[O1] bagażnik dachowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • whyla
    Classic
    • 2008
    • 5

[O1] bagażnik dachowy

A wiec do rzeczy Ze 3 tygodnie temu wymienialem cale zawieszenie no i tak sie nieszczesliwie stalo, ze cos mnie natknelo, ze odpiety z amortyzatora i przy czujniku ABS przewod, poskladalem znowu, a potem ta fajnie zwrotnica mi spadla na dol i wyrwala przewod z czujnika :lol: No prawie zaczalem sie smiac z siebie, ale no nic, w szafie lezal stary przewod z dwoch zrobilem jeden i ABS dziala, bledow nie ma, czyli jest OK.

Ale problem jest inny i nie mam pojecia czy ma to cos wspolnego ze soba czy nie, bo juz nie wiem. Zakladam, ze zaczynam jechac samochodem ABS normalnie sie przetestuje no i dojezdzam na parking zaczynam zajmowac pozycje i jak chce stanac to nagle pedal hamulca robi tak jakby wlaczyl sie ABS czyli wpada tak o 2-3 cm za daleko. Raz to sie dzieje, a raz nie. Czegos takiego przed rozbiorka nie bylo. Do tego pojawia sie czasem takie klik z zawieszenia, jakby ABS przyhamowal jedno kolo. Raz stalo mi sie tez tak, ze po parkingu wycofalem i w momencie jak zaczalem jechac do przodu skrecajac kola nagle mialem uczucie jakbym po krawezniku przejechal prawym tylnym kolem, ale na placu nic nie bylo :roll: Wiec sobie mysle ABS przyhamowal przednie kolo. I teraz zastanawiam sie czego to jest problem. Czujnik bledow nie ma, jeszcze musze w wolnej chwili pojezdzic i zobaczyc jakie pokazuje predkosci z poszczegolnych kol.

Do tego przy max skreconych kolach jak hamuje to tez pedal wpada ciut bardziej w podloge.

Przy jezdzie na wprost wszystko dziala idealnie. ABS dziala, nic nie klika, nic nie stuka.

Wszystkie weze od hamulcow oczywiscie suche, plynu dosc.

W czym moze lezec problem, bo jak padlina nie stwazala przez tyle lat problemow, to teraz taka pierdola wyszla :roll:
  • pw85
    Classic
    • 2007
    • 7

[O1] bagażnik dachowy

Rozglądam się właśnie za jakimś tanim, używanym bagażnikiem do liftbacka. Natknąłem się na bagażniki pasujące nie tylko do octavii, ale i m.in. do polo, toledo i fabii. Wiem, że w fabii otwory fabryczne są takie same jak w octavii ale jak to jest np. z toledo. Może któryś z użytkowników się orientuje jak to jest? Czy każdy bagażnik od toledo czy polo będzie pasował i do skody czy muszą mieć jakieś uniwersalne zaczepy czy coś w tym stylu. Z góry dzięki za podpowiedź.

Komentarz

• b-bar01
      Elegance
      • 2007
      • 985
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

nie dawno kupiłem taki nowy tu :
      Sklep Warszawa, bagażniki dachowe samochodowe uchwyty Thule, Mont Blanc, Cruz. Sklep internetowy bagażniki uchwyty rowerowe boxy dachowe, łańcuchy śniegowe uchwyty narciarskie do łodzi, kajaków .

razem z zamkami na klucz ok 230 pln. nie wiem czy jest sens szukać używanego.
      na pudełku napisali: octavia ->04, toledo 99->00, fabia
      belki stalowe 105 cm,belki alu toledo, fabia 98 cm, octavia 108 cm.
      więc pasuje do nich naprzemiennie.
      pzdr.
      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• pw85
        Classic
        • 2007
        • 7

moim zdaniem jest sens, zamiast wydawać 230pln mogę wydać niecałe 100. bagażnika będę używał bardzo sporadycznie, a to że będzie lekko porysowany w ogóle mi nie przeszkadza.
        dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Komentarz

• koja86
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 3178

pw85, kupując bagażnik uważaj bo te tańsze bagażniki dają tak po uszach ,że głowa boli lepiej sprawdź u kogoś dany model jak się zachowuje a potem kup
          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

pw85, mogłes sie odezwc jakis miesiac temu. mialem na zbyciu oryginalny skodowski.
            DACAR.team

Komentarz

Pracuję...