Ile by nie palilo TDI w zimie zawsze jest to mniej o prawie polowe niz benzyniaki, np mialem passata B5 z silnikiem 1.6 100 koni palil w miescie zima okolo 14l na 100 nigdy mniej poza trasa spadal do 7l. :roll:
Chce kupic Octavie ktory model wybrac silnika?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
speede, ja podpisuje się pod tym co napisał kolega misiek^wro. Też mam AGR'ka. Czasami brakuje, ale to auto to czysta ekonomia To mój pierwszy dieselek i już powiedziałem, że każde następnie też będzie dieslem ze spalaniem w 5 l /100 km się mieści - nawet w zimie to czego chcieć więcej??
P.S. Na odcinku 2,5 km to z 7 l pokaże się na kompie, ale przy trasie 20-50 km leci na 4,3-4,5 l....nie ma to jak Octavia :drive:
>>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<
Komentarz
-
-
okie dzieki, moze troche zawracam glowe ale wogole nie mam rozeznania odnosnie Octavi. Zastanawailem sie nad B5 A4 lub Octavia, ale zostane raczej przy Octavi jednak za 25 tys zl mozna juz cos wybrac i chyab jednak z TDI 110 KM, jescze jedno pytanko odnosnie tego silnika czy jest on na pompowtryskach i co to ten AGR? Czy podobne zuzycia osiagne na silniku 110 KM TDI? Jeszcze sprawa eksploatacji, czy Octavia ma wielowahaczowe zawieszenie rocznik 2000-2002 , aluminiowe wahacze itp jak np w B5 lub A4. Jak jest z odpalaniem zima czy nie ma problemow przy mrozie 20 stopniowym oraz czym sie sugerowac przy kupnie auta na co zwrocic uwage czy warto takim autem jechac do serwisu na przeglad. Dzieki i pozdrawiam
Komentarz
-
-
speede, Mam 110 KM w swojej Czeszce i mogę Cię zapewnić, że można spokojnie osiągnąć spalanie o jakim wspomnieli koledzy!!! Oczywiście wszystko zależy od tego czy masz ciężką nogę, ale przy normalnej jeździe (np.bez korków) spokojnie można osiągnąc spalanie w granicach 5-6 litrów!!!!
[ Dodano: Pią 28 Gru, 07 00:31 ]
AGR to oznaczenia silnka tu masz spis wszystkich oznaczeń silników w OI
i nie jest on na pompowtryskiwaczach...
Komentarz
-
-
Witam. Widzę, że większość kolegów na forum opowiada się za TDI. Ja cale swoje zawodowe życie jeżdże benzyniakami i mogę się podzielić moimi obserwacjami. Obecnie jeżdżę OI 2.0 i mogę powiedzieć że ten silnik pali niej niż 1,6 101km. Rozpiętość w spalniu min. 6.0 l/100km przy ekonomicznej jeździe i 19 l/100km pędząc z max predkością po autostradzie. Mam dosć cieżką nogę i moja średnia, głównie trasy to 8,5-8,7 l :diabelski_usmiech . 2.0 można pochwalić go za elastyczność, jeżeli ktoś nie lubi kręcić po czerwone pole na każdym biegu i w miarę przyjemy dźwięk w kabinie. Co do brania oleju to tutaj nie ma reguły ja do mojej OI zacząłem dolewać po 120 tys. km (1l/15 tys. km), a inni ni dolewają wcale lub od początku eksploatacji.
Komentarz
-
-
... a ja mam 1.6 75KM (1998 r) i do tego gaz
Na spokojną i monotonną jazdę styknie ale teraz chyba kubiłbym diesla - gdyby nie to, że robię tylko ok 10tys km/rok. Kiedyś pożyczyłem kumplowi, stwierdził że nie jest taki jak myśłał
... ale za to przez ok 100kkm kompletnie nic się nie zepsuło !!!!
Komentarz
-
-
coz - a ja mam 1.8T juz po wirusie (165KM 260nm - choc na innej hamowni pokazalo 185KM i 290nm :shock: ) + pozadna instalacje gazowa VSi Prins i powiem szczerze ze powyzej 12L gazu na 100km nie udao mi sie wyjsc - przy czym tankuje co 360~410kmwiec conajmniej polowa (jak nie 70%) jest w trasie. Przewaznie ok 11L /100 ~ jezdze umiarkowanie bez wiekszych szalenstw ale zareczam ze dynamicznie 8). Dodam ze komputer srednie spalanie z 6000km pokazuje mi na poziomie 8.9 co przekalada sie na 11L gazu - jadac 85~100 km/h przy dystansie 80km srednie spalanie wedlug komputera to 7.2 L/100 (czyli pewnie 9~9.5 gazu).
Jesli to ma znaczenie - jestem zajebiscie z autka zadowolony
(tylko 2 cewki musialem wymienic - 114zł/szt - i teraz akumulator).
Auto kupilem z przebiegiem 185000km - 2003r
Komentarz
-
-
vivvaldi, Dodaj ile pali w godzinach 13-16 jezdzac po takich ulicach jak 3-go maja, Partyzantow, Wyzwolenia, Stojalowskiego i bedziemy mieli jasnosc ile pali srednio w takim ruchu miejskim
Nie mozna popadac w skrajnosci i trzeba byc swiadomym, ze to auto pali rowniez po 8-9l jak sie stoi a nie jedzie
Komentarz
-
-
Maicroft - oczywiście zgadzam się z tobą, ja niestety nigdy tego nie doświadczyłem na podanych wyżej ulicach, ponieważ po tychże ulicach jeżdżę wyłącznie w sobote lub niedzielę albo późnym wieczorem Tak się składa, że w większości użytkuje samochód na trasie Bielsko-Katowice-Bielsko, i spalanie mam w przedziale 4,3-4,6 l /100 km. Jednakże zgadzam się że w mieście spalanie może wyjść nawet 7 litrów. Mimo wszystko średnie spalanie miasto, trasa wychodzi ok 5,5 - przynajmniej u mnie tak wychodzi.
Zresztą każdy z nas uzytkuje samochód na swój sposób. Przed Octavią jeździłem parę lat Mondeo kombi 2,0 benzyna. Spalanie gazu zawsze w granicach 11 litrów.
Komentarz
-
-
wlasnie ile dales za instalacje gazowa do tego silnika 1.8 T, oraz ile pali w korkach. szczerze mam golfa 3 i nawet teraz zima potrafi mi spalic 12 litrow gazu!!, a na trasie to normalka mniej niz 10-9 litrow LPG silnik 1.4. Jak narazie nastwaiam sie na TDI 110 KM, rozgladam sie nad takim autem, co najwyzej kupilbym 1.8 T ale ile ta instalacja kosztuje??
Komentarz
-
-
raczej tak, ale tylko TDI 110 najgorzej ze nie ma wiele ciekawych ofert, wersja benzyna jest ciekawa ale tylko przy zagazowaniu (koszty!!! utrzymania takiego auta), nie wiem ile instalacja do takiego auta ale sie dowiem i porownam ale tylko wersja 1.8 2.0 wydaje sie jakis wielki ten silnik
jest fajna oferta benz..
Gratka.pl to serwis ogłoszeniowy z kategoriami: nieruchomości, praca, motoryzacja, dom i ogród, zwierzęta, dla dzieci, moda i uroda, usługi, noclegi oraz inne ogłoszenia
. Czy z TDi nie macie problemow odplaniem zima? nie padaja swiece zarowe? jak to np w fordach dosc czesto sie zdarza.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez speederaczej tak, ale tylko TDI 110 najgorzej ze nie ma wiele ciekawych ofert, wersja benzyna jest ciekawa ale tylko przy zagazowaniu (koszty!!! utrzymania takiego auta), nie wiem ile instalacja do takiego auta ale sie dowiem i porownam ale tylko wersja 1.8 2.0 wydaje sie jakis wielki ten silnik
jest fajna oferta benz..
Gratka.pl to serwis ogłoszeniowy z kategoriami: nieruchomości, praca, motoryzacja, dom i ogród, zwierzęta, dla dzieci, moda i uroda, usługi, noclegi oraz inne ogłoszenia
. Czy z TDi nie macie problemow odplaniem zima? nie padaja swiece zarowe? jak to np w fordach dosc czesto sie zdarza.
Nie porównuj nigdy Octavii z (przepraszam za słowo )fordem
Użytkownik otrzymał ostrzeżenieZbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
jezdze na lpg i juz zrobilem ponad 100 tys i jest ok pozatym tanio. Jesli by bylo tak samo tanio(chodzi o zuzycie paliwa) jak TDi i 1.8 T +lpg to wolalbym LPG. ale to kwestia kosztow instalacji. TDi jedzie ladnie i ma wystarczajaco kucykow, ale auta przy kupnie sa drozsze i ciezko znalezc z malym przebiegiem z 2000-2003 r.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzspeede, Czy nie potrafisz się oderwać od gazu?
w ogóle, takie pytania "który wybrać silnik" są IMHO trochę dziwne, chyba każdy z nas ma swoje preferencje, wie czy woli diesla czy benzynę, więc szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem takie wątpliwości.
i bez przesady TDI czy w ogóle turbodiesel tez ma swoje wady, a może nie tyle wady co swoją specyfike, która nie każdemu, zwłaszcza miłośnikowi benzyny, musi odpowiadać :idea:
dlatego ja bym tak bezkrytycznie nie ładował kogoś w diesla, zwłaszcza kogoś kto nie wie z czym to sie je.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz