wpadamy tam i robimy zlocik bo tam z rodzinką na pewno będę
spór olejowy
Zwiń
X
-
spór olejowy
witajcie.
przeszukalem szukajke, ale nie znalazlem odpowiedzi na spór który tocze z mechanikiem. otóz on uwaza ze stan oleju ktory mam zalany w silniku jest za niski: on uwaza ze do konca zagiecia na bagnecie jest pelny stan, a ja uwzam ze do zakreskowanego pola jest full. na fotce (moze niezbyt wyraznej) jest przedstawiony stan oleju w moim silniku.
powiedzcie mi czy to jest pełny stan czy 3/4? bo ja olej mam wlany do konca zakreskowanego pola.
dzieki za odpZałączone plikiVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
-
-
...zalezy co uwazasz za "pelny stan" dolna granica "zakreskowanego" to
teoretyczne minimum dla silnika( ale wpelni wystarcza do prawidlowej jego pracy, ale w niekozystnych warunkach moga wystapic problemy z cisnieniem oleju))
gorna granica "zakreskowanego" to maximum, powyzej olej moze byc wyplowany przez odme do dolotu, ryzyko ze zacznie sie sam napedzac wlasnym olejem( tez teoretycznie i w niekozystnych warunkach).
Idealnie jezeli stan na bagnecie jest w polowie tego zakreskowanego, wtedy masz rezerwe w jedna i druga strone tej samej wielkosci.
Komentarz
-
-
Cytat z instrukcji ( co prawda OII ale pewnie podobnie jest w OI ):
...
Poziom oleju w zakresie "a"
- Nie wolno dolewać oleju.
Poziom oleju w zakresie "b"
- Można dolać oleju. Może się zdarzyć, że poziom oleju po dolaniu
będzie znajdował się w obszarze "a".
Poziom oleju w zakresie "c"
- Trzeba dolać oleju. Wystarczy, że poziom oleju po dolaniu znajdzie
się w zakresie "b"
...
OSTROŻNIE!
Poziom oleju nigdy nie powinien przekraczać zakresu "a".
Grozi to uszkodzeniem katalizatora.
...
P.S.
Większość ASO uwielbia lać nawet kilka milimetrów powyżej "a" twierdząc, że to nie szkodzi...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
kowal 2002, ja mam teraz wlane tak jak sie konczy pole B na tym rysunku: to co ? dolac do gornego zagiecia bagnetu czy tak jak mam teraz jest ok?
[ Dodano: Nie 02 Gru, 07 21:37 ]
Zamieszczone przez marekzuolej ma byc w zagieciu - to jest wyznacznik stanu min-max - na tym zdjeciu to widac ze cos lezy ale w zyciu bym nie powiedzial ze to bagnet.
Jesli uznac ze to od czego odbil sie flash to olej to masz 3/4VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
Komentarz