Skoda Octavia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • M@jkee
    Classic
    • 2008
    • 12

Skoda Octavia

Jestem 100%
    Fuel Consumption 5Ltr (bez kieliszka :-))
  • marcin44
    Classic
    • 2007
    • 2

Skoda Octavia

Witam. Mam kłopot ze Skodą Octavią 1,9 tdi 110km (rok 2000 typ silnika ASV nadwozie w kombi).Samochód ma przebieg ok. 195000. Zauważyłem że podczas jazdy od 1 do 3 biegu do ok prędkości 50km/h wyczuwalne jest dość duże kołysanie nadwozia.Podobne do takiego gdy krzywa jest jedna z felg.Samochód zachowywał się tak na komplecie kół letnich a teraz gdy zmieniłem opony z felgami na zimówki problem się powtarza.Auto jest po przeglądzie i jedyną rzecza jaką stwierdzono to luz w tylnym zawieszeniu (wymiana tulei metalowo-gumowych). Nadmienię że przy większych prędkościach kołysanie jest nie wyczuwalne. Proszę o poradę co może być przyczyną ponieważ słyszałem że powodem takiego stanu rzeczy może być dwumasowe koło zamachowe a to już duży wydatek.

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 10960
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez marcin44
      dość duże kołysanie nadwozia
      Zamieszczone przez marcin44
      gdy krzywa jest jedna z felg
      kołysanie?.... chyba masz na bicie czy drgania
      przy 50km/h to raczej nie będzie się kołysało nic od felgi, tylko drgało
      także doprecyzuj wrażenia
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• marcin44
        Classic
        • 2007
        • 2

Jest to kołysanie ponieważ na kierownicy nic nie wyczuwam natomiast daje się to odczuć siedząc w środku i to dość wyraźnie. Wpatrując się to widać nawet jak na boki chodzi całe auto tak jak by utykało na jedną "nogę".

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

marcin44,
          Zdejmij koła i sprawdź mocowanie tarcz hamulcowych.Czy między tarczą ,a piastą nie ma wyrażnej punktowej warstwy brudu.Bywa też,że śruba mocująca tarczę urwie się przy wymianie tarczy,mechanik nie ma wiertarki ,wykrętaka i czasu więc zostawia ją,lecz nie w miejscu otworu,lecz w innym.Siłą rzeczy śruba nie pozwala tarczy przypasować się do powierzchni piasty.

Masz to auto od nowości,czy kupiłeś używane?Wjedź do zaprzyjażnionego blacharza na oświetlony kanał i niech Ci fachowym okiem obejrzy podłogę i podłużnice.Nie mam pewności,oczywiście,ale objawy mogą wskazywać właśnie na uszkodzenie tych elementów.
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• speedy
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 396

sprawdz opony z tylu bo mialem u siebie podobny przypadek ze od 90km/h zaczynalo rzucac tylem auta jakby "utykalo" tak jak napisales wiec pojechalem aby wywazyc tylne kola jak je sciagneli to dopiero zauwazylem ze opony sa kwadratowe prawie i zjechane . wymienilem opony i jest ok

Komentarz

Pracuję...