Przewożenie nart

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paffcio
    Ambiente
    • 2007
    • 231

Przewożenie nart

Zamieszczone przez czarny_wwa
    hehehe widzę, że wirus nie tylko dopada czeszki ale i również użytkowników
    Przede wszystkim rzuca się na głowy użyszkodników.
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8160
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przewożenie nart

witam! Tak mi dzis wpadło do głowy, że może by wycioł otówr za tylnim podłokietnikiem w oparciu i by sie narty w środku lux przewoziło bez składania siedzenia tylniego. W innych autach ten paten jest fabryczny, a w skodzianie zapomnieli...... przynajmniej w moim roczniku. A moze by nawet zapodał taki woreczek pokazany nizej na fotce (znaleziony na allegro od BMW)
    Załączone pliki
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• gachul
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 852

cerzam, ja mam w moim elegance taki otwor fabryczny....widocznie to nie jest w opcji.. i taki rekaw na narty tez w skodzie wystepuje :diabelski_usmiech
      gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

gachul, on ma o1 i tam nie było takiej opcji

Komentarz

• gachul
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 852

djczas, dzieki Staszku ....sorki za zamieszanie :diabelski_usmiech
          gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• repman
            Classic
            • 2007
            • 12

Zamieszczone przez gachul
            cerzam, ja mam w moim elegance taki otwor fabryczny....widocznie to nie jest w opcji.. i taki rekaw na narty tez w skodzie wystepuje :diabelski_usmiech
            Ale w O2 rękaw na narty to pokrowiec (ok. 1,8m długości) do przenoszenie 4 par nart z paskiem na ramię i pasem bezpieczeństwa zapinanym do zamka na środkowym siedzeniu.
            Prawdziwe zdjęcie tego cuda można zobaczyć w katalogu akcesoriów do Skody, bo na stronie internetowej i w ogólnym katalogu Octavi widnieje zgrabniutki pokrowczyk podpisany jako SkiBag. Koszt tego pokrowca to 500 pln.

Komentarz

• b-bar01
              Elegance
              • 2007
              • 985
              • Octavia I (1U2)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

cerzam,
              to nie jest dobry pomysł, chyba że te narty przypniesz mocno w bagażniku i w kabinie.
              chyba nie chcesz żeby przy ostrym hamowaniu lub (tfu.. tfu..) kolizji narty wbiły się w siedzenia pasażera/kierowcy lub obcięły im głowy.
              ja narty wożę na dachu w boxie a w bagażniku sucho i bez śniegu.
              koszt prawie ten sam ( bagażnik dach. z zamkami ~ 200 pln, box 180x70x40 Taurus430 ~420 pln) spokojnie można zabrać 4 osoby z całym sprzętem i jest jeszcze luzzzz...
              pzdr.
              *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• uwe
                Ambiente
                • 2007
                • 120

oczywiście, że nikt nie chce mieć obciętej głowy swoimi nartami, ale ten oryginalny rękaw do O2 jest właśnie w tym celu zapinany do gniazd pasów bezpieczeństwa i posiada certyfikaty bezpieczeństwa (m.in. niemiecki TÜV), więc myślę że jest to dogłębnie przemyślane rozwiązanie i w pełni bezpieczne
                OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Do tego chyba jest dopisek, że był testowany zderzeniowo.
                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• repman
                    Classic
                    • 2007
                    • 12

Zamieszczone przez shado
                    Do tego chyba jest dopisek, że był testowany zderzeniowo.
                    Nie chyba tylko na pewno . Zakupiłem taki i widnieje na nim napis "city crash tested". Z tego co mi powiedziano jest to standardowe wyposażenie w O2 RS.

Pozdrawiam

Komentarz

• sławek_w
                      Drive
                      • 2007
                      • 41

Z tego co mi wiadomo w Austrii nie wolno przewozić nart w srodku samochodu - wysokie mandaty za to nakłada policja - i to bez targowania.

Komentarz

• Spider
                        Drive
                        • 2005
                        • 95

Cytuję za portalem www.austria.info
                        "Narty można przewozić równiez wewnątrz pojazdu, w taki sposób, aby nie stwarzały zagrożenia dla kierowcy i pozostałych pasażerów oraz nie wystawały przez szyby i były w pokrowcach dobrze umocowane."

Ja wożę narty w środku, w opisywanym wyżej specjalnym pokrowcu Skody, pokrowiec był testowany przez producenta na wypadek zderzeń, przypina się go do pasa bezpieczeństwa i ściąga dodatkowo specjalnym pasem żeby się narty nie mogły wysunąć. Jest to zrobione w taki sposób, że jak na moje to w razie zderzenia narty się nie bardzo mogą przemieścić - trzyma je gniazdo środkowego pasa bezpieczeństwa, a pas który je spina się w momencie zderzenia sam mocniej zaciśnie. Narty nie będą w stanie się wysunąć, bo wiązania nart nie przejdą przez zaciśnięty pas.
                        Dodatkowo pokrowiec jest wodoszczelny i dosyć długi - wożę między innymi narty o długości 191 cm i mieszczą się na styk. Mieszczą się cztery pary nart bez większego problemu.
                        Moim zdaniem z zamieszczonego cytatu i z tego że Skoda potwierdza bezpieczeństwo przewożenia nart w opisanym pokrowcu, wynika jasno że nikt nie powinien się czepiać, obojętne czy w Austrii czy w jakimś innym kraju.
                        W tym roku jechałem w jedną stronę z nartami na dachu (jakoś za dużo żarcia wzięliśmy czy cóś :lol, a w drugą z nartami i bagażnikiem w środku (jakoś się upchaliśmy), zużycie paliwa odpowiednio 8,5 i 6,5 na setkę, trasa 1200 kilometrów, prędkości na autostradach do 140 w/g GPS (bo nie lubię płacić mandatów). Wynik co do opłacalności mówi za siebie, a jest do tego bez porównania ciszej.
                        Spider
                        ---------------
                        Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• brzosko
                          Classic
                          • 2008
                          • 3

Zamieszczone przez shado
                          Z tego co mi powiedziano jest to standardowe wyposażenie w O2 RS.
                          Potwierdzam to jest w standardzie O II RS

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

Zamieszczone przez Spider
                            W tym roku jechałem w jedną stronę z nartami na dachu (jakoś za dużo żarcia wzięliśmy czy cóś :lol: ), a w drugą z nartami i bagażnikiem w środku (jakoś się upchaliśmy), zużycie paliwa odpowiednio 8,5 i 6,5 na setkę, trasa 1200 kilometrów, prędkości na autostradach do 140 w/g GPS (bo nie lubię płacić mandatów). Wynik co do opłacalności mówi za siebie, a jest do tego bez porównania ciszej.
                            Miałeś boxa, czy jedynie uchwyty na narty?
                            Bo to ma duże znaczenie.
                            Box boxowi też zapewne nierówny.

U siebie nie zauważyłem wzrostu zuzycia paliwa przy jezdzie z boxem.
                            No moze jakbym się uparł, to mógłbym stwierdzić, ze wzrosło o jakieś 0,5 litra, ale o ok . 2 litrach na pewno nie może być mowy.
                            TDI 205PS

Komentarz

• Spider
                              Drive
                              • 2005
                              • 95

No przecież pisałem że w drodze powrotnej upchałem bagażnik w środku, jak sobie wyobrażasz upchanie boxa? :szeroki_usmiech
                              Oczywiście narty w uchwytach, 4 pary. Co do zużycia to może trochę dołożył przeciwny wiatr, ale i tak różnica jest spora.
                              Poza tym wydaje mi się że Twoje 2.0 TDI ma inne przełożenie na 6 biegu :?:, więc to przy prędkościach autostradowym też może mieć znaczenie.
                              Spider
                              ---------------
                              Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

Pracuję...