[Inne] Moduł komfortu??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lorek100
    Drive
    • 2009
    • 45

[Inne] Moduł komfortu??

Udalo sie naprawic. Wyjecie tego przy moich "malych" dloniach to ciut problem.
    Dla majacych z tym problem nalezy wykrecic jedna srube od dolu chyba kluczem nasadowym 6mm a nastepnie przelaczyc obiek zewnetrzny/wewentrzny i wylaczyc zaplon.
    Wtedy nalezy wypiac ramię od dzwigni i rozpiac kabelek polaczeniowy i nieszczesliwy silniczek V71 wychodzi. Producent Valeo cena nowego astronomiczna. Rozkrecilem pare razy uruchomilem go bez wkladania nie mial oporow a nastepnie zamonotowalem i jak narazie gitara.

Problem byl o tyle denerwujacy ze zmieniajaca polozenie przepustnica powodowala zmienne natezenie dzwieku dobiegajacego z nadmuchow. Wiec poki sie rusza to polecam zobaczyc czy sie nie zacina najlepiej zdejmujac.

Polozenie rowniez mozna sprawdzic na kanale 5 VAGa
  • jurii21
    Classic
    • 2007
    • 9

[Inne] Moduł komfortu??

Witam to moj pierwszy post na tym forum mam skode z 2002 roku 2.0 od pewnego czasu nie działa centralny w drzwiach od strony kierowcy mechanik powiedzial ze to modul komfortu czy faktycznie to moze byc tego wina?? dodam ze wymieniany byl silownik

Komentarz

• kurynio
      Ambiente
      • 2007
      • 166

Może to być jak najbardzie j moduł komfortu. Nie napisaleś jednak czy posiadasz auto wyposażone serjnie w centralny czy byl doposażony. Jeżeli był wymieniany sam siłownik cemtralnego to wskazuje, ze był dokładany, bo w oryginalnym siłownik jest integralną częścią zamkai wymiana siłownika nie może mieć miejsca. Jeżeli był dokładany i teraz byl wymieniony siłownik,a dalej nie chodzi to może być przerwa na wiązce (najczęsciej przy załamaniu przy otwieraniu drzwi), albo rzeczywiście komfort.

Pozdrawiam

[ Dodano: Nie 09 Gru, 07 17:09 ]
      Może to być jak najbardzie j moduł komfortu. Nie napisaleś jednak czy posiadasz auto wyposażone serjnie w centralny czy byl doposażony. Jeżeli był wymieniany sam siłownik cemtralnego to wskazuje, ze był dokładany, bo w oryginalnym siłownik jest integralną częścią zamkai wymiana siłownika nie może mieć miejsca. Jeżeli był dokładany i teraz byl wymieniony siłownik,a dalej nie chodzi to może być przerwa na wiązce (najczęsciej przy załamaniu przy otwieraniu drzwi), albo rzeczywiście komfort.

Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Poszukaj takiego watku. Ja stawiam na zielenine w module ktory jest w drzwiach kierowcy i/lub przetartych kablach w drzwiach na laczeniu z karoseria. W 80% przypadkow te dwie rzeczy sa za to odpowiedzialne.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• bubuDE
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 763
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

jurii21, dowodcaMaicroft, ma racje. Mialem ten bol a on mi pomogl: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#199146
          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• koja86
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 3178

jurii21, jeśli to faktycznie modół komfortu to masz wydatek w okolicy 130 zł za używany
            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• arturv3
              Ambiente
              • 2006
              • 100

Witam

Opiszę mój przypaek, może komuś się przyda.

Problem:
              -centralny zamek nie działa z pilota i od wewnątrz (działa tylko przy zamykaniu kluczykiem),
              -brak elektryki lusterka po stronie kierowcy (sterowania i ogrzeawania)

Diagnoza:
              Postanowiłem, że zrobię to porządnie i zadzwoniłem do serwisu Skody w Krakowie. Wstępna diagnoza serwisanta przez telefon: "...na 99% wysiadł moduł, który steruje centralnym zamkiem, koszt części to ok. 400 zł".
              Umówiłem się na termin, przyjeżdżam do serwisu a tu niespodzianka. Wstęna diagnoza serwisanta się zmieniła i teraz brzmi: "...na 99% wysiadł moduł sterujący centralnym zamkiem, elektryką szyby i lusterka, cena częsci to ok. 800 zł".
              Mówię na to, że szyba działa a serwisant klepie swoje jak mantrę: "to nic trzeba tą część wymienić".
              Idziemy do auta, pokazuję mu wiązkę kabli pomiędzy karoserią a drzwiami kierowcy (taką w gumowej harmonijce). Mówię, że może tu jest coś nie tak, sugeruję zaśniedziałe styki, odpowiedź brzmi: "być może, sprawdzimy to, ale na 99% to chyba jest to co wcześniej mówiłem".
              Z duszą na ramieniu zostawiam auto w serwisie, proszę o weryfikację i kontakt telefoniczny przed wymianą czegokolwiek.

Rozwiązanie:
              Okazało się, że miałem rację, wymieniono kilka pinów we wtyczce a także silniczek sterujący lusterkiem. Koszt takiej "imprezy" to 306 zł, wrażenia-bezcenne 8) .

BTW
              Jechałem taksówką (czarny Mercedes W124), której kierwca (po 60 roku życia) tak potwornie śmierdział potem i brudnymi skarpetkami, że myślałem, że zwymiotuję.

Podsumowanie.
              Warto czytać to forum i robić drobne naprawy samemu, to się bardziej opłaca. Aha, unikajcie tej taksówki w Krakowie. :roll: chyba, że ktoś ma katar :szeroki_usmiech .

Komentarz

• wirach
                Classic
                • 2007
                • 16

witam

mam podobny problem - a szkoda forum na kolejny temat wiec napisze tutaj i poprosze o jakies konstruktywne uwagi. (O1 combi 2000r 4x4 ,AGR, z elektryka szyb lusterek centalny seryjnie)
                problem to:
                - brak reakcji centalnego zamka na przyciski przy sterowaniu w drzwiach
                słychac jednynie odgłosy pracy w siłownikach drzwi (słychac tez przekażnk pod kierownica)ale jakos efektu nie ma jedynie jak wcisne bolec w drzwiach i wcisne przycisk na manipulatorze to bolec posłusznie wyskakuje ale juz wszystkich drzwi nieda sie zablokowac i odblokować z urzywając tylko przycików.
                - centralny z kluczyka działa
                - elektryka lusterek i szyb działa (łącznie z domykaniem)

z gory dziekuje za pomoc
                pozdrawiam

Komentarz

• Kluges
                  Classic
                  • 2007
                  • 8

Ja również w swojej Octavi combi 4x4 - 2001 mam podobny problem - przynajmniej tak mi się wydaje. Zamykając samochód pilotem, przyciskiem o sterowania centralnym zamkiem i kluczykiem w drzwiach kierowcy zamykają się wszystkie drzwi oprócz klapy bagażnika. Bagażnik zamyka się (i cały samochód) kluczykiem poprzez zamek bagażnika uruchamia się również alarm - przynajmniej diody migają. Gdy otwieram samochód pilotem otwiera się cały samochód również bagażnik.
                  Prosił bym o jakieś cenne uwagi, które mogły by mi pomóc rozwiązać problem.
                  Pozdrawiam.
                  Skoda Octavia Combi Eleganc 1,9 TDI 4x4

Komentarz

• orzel720
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 2267
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez arturv3
                    Problem:
                    -centralny zamek nie działa z pilota i od wewnątrz (działa tylko przy zamykaniu kluczykiem),
                    -brak elektryki lusterka po stronie kierowcy (sterowania i ogrzeawania)
                    odpowiedź brzmi:

Komentarz

• jurii21
                      Classic
                      • 2007
                      • 9

panowie czy jesli bedzie przetarta wiązka kbli to będzie działał centralny z kluczyka?? proszę o szybką odp
                      z góry dziękuje

Komentarz

• koja86
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 3178

Zamieszczone przez jurii21
                        panowie czy jesli bedzie przetarta wiązka kbli to będzie działał centralny z kluczyka?? proszę o szybką odp
                        z góry dziękuje

Nie zawsze zależy które kable są przetarte
                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

Pracuję...