Zamieszczone przez czarny_wwa
Przewożenie nart
Zwiń
X
-
Przewożenie nart
witam! Tak mi dzis wpadło do głowy, że może by wycioł otówr za tylnim podłokietnikiem w oparciu i by sie narty w środku lux przewoziło bez składania siedzenia tylniego. W innych autach ten paten jest fabryczny, a w skodzianie zapomnieli...... przynajmniej w moim roczniku. A moze by nawet zapodał taki woreczek pokazany nizej na fotce (znaleziony na allegro od BMW)Załączone pliki
-
-
Zamieszczone przez gachulcerzam, ja mam w moim elegance taki otwor fabryczny....widocznie to nie jest w opcji.. i taki rekaw na narty tez w skodzie wystepuje :diabelski_usmiech
Prawdziwe zdjęcie tego cuda można zobaczyć w katalogu akcesoriów do Skody, bo na stronie internetowej i w ogólnym katalogu Octavi widnieje zgrabniutki pokrowczyk podpisany jako SkiBag. Koszt tego pokrowca to 500 pln.
Komentarz
-
-
cerzam,
to nie jest dobry pomysł, chyba że te narty przypniesz mocno w bagażniku i w kabinie.
chyba nie chcesz żeby przy ostrym hamowaniu lub (tfu.. tfu..) kolizji narty wbiły się w siedzenia pasażera/kierowcy lub obcięły im głowy.
ja narty wożę na dachu w boxie a w bagażniku sucho i bez śniegu.
koszt prawie ten sam ( bagażnik dach. z zamkami ~ 200 pln, box 180x70x40 Taurus430 ~420 pln) spokojnie można zabrać 4 osoby z całym sprzętem i jest jeszcze luzzzz...
pzdr.
Komentarz
-
-
oczywiście, że nikt nie chce mieć obciętej głowy swoimi nartami, ale ten oryginalny rękaw do O2 jest właśnie w tym celu zapinany do gniazd pasów bezpieczeństwa i posiada certyfikaty bezpieczeństwa (m.in. niemiecki TÜV), więc myślę że jest to dogłębnie przemyślane rozwiązanie i w pełni bezpieczne
Komentarz
-
-
Cytuję za portalem www.austria.info
"Narty można przewozić równiez wewnątrz pojazdu, w taki sposób, aby nie stwarzały zagrożenia dla kierowcy i pozostałych pasażerów oraz nie wystawały przez szyby i były w pokrowcach dobrze umocowane."
Ja wożę narty w środku, w opisywanym wyżej specjalnym pokrowcu Skody, pokrowiec był testowany przez producenta na wypadek zderzeń, przypina się go do pasa bezpieczeństwa i ściąga dodatkowo specjalnym pasem żeby się narty nie mogły wysunąć. Jest to zrobione w taki sposób, że jak na moje to w razie zderzenia narty się nie bardzo mogą przemieścić - trzyma je gniazdo środkowego pasa bezpieczeństwa, a pas który je spina się w momencie zderzenia sam mocniej zaciśnie. Narty nie będą w stanie się wysunąć, bo wiązania nart nie przejdą przez zaciśnięty pas.
Dodatkowo pokrowiec jest wodoszczelny i dosyć długi - wożę między innymi narty o długości 191 cm i mieszczą się na styk. Mieszczą się cztery pary nart bez większego problemu.
Moim zdaniem z zamieszczonego cytatu i z tego że Skoda potwierdza bezpieczeństwo przewożenia nart w opisanym pokrowcu, wynika jasno że nikt nie powinien się czepiać, obojętne czy w Austrii czy w jakimś innym kraju.
W tym roku jechałem w jedną stronę z nartami na dachu (jakoś za dużo żarcia wzięliśmy czy cóś :lol, a w drugą z nartami i bagażnikiem w środku (jakoś się upchaliśmy), zużycie paliwa odpowiednio 8,5 i 6,5 na setkę, trasa 1200 kilometrów, prędkości na autostradach do 140 w/g GPS (bo nie lubię płacić mandatów). Wynik co do opłacalności mówi za siebie, a jest do tego bez porównania ciszej.Spider
---------------
Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SpiderW tym roku jechałem w jedną stronę z nartami na dachu (jakoś za dużo żarcia wzięliśmy czy cóś :lol: ), a w drugą z nartami i bagażnikiem w środku (jakoś się upchaliśmy), zużycie paliwa odpowiednio 8,5 i 6,5 na setkę, trasa 1200 kilometrów, prędkości na autostradach do 140 w/g GPS (bo nie lubię płacić mandatów). Wynik co do opłacalności mówi za siebie, a jest do tego bez porównania ciszej.
Bo to ma duże znaczenie.
Box boxowi też zapewne nierówny.
U siebie nie zauważyłem wzrostu zuzycia paliwa przy jezdzie z boxem.
No moze jakbym się uparł, to mógłbym stwierdzić, ze wzrosło o jakieś 0,5 litra, ale o ok . 2 litrach na pewno nie może być mowy.TDI 205PS
Komentarz
-
-
No przecież pisałem że w drodze powrotnej upchałem bagażnik w środku, jak sobie wyobrażasz upchanie boxa? :szeroki_usmiech
Oczywiście narty w uchwytach, 4 pary. Co do zużycia to może trochę dołożył przeciwny wiatr, ale i tak różnica jest spora.
Poza tym wydaje mi się że Twoje 2.0 TDI ma inne przełożenie na 6 biegu :?:, więc to przy prędkościach autostradowym też może mieć znaczenie.Spider
---------------
Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm
Komentarz
-
Komentarz