hej. mam o2 i ten sam problem. czytając posty stwierdzam, ze trzeba sie do tego przyzwyczaić albo słuchać głośniej muzyki. Jak ktoś znajdzie obejście będę wdzięczny za wskazówki. pozdrawiam
VAG -> modul komfortu ->brak komunikacji...
Zwiń
X
-
VAG -> modul komfortu ->brak komunikacji...
Hej
Mam pytanie: probowalem na wiele sposobow skomunikowac sie z moim modulem komfortu poprzez VAG 3.112 ale naciskajac na przyciski w zakladce comfort/conv. po skanowaniu zawsze wyskakuje komunikat o braku komunikacji z kontrolerem...
Domykanie okien i inne rzeczy dzialaja ok wiec podejzewam ze modul dziala :?
Ponizej zamieszcze liczbe bledow jakie pokazuje VAG i 2 pytania
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Chassis Type: 1U - Skoda Octavia
Scan: 01,02,03,08,15,17,19,35,46,56
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 06A 906 032 HJ
Component: 1.8L R4/5VT 0003
Coding: 11500
Shop #: WSC 31480
TMBGL21U432798885 SKZ7Z0C1963701
No fault code found.
Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 1C0 907 379 K
Component: ASR FRONT MK60 0103
Coding: 0021505
No fault code found.
Address 08 -------------------------------------------------------
Controller: 1U1 907 044 A
Component: CLIMATRONIC C 2.0.0
Coding: 11000
1 Fault Found:
01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
37-00 - Faulty
Skipping Address 15-Airbags
Address 17 -------------------------------------------------------
Controller: 1U0 920 811 B
Component: KOMBI+WEGFAHRSP VDO V10
Coding: 23122
TMBGL21U432798885 SKZ7Z0C1963701
No fault code found.
Address 19 -------------------------------------------------------
Controller: 6N0 909 901
Component: Gateway K<->CAN 0001
Coding: 00006
No fault code found.
Address 46 -------------------------------------------------------
Controller: 1C0 959 799 B
Component: 4P Komfortgerát HLO 0003
Coding: 00259
1 Fault Found:
00943 - Heated Exterior Mirror: Driver Side (Z4)
35-10 - - - Intermittent
End -------------------------------------------------------
Pytania:
1 "Component: 4P Komfortgerát HLO 0003" - czy to przypadkiem nie jest modul komfortu lub jeden z jego komponentow? - jesli tak to jak sie do niego dostac? (chodzi o ustawienia w Vagu)
2 01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71) - gdzie to dranstwo dokladnie sie znajduje, czy trudno sie do tego dostac i czy jest sens to naprawiac skoro moim zdaniem wszystko z klima jest ok? (zmienia nastawy nawiewow, temperature itd.)
-
-
2. Climatronik widzi ze silniczek tej klapki(v71) sie blokuje lub juz wogule nie dziala( jezeli nie jest zbyt uciazliwe to bym z tym jezdzil). Niewiem ktory to akurat jest ale czesto wymiana takiej pierdolki wiaze sie z wyjmowaniem calego pulpitu( brak dojscia).
1. to oznaczenie modulu komfortu.
Reszta tak jak radzi kolega Mikrus.
Komentarz
-
-
Maicroft, bezposrednio po adresie nie probowalem - tak jak pisalem probowalem poprzez "przyciski" VAG'a w ww zakladce... dzis juz padam ale jutro sprobuje - rozumiem ze aby wejsc w podopcje bede musial wpisac z palca kolejne adresy?
dariuspolo, wiem ze widzi blad silniczka ale nie wiem w ktorym jest miejscu ani ile kosztuje nowy - sprawdzalem w 2 sklepach internetowych ale nie znalazlem
tak czy inaczej bardzo dziekuje Wam za odpowiedz
Komentarz
-
-
Też mam ten sam problem: 01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71).
Raz go nawet wykasowałem i przez jakiś czas było dobrze. Ale teraz nie da sie wykasować.
Geralt a jak przekręcisz kluczyk to nie masz wrażenia że coś tak dziwnie chrobocze w okolicach schowka? Bo ja przez jakiś czas słusze jakiś dźwiek jak by coś sie starało ustawić. Może to właśnie ta klapka od obiegu wewnetrznego.
Odnośnie parowanie szyb to wymień filtr przeciwpyłkowy. Mi też strasznie parowały szyby, po wymianie jakos ustało.Grzesiek
Octavia 2 Elegance
Komentarz
-
-
Powracam do tytułowego problemu tego posta.
Być może przyczyną mojego problemu jest moduł komfortu, ale na 100% nie jestem pewien. Objawy wyglądają następująco:
W trakcie diagnostyki VAG funkcja Auto Scan kończy się następującym komunikatem:
Address 46 -------------------------------------------------------
Controller:
Note: Can't Synch Baud Rate
End -----
Efekt końcowy to zerwanie połączenia VAG-COM do auta. Kolejne próby podłączenia się do jakiegokolwiek modułu kończą się komunikatem "Interface not ready". Jedynym rozwiązniem jakie do tej pory znalazałem na przywrócenie komunikacji to odłączenie akumulatora. W trakcie AUTO-SCAN wszystkie poprzedzające moduły skanują się poprawnie. Problem występuje niezależnie od wersji VAG-COM i kabelka.
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc w "ugryzieniu" problemu.
Komentarz
-
-
no tak...ja mam podobnie. Przy probie odczytania jakiegokolwiek kanalu w module komfortu wyrzuca mi ze kanal jest niedostepny. Jak probuje zmienic kodowanie z reki to loguje mi sie do modulu komfortu ponownie i pozostawia go bez zmian. :roll: chyba mi wiedzy w tej dziedzinie brakuje troche :|
Komentarz
-
-
ja uzywam 311.2 i dziala bez problemow - pomijajac problemy wynikajace z mojego modulu komfortu w ktorych sprawie prosze o pomoc (patrz dwa posty wyzej):-) 409.1 u mnie nie dzialal - wystepowaly problemy z autoryzacja. Nie moglem znalezc odpowiedniej witaminki, wiec zainstalowalem pelna wersje :diabelski_usmiech 311.2 i wszystko jest ok. Byc moze ktos dysponuje odpowiednia witaminka do 409.1 - ja niestety takowej nie posiadam.
pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz