Pedał hamulca wpada po dłuższym przytrzymaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mordarski81
    Classic
    • 2009
    • 7

Gwarantuje wam że nie widzicie przy takiej prędkości wielu rzeczy ( chodzi o coś co pojawi się nie w dużej odległości, ale np: z boku gdzie oko już mniej reaguje. np: zwykły test w TV na skupienie oka ludzkiego - liczenie pojawiających sie szybko obiektów ( po pewnym czasie przez ekran przeszedł człowiek przebrany za muchę no i ludzie go porostu nie zauważyli bo oko sie przyzwyczaiło do sytuacji i reagowania na coś ). Jadac na motorze 200 km/h jednak droga wygląda inaczej ( nie wiem czy to strach, wstrząsy, skupienie - ale robią swoje )

Chciałbym wiedzieć porostu czy zostało takie coś udowodnione, przebadane itd...
    Nie dyskutuj nigdy z idiotą,
    najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,
    a potem pokona doświadczeniem ...
  • teddy
    Classic
    • 2007
    • 4

Szukam porady,dzisiaj zauważyłem,że pedał hamulca wpada po jednostajnym nacisku.Sprawdziłem poziom płynu,wszystko ok. brak wycieku.Może ktoś miał podobny problem. W poniedziałek jestem omówiony na wizytę u mechanika, może dowiem się czegoś,ale chętnie skorzystałbym z rad osoby która miała opisane problemy

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

teddy, Stawiam na awarię pompy hamulcowej.Do czasu wizyty u mechanika i naprawy staraj się nie używać auta.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• sagol
        Drive
        S_OCP Member
        • 2007
        • 83

Ja miałem tak po wymianie tarcz i klocków, tyle że działo się to po przejechaniu kilkunastu kilometrów. Jak naciskałem hamulec to wpadał w podłogę i słabo hamował, po parokrotnym podpompowaniu wracało wszystko do normy i zaraz nów to samo. W końcu naprawiło się wszystko samo, a znajomy mechanik powiedział mi że mógł nie odbijać zacisk na hamulcu, powodowało to grzanie się płynu hamulcowego i tracił on swoje właściwości.

Komentarz

• splawik
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1292

teddy, Szukałeś na forum :?: Było już to kiedyś opisywane. Na pewno znajdziesz coś na ten temat i rozwiążesz problem.

Pozdrawiam.
          A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
          AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
          O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
          -------------------------------------------------
          Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• teddy
            Classic
            • 2007
            • 4

Dzięki za porady

Szukałem na forum ale nic nie znalazłem.Pozwolę sobie opisać dokładniej .Około miesiąca temu zmieniałem klocki hamulcowe,ponieważ zapaliła sie kontrolka hamulców. Przy naciskaniu pedału hamulca od czasu wymiany klocków miałem wrażenie ,ze jakoś inaczej chodzi.Miałem przypuszczenie ,ze to w związku z wymiana klocków.Dzisiaj przy zatrzymaniu stwierdziłem,że pedał wchodzi nisko do podłogi. Chce zaznaczyć że skuteczność hamowania jest dobra.Przy wyłączonym silniku naciskałem pedał i nie wpada,ale jak tylko uruchomię silnik naciskam pedał to wpada.Próbowałem ostro hamować skuteczność hamowania dobra,na śliskiej nawierzchni działa ABS. Musze uzbroić się w cierpliwość i poczekać do poniedziałku. Może należy odpowietrzyć układ hamulcowy,a może pompa ? Oby trafić na dobrego mechanika.

Komentarz

• splawik
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1292

teddy, Poczytaj sobie, może znajdziesz coś ciekawego : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...eda%B3+hamulca
              A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
              AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
              O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
              -------------------------------------------------
              Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

JanuszSz, Z drugiej strony to mi tez pedal hamulca jak go podpompuje i nacisne i trzymam z minute lub dwie wcisniety to w koncu spadnie ciut na dol, a hamulce biora bardzo dobrze :twisted:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• sebasuperb
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1318

Może to być zapowietrzony układ hamulcowy... koniecznie odpowietrzyć..
                  [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Zapowietrzony uklad troche inaczej sie objawia. Np slabymi hamulcami, a tu ponoc jest dobrze.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kurynio
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 166

Ja uważam, że wszystko jest w porządku. Zawsze w octaviach po wymianie jakiegoś elementu układu hamulcowego (klocki, tarcze) występuje taki objaw, że po dłuższym wciskaniu pedału hamulca zejdzie głębiej. Rozbrajają mnie też rady w celu, "koniecznie odpowietrzyć, albo "to napewno pompa" ludzie, jak nie wiecie o czym piszecie, to może lepiej sie nie ośmieszać...

Pozdro

Komentarz

• RomanS
                        Elegance
                        • 2004
                        • 804

teddy, czytałeś to ? może coś pomoże :

Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• teddy
                          Classic
                          • 2007