Carsed jest zaraz przed rondem po lewej stronie jadąc od Warszawy, dokładnie miejscowość Stojadła ul. Warszawska 84, 05-300 Mińsk Mazowiecki, na przeciwko jest stacja BP, również bardzo ich polecam bardzo ładnie poskładali moją żabkę po nie przyjemnym zdarzeniu, póki co najlepsze ASO na jakie trafiłem.
[O1] Wyjmowanie kolumny zawieszenia
Zwiń
X
-
[O1] Wyjmowanie kolumny zawieszenia
Chciałem dzisiaj wyjąć amortyzator i obejrzeć łożysko oporowe górne, jednocześnie przygotować się do wymiany amortyzatora na B6 i założenia tuleji dystansowej.
I spotkała mnie niespodzianka. Nie mogłem wyjąć amortyzatora z dolnego mocowania w zwrotnicy.
Odkręciłem łącznik stabilizatora od wahacza (wahacz ładnie opadł)
Odkręciłem śrobę zaciskającą amortuzator w zwrotnicy
Odkręciłem kolumnę od góry
Odpiąłem przewody i wężyki
... i chciałem wyjąć kolumnę, tylko z cholerę nie chciał wyjść dół amortyzatora z uchwytu w zwrotnicy. Próbowałem rozginać lekko gniazdo w zwrotnicy, waliłem młotem na przykręconej i odkręconej od góry kolumnie (ale sprężynował amorek)
... i się poddałem
jest jakiś patent na to? czy coś źle robię? czy po prostu się zapiekło?
druga sprawa - jaki konkretnie model amorka B6 na przedni zawias potrzeba
(wstawiam do seryjnych sprężyn + dystanse) - gdzie tanio kupić?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
-
-
Amortyzatora nie odkrecic na gorze, odkrecic dolne mocowanie amora do wahacza i zalezy ktora robimy strone. Jak ta z krotka polosia to mozna brac mlotek i przez kolek bic w zwrotnice, zeby spadla z amortyzatora, a jak mamy dluga pol os czyli prawa strone auta, to polecam przed wszystkim odkrecic albo swozen wahacza, albo odkrecic i wyjac polos z piasty.
Obie strony robie sam, w domowym zaciszu w 2 godziny
Amor nie moze sprezynowac, jak wisi. Bedziesz i tak potrzebowal sciagacze do sprezyn, bo nie zmienisz inaczej amorow. W tym momencie jesli masz np. takie https://ssl.allegro.pl/item275226176..._mm_dlugi.html - chodzi mi o sposob mocowania, to mozna scisnac sprezyne i dopiero wtedy wybijac ze zwrotnicy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftAmortyzatora nie odkrecic na gorze
Zamieszczone przez MaicroftJak ta z krotka polosia to mozna brac mlotek i przez kolek bic w zwrotnice, zeby spadla z amortyzatora
i dupa :x
ściągacze mam :lol:->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
krzynol, Ja ostatnio wymieniałem sobie łożysko, do tego musiałem ściągnąć zwrotnicę z amortyzatora. Wszystko porozkręcałem, zwrotnica oczywiście nie chciała zejść, więc spryskałem WD40 i i zacząłem zbijać ją 3 kg młotkiem. Jak mechanik to zobaczył uśmiał się i powiedział " takim kalibrem tutaj nic nie zdziałasz ... " po czym przyniósł 10kg młot kilka razy uderzył i zwrotnica zeszła
Pamiętaj tylko żeby najpierw wyjąć śrubę ze zwrotnicyWszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maniaczprzyniósł 10kg młot kilka razy uderzył i zwrotnica zeszła
A jak to potem wchodzi z powrotem?! Bo nabijać w górę to będzie problem.
Szlifuje się papierkiem gniazdo amorka, jakiś ludwik i wejdzie?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Ja dodatkowo przy wybijaniu uzylem dlugiego draga, zaparlem aby zwrotnice cisnac w dol, przyd sie druga osoba aby na tym stanac, a ty dopiero w tedy wal mlotkiem
Z prawej strony ta sama metoda tylko trzeba bardziej nagiac i wychodzi kolumna bez rozkrecanai dodatkowych rzeczy.
Do ponownego wcisniecia amorka w zwrotnice uzywalem lewarka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecDo ponownego wcisniecia amorka w zwrotnice uzywalem lewarkaWszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.
Komentarz
-
Komentarz