[Inne] Zwrot składki uzezpieczenia OC/AC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ramsey
    Drive
    • 2007
    • 73

Zamieszczone przez arci9
    hmm, ale Orzeł720 jest zoobligowany do oddania OC, to że je wypowie musi być chyba z zastrzeżeniem wpisie do umowy o tym , że nowy nabywca rezygnuje z OC (dobrowolnie oczywiście ) :szeroki_usmiech
    Zobligowany... oddanie polisy albo dowodu wpłaty za drugą ratę nowemu właścicielowi to standard.

Zobligowany jest do wypowiedzenia OC bo inaczej nowy właściciel będzie miał dalej biegnące ubezpieczenie, czyli na kolejny rok. Jeśli nowy właściciel chce zostać w tym samym TU co Orzeł, to ok. Wystarczy wysłać do TU umowę kupna sprzedaży i już.

Jeśli nowy właściciel chce przejść do innego TU, trzeba napisać wypowiedzenie. Nie wpisiujemy tego do umowy kupna-sprzedaży ale wypełniamy dokument taki jak załączyłem w poprzednim poście. Wtedy aktualne OC jest ważne jeszcze 30 dni od daty otrzymania przez TU wypowiedzenia (pieczątka po wizycie osobistej lub data stempla pocztowego przy wysyłce). W ciągu 30 dni tym samym nowy właściciel musi zawrzeć nową umowę OC w innym TU.

W przypadku Orła nie będzie zwrotu z OC. Ale gdyby wypowiedział OC na więcej niż 30 dni przez końcem jego upływu, wtedy za każde PEŁNE 30 dni wstecz otrzymuje 1/12 wartości rocznej składki OC.

Mam nadzieję że jest to teraz w miarę czytelne. 8)

Pamiętajcie o zgłaszaniu sprzedaży w wydziałach komunikacji - to też jest ważne. :!:
    Yeah, right.

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

Zamieszczone przez Ramsey
      Mam nadzieję że jest to teraz w miarę czytelne.
      Ja kumam

Z tym, że piłka bardziej po stronie nowego nabywcy, któremy przynależy się jak psu kiełbasa OC, można się dogadać w sprawie ubezpieczenia i albo doliczyć do ceny auta ubezpieczenie albo je "zabrać" ze soba , czyli jak napisałeś wypełnić załączony dokument

Komentarz

• orzel720
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 2274
        • Superb III (3V3)

orzel720, przerabiałem to kilka razy i jest tak jak koledzy piszą. Daj nowemu nabywcy twojego auta ten dokument:

Firma specjalizuje się w kompleksowej obsłudze ubezpieczeniowej. Oferujemy m.in. ubezpieczenia komunikacyjne ac oc, firmowe i majątkowe. Prowadzimy obsługę zarówno osób fizycznych, jak i podmiotów gospodarczych

A potem razem z kopią umowy kupna-sprzedaży samochodu zanieś to do swojego zakładu ubezpieczeń i poproś o kopię przyjęcia wypowiedzenia potwierdzoną pieczątką i podpisem. Faksy bywają zawodne. 8)
        Dziękuję bardzo

"W przypadku Orła nie będzie zwrotu z OC" - objaśnij mi to: Jak zapłacę 16 marca za np rok składkę OC a gostek kupujący wypowie umowę do 30 dni w moim TU (poprzez wypełnienie dokumenciku co zamieściłeś) to czy otrzymam zwrot za 11 miesięcy czy nie? Rozumiem że otrzymam ...

Komentarz

• Ramsey
          Drive
          • 2007
          • 73

Zamieszczone przez orzel720
          orzel720, przerabiałem to kilka razy i jest tak jak koledzy piszą. Daj nowemu nabywcy twojego auta ten dokument:

Firma specjalizuje się w kompleksowej obsłudze ubezpieczeniowej. Oferujemy m.in. ubezpieczenia komunikacyjne ac oc, firmowe i majątkowe. Prowadzimy obsługę zarówno osób fizycznych, jak i podmiotów gospodarczych

A potem razem z kopią umowy kupna-sprzedaży samochodu zanieś to do swojego zakładu ubezpieczeń i poproś o kopię przyjęcia wypowiedzenia potwierdzoną pieczątką i podpisem. Faksy bywają zawodne. 8)
          Dziękuję bardzo

"W przypadku Orła nie będzie zwrotu z OC" - objaśnij mi to: Jak zapłacę 16 marca za np rok składkę OC a gostek kupujący wypowie umowę do 30 dni w moim TU (poprzez wypełnienie dokumenciku co zamieściłeś) to czy otrzymam zwrot za 11 miesięcy czy nie? Rozumiem że otrzymam ...
          Jasne że tak, jeśli płacisz jednorazdowo dostaniesz 11/12 składki, jeśli w 2 ratach to 5/12 ale liczone od wartości całorocznej. Na tym konkretnym przykładzie kupujący musi wypowiedzieć najpóźniej 15 kwietnia. To wszystko nie wynika z widzimisię kupującego albo sprzedającego ale z ustawy o ubezpieczeniach komunikacyjnych, nie mam pod ręką żadnego linka ale można poszukać w sieci. 8)
          Yeah, right.

Komentarz

• orzel720
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 2274
            • Superb III (3V3)

Ramsey, arci9 , dzięki za wyjaśnienie
            Pozdro
            Orzeł

Komentarz