade z Austrii do Polski wiec 600 km pokaze czy spalanie jest mniej więcej takie same ( wiadomo opony zimowe, stalowe felgi i przede wszystkich zimno) mam nadzieje ze moje spostrzeżenia okażą się jednak mylne .

pozdrawiam
        Damian

Komentarz

• pleban
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 580

U mnie spalanie spadło - w obecnych warunkach jeżdżę wolniej i widzę wymierny efekt - dziś 620 km Gdynia - Mazury - gdynia i spalanie 4,4 (wg kompa)
          była O1 1,6 102 KM
          była O1 1,9 TDI 90 KM
          była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
          był Citroen Berlingo 1,6 HDI
          jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• wocek
            Rider
            • 2006
            • 342
            • Audi

damianlach,
            Zamieszczone przez dariuspolo
            niskie temperatury plus krotkie odcinki, auto nigdy dobrze nie zagrzane
            jak najbardziej normalne moze skoczyc jeszcze wiecej wraz ze spadkiem temperatury.
            To jak najbardziej właściwe spostrzeżenie :roll:
            Ja mam drugą TDI i ten obiaw przy takiej jeżdzie i temperaturach jest normalny :|
            wocek

Komentarz

• damianlach
              Ambiente
              • 2007
              • 107

Zamieszczone przez pleban
              dziś 620 km Gdynia - Mazury - gdynia i spalanie 4,4 (wg kompa)
              wow. nie sadze że ja jestem w stanie osiągnąć taki rezultat. jadąc z Austrii (Linz) do Polski teren z reguły i przeważnie w Austrii jest pagórkowaty. najmniej udało mi się uzyskać 5.3 l/100km. średnio przy jeżdzie 130-140 latem całkowicie pusty z baaaardzo delikatną nogą

pozdrawiam
              Damian

Komentarz

• rad10
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2006
                • 180

...niskie temperatury plus krotkie odcinki, auto nigdy dobrze nie zagrzane( na dlugich trasach niska temperatursa nie ma tak duzego wplywu na zuzycie paliwa) jak najbardziej normalne moze skoczyc jeszcze wiecej wraz ze spadkiem temperatury.
                Ja w okresie zimowym zauważam raczej, że samochód pali mniej!!! Tak jak kolega pleban napisał jest to raczej związane z wolniejszą jazdą, ale Twojego wyniku spalania to raczej nie osiągnę!!! Robię do pracy w dwie strony około 60 km, więc mam porównanie z okresem, gdy jest ciepło. Faktem jest, że nie jest to typowo miejska jazda. W takich przypadkach zawsze najważniejszy jest styl jazdy!!!! 8)

Komentarz

• arci9
                  RS
                  • 2004
                  • 2007

Zamieszczone przez pleban
                  U mnie spalanie spadło - w obecnych warunkach jeżdżę wolniej i widzę wymierny efekt - dziś 620 km Gdynia - Mazury - gdynia i spalanie 4,4 (wg kompa)
                  U mnie dokładnie tak samo.Gdy zrobiło się zimniej i wlożyłem zimowe kapcie, spalanie na takim samym odcinku (50km);30km "trasa";20 wawa, spalanie spadlo o ok. 0,5l/100km, mam wrażenie , że to głównie sprawa kół (mniejsze i węzsze koło).
                  Z kolei korki sa większe niz np. w letnie dni...

Komentarz

• marekzu
                    L&K
                    • 2007
                    • 1412
                    • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez rad10
                    Ja w okresie zimowym zauważam raczej, że samochód pali mniej!!!
                    no u mnie tez - ale mysle ze to raczej sprawka klimy - bo jezdze tak samo

Komentarz

• rad10
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 180

Zamieszczone przez marekzu
                      no u mnie tez - ale mysle ze to raczej sprawka klimy - bo jezdze tak samo
                      Bardzo możliwe, że masz rację, bo rzeczywiście ja również klimę używam teraz tylko od czasu do czasu i to tylko dla jej zdrowotności!!!! 8) Prędkość jazdy jest mniejsza plus ta klima i stąd pewnie się bierze te ciut niższe spalanie!!!!

Komentarz

• dariuspolo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1168

...jezeli ktos ma zimowki 195 15" a letnie 225 17" to nic dziwnego ze w zimie mu mniej pali, i nie opowiadajcie mi ze w miescie da sie jeszcze wolniej stac w korkach niz w lecie.
                        Dobre porownanie bedzie tylko wtedy gdy zimowki i letnie beda tego samego rozmiaru,
                        i auto bedzie sie poruszal na tych samych odcinkach drog.
                        Zuzycie paliwa

Komentarz

• damianlach
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 107

...jezeli ktos ma zimowki 195 15" a letnie 225 17" to nic dziwnego ze w zimie mu mniej pali
                          BRAVO Dla ciebie za spostrzeżenie!
                          Dokładnie też tak uważam. Mam zimówki takie same jak letnie 195/65/15 i spalanie jest większe.
                          Damian

Komentarz

• rad10
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 180

...jezeli ktos ma zimowki 195 15" a letnie 225 17" to nic dziwnego ze w zimie mu mniej pali, i nie opowiadajcie mi ze w miescie da sie jeszcze wolniej stac w korkach niz w lecie.
                            Dobre porownanie bedzie tylko wtedy gdy zimowki i letnie beda tego samego rozmiaru,
                            i auto bedzie sie poruszal na tych samych odcinkach drog.
                            No i widzisz trafiłeś na kogoś takiego jak ja co właśnie ma taki sam rozmiar kól zimowych jak i letnich!!!! Do tego jeżdzę do pracy tą samą drogą, więc mam porównanie jak najbardziej miarodajne!!! No i u nas na Śląsku z tego co czytałem na forum OCP nie ma takich korków jak w dużych miastach np.Warszawa czy Wrocław!!!

Komentarz

• dariuspolo
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1168

rad10, w Opolu akurat nie zaliczam korkow ale w Monachium jednak czy lato czy zima zawsze pruszam sie z tymi samymi predkosciami i tyle samo stoje, roznica lato zima na odcinku 40kkm( w seryjnym aucie z 195/65/15) to 0,4litra, nie z komputera pokladowego tylko liczone
                              Inne problemy to: opony lub ich jakosc( opory toczenia), odczytywanie zuzycia paliwa (z komputera pokladowego lub liczone) ustawienie kompa( kasuje sie po kazdym nowym rozruchu czy co 10kkm), styl jazdy zima=lato, przewaga dlugich tras nad krotkimi, lub odwrotnie.
                              Zuzycie paliwa

Komentarz

• pleban
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 580

ja mam takie same laczki (rozmiar) czy to zima czy lato

Problem z nierozgrzanym autem nie występuje - po prostu robię długie odcinki
                                Klimę ma m odpaloną cały czas (klimatronic), ale jasna sprawa, że w zimie nie działa za często
                                była O1 1,6 102 KM
                                była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• JudgeTrampek
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 30

Jestem nowym użytkownikiem Skody - jak bardzo nowym - właśnie zatankowałem drugi raz!
                                  O2, silnik 1,9 TDI 105 Kuców. W jeździe mieszanej przejechałem 740 km i zapaliła mi się kontrolka rezerwy - więc zakładam, że spokojnie przejechałbym 840 - 850 km. Niestety nie mam komputera pokładowego, więc z moich obliczeń wyszło mi że spalił ok. 6,4 l /100 km. (w baku paliwa 55 l)

natomiast teraz zatankowałem do pełna, wskazówka od paliwa już spadła o jakąś 1/8 a na liczniku dopiero 900 km (nie kasowałem poprzedniego stanu). Ciekawy jestem ile mi wyjdzie średnia po dwóch tankowaniach (niedługo jadę do Zakopca - więc jazda mieszana)

dam znać jakie wyniki.

Komentarz

• pleban
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 580

ja też mam nową ;-) prawie, tzn od połowy października od wczoraj zrobiłem 11 tys km
                                    była O1 1,6 102 KM
                                    była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• juhas77
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 72

Ja własnie wrociłem z Częstochowy, 5 osób plus pełny bagażnik 5,6 litra/100km. W lecie paliła mi tyle samo.
                                      Juhas
                                      Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
                                      Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok

Komentarz

• marekzu
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1412
                                        • Superb II combi (3V5)

i auto bedzie sie poruszal na tych samych odcinkach drog
                                        no u mnie kola takie same - droga tez bo do pracy 42km i styl jazdy z bardziej wcisnietym gazem bo trzeba sprawnie wyprzedzac maruderow <50km/h :diabelski_usmiech

a spalanie nizsze

Komentarz

• dariuspolo
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1168

marekzu, u innych guzik moge sprawdzic ale u ciebie na spritmonitorze widac ze na zimowkach zrobiles dopiero 2kkm( do tego masz kilka niejasnych wpisow) a na calorocznych 11kkm, zaczekajmy az nastukasz podobna ilosc kilometrow na zimowych to porownamy. Druga sprawa ze 42km to auto juz jest dobrze zagrzane, ciekawa by byla opinia kogos kto robi do 10-15km.
                                          Jestes pewien ze podruzujesz zima z ta sama predkoscia i przyspieszeniem co latem?

Jak na razie to nie mamy jeszcze prawdziwej zimy z mrozem na okraglo wiec nie ma co porownywac, tylko w przypadku odcikow do 10km bedzie wieksze spalanie.
                                          Zuzycie paliwa

Komentarz

• marekzu
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1412
                                            • Superb II combi (3V5)

Jestes pewien ze podruzujesz zima z ta sama predkoscia i przyspieszeniem co latem?
                                            no jesli czas podrozy do pracy jest taki sam to predkosci podobne.

mam porownanie do poprzedniego auta rowniez - fabia , co prawda SDI ale tez z klima - latem spalanie wieksze niz zima - wg mnie duzo ma do tego klima

zaczekajmy az nastukasz podobna ilosc kilometrow na zimowych to porownamy
                                            widze jak tankuje i ile przejezdzam - wychodzi ze troche mniej pali

Komentarz

• JudgeTrampek
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 30

No i stało się, dałem żonce moją OCTE a ona nie patrząc na przejechane kilometry zatankowała... i nie wiadomo jak tu obliczenia zrobić. Musze natomiast przyznać, że jazda na drugim tankowaniu ekonomiczna to nie była - cały czas w mieście, korki itd. Żonka zatankowała tak w okolicach 1450 km. Jeśli tak to:

liczymy od 850km - do 1450 - to 600 ~ 650 bo coś tam w baku zostało (podobno już było bardzo mało paliwa) czyli wychodzi mi, że podczas jazdy przy drugim tankowaniu coś ok. 8,4l/100 km

Wyciągając średnią to mi wychodzi jakieś 7,5 litra na 100km
                                              czy te wyniki są dobre (w normie), czy OCTA powinna mieć mniejsze spalanie?

Komentarz

• mdo1
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 441

Zamieszczone przez JudgeTrampek
                                                ona nie patrząc na przejechane kilometry zatankowała... i nie wiadomo jak tu obliczenia zrobić
                                                a wiesz przynajmniej ile wlala?
                                                albo ile zaplacila, cene paliwa za litr mozna sprawdzic

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8038
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

JudgeTrampek, mnie pali około 5.7 l/100km w jeździe 70% trasy 13 km, 30% trasy ok 100km.
                                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...