kupiłem oktavie ale

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hivision5
    Drive
    • 2009
    • 40

kupiłem oktavie ale

cześć
    od kilku lat na swoim balkonie uprawiam pelargonie bluszczolistne (bo lubię mieć ładne kwiaty za oknem)
    trochę wstydzę sie o tym piasać w tym miejscu, ale czemu nie
    mam dobre wyniki, moje rośliny są naprawdę efektowne, nie chwaląc się kilkakrotnie mój balkon został nagrodzony w osiedlowym konkursie
    z tego właśnie powodu uważam że mam w tym temacie jakieś doświadczenie i stąd ten topic

jeżeli macie jakieś kłopoty z uprawą pelargonii i inych kwiatów dawajcie znać, chetnie podzielę się swoją wiedzą, jeżeli będę umiał doradzę

jesteśmy aktualnie na początku sezonu i wszystkim miłośniczkom i miłośnikom tych fajnych kwiatów mam do zaoferowania profesionalne nawozy firmy SCOTTS dedykowane dla roślin intensywnie kwitnących

to optymalnie zbilansowane zestawy makro i mikro elementów rozpuszczalnych w wodzie w 100% zabezpieczające potrzeby pokarmowe roślin na każdym etapie rozwoju

sa to preparaty do zastosowań profesionalnych więc nie są dostępne w normalnych sklepach ogrodniczych, kwiaciarniach czy supermarketach, poza tym pakowane są po kilkadziesiąt kilogramów, mam do nich dostęp w ilościach detalicznych i chetnie się podzielę

OCP nie tylko samochody!

hivision5
  • meo14
    Ambiente
    • 2007
    • 111

kupiłem oktavie ale

Witam jak w temacie ,ładna nie bita na pewno, kombi ,silnik 1,9TDi pracuje równo ,nie kopci ładnie idzie jak jest ciepła i zimna ,testowałem na każdym biegu dziś, koło zapasowe w bagażniku zarosło pajęczynami nówka nie wyciągane,przebieg 130tkm ale okazało sie że licznik cofnięty faktycznie ma około250tkm :? :| ,i co teraz jak to mi długo pochodzi ,co może sie stać przy takim przebiegu i czy to jest faktycznie spory przebieg ,co o tym sadzicie macie takie autka więc macie jako takie rozeznanie ,wiem że muszę zrobić rozrząd i wymienic olei ale na jaki przy takim przebiegu ?
    260 kkm ,nalatane

Komentarz

• hsurim
      Elegance
      • 2006
      • 788
      • Kia
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Normalnie dalej eksploatować ... :lol:
      Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• rafalus
        L&K
        • 2005
        • 1140
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

same straty , Pamiętaj o rorządzie
        nowy cSIMC od Aliego
        seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
        Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

Re: kupiłem oktavie ale

Zamieszczone przez meo14
          ,wiem że muszę zrobić rozrząd i wymienic olei ale na jaki przy takim przebiegu ?
          zgodnie z tym co przewiduje producent
          Zamieszczone przez meo14
          okazało sie że licznik cofnięty faktycznie ma około250tkm
          przed kupnem nie mogłeś sobie tego sprawdzić :?:

Komentarz

• meo14
            Ambiente
            • 2007
            • 111

no nie dało rady sprawdzić bo to była sobota wieczorem ,po prostu uwierzyłem człowiekowi wydawał sie taki wiarygodny, no trudno stało sie ale powiedzcie mi ,to jest dużo na taki silnik czy jego koniec już bliski ,ja robie jakieś 15tkm rocznie ile mogę na nim jeszcze pojeździć?.
            Ano taka uczciwość jest w Polsce żeby sprzedać nieźle zarobić i naiwniaka wydymać .
            260 kkm ,nalatane

Komentarz

• Adrian
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 662
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

A jeśli można zapytać jak do tego dotarłeś że ma taki a nie inny przebieg??

[ Dodano: Pon 24 Gru, 07 21:45 ]
              a i jeszcze jedno z którego roku jest??
              PerfectService by DGW
              Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
              Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
              Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Zamieszczone przez meo14
                przebieg 130tkm ale okazało sie że licznik cofnięty faktycznie ma około250tkm
                Jeżeli jesteś wstanie to udowodnić , to do sądu gościa , przecież to jest oszustwo w celu osiągnięcia korzyści majątkowej a to karalne jest
                Po świętach prześlę tobie link (mam zapisane w robocie na kompie) z artykułem prasowym który opisuję identyczną sytuację

Komentarz

• meo14
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 111

panowie sady to nie dla mnie nie mam na to czasu ani zdrowia ,kupiłem i dałem sie zrobić w wała,cóż trudno teraz trzeba myśleć co dalej ,ile można jeszcze zrobić na takim silniku jak sie będzie dbać o olej, filtry i paliwo,jaki olej mu zalać?
                  260 kkm ,nalatane

Komentarz

• JanuszSz
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 2835
                    • Superb II combi (3T5)

meo14, 250 kkm,to nic dla takiego auta.Jeśli ładnie chodzi,nie dymi itp.niczym się nie przejmuj.Przy Twoich przebiegach 15 kkm/rok.będziesz jeździł do emerytury :szeroki_usmiech .
                    Zmień rozrząd i olej i ciesz się samochodem.Jak piszesz auto jest zadbane,więc jest nadzieja,że chodziło na dobrym oleju.Więc zalej 5W/40 syntetyk Mobil lub Motul.Poszukaj na przednim słupku od strony kierowcy lub w komorze silnika,może jest naklejka,jaki olej był zalany.
                    Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• meo14
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 111

no podobno w czerwcu była wymiana oleju i był zalany mobil 0w40 w serwisie skoda marszałek w Częstochowie ,czy dalej taki lać czy może już coś gęściejszego na ten przebieg,no i jaki rozrząd silnik podobno w papierach pisze 1.9tdi 66kw AGR ,ale numery na silniku są tak skorodowane ze nie do odczytania ,po czym poznać silnik czy to agr czy jakiś inny ?
                      260 kkm ,nalatane

Komentarz

• JanuszSz
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2835
                        • Superb II combi (3T5)

meo14, Pisałem Ci abyś szukał oznaczenia silnika w karcie pojazdu lub pod wykładziną bagażnika .Co do oleju,myślę,że 0W w zimie jeszcze będzie dobry,ale na wiosnę proponuję wymienić na 5W/40.
                        Nie stresuj się przebiegiem.Zadbany motor będzie miał pół miliona km i będzie w doskonałym stanie.
                        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• meo14
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 111

dzięki januszsz za podtrzymanie na duch ,w karcie pojazdu jest ale naklejki pod wykładzina nie ma ,nie wiem dlaczego auto wygląda na nie bite .
                          260 kkm ,nalatane

Komentarz

• Ziomal
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 5841
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

meo14, nasz kolega henio też dopiero po zakupie dowiedział się że jego samochód ma prawie drugie tyle , samochód jeździ a jakieś pół roku temu jeszcze wirusa zrobił i jakoś nie widzę na forum jego problemów z samochodem

Słuchaj nie bierz do głowy , cyferki to nie wszystko , liczy się w jakiej kondycji jest motor.

Z którego roku jest samochód ? I jak zczytałeś przebieg ?
                            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• meo14
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 111

autko z 2000r ,przebieg przypadkiem ,podjechałem do skoda marszałek w częstochowie bo stamtąd pośrednik który mi go sprzedał miał auto,auto ktoś tam zostawił w rozliczeniu za nowe ,chciałem dowiedzieć się jaki olej był i co było robione i czy było u nich serwisowane,i stad wiem ,no to jestem spokojniejszy bo już myślałem że taki przebieg to koniec dla silnika ale widzę że jeszcze drugie tyle może wytrzymać.
                              260 kkm ,nalatane

Komentarz

• Ziomal
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 5841
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

meo14, AGR to pancerne silniki :wink:
                                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Superbman
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 208

meo14, nic się nie stało,mnostwo aut na tym forum ma dwa razy tyle niz na licznikach. Co do przebiegu to na dobra sprawe to jest malo dla tego silnika(TDi sa liczona na 800 tysiecy). Ja mam golfa w serii bylo 90KM(ALH), dolozylem wtryski, i program,teraz mam 143km/310Nm ,auto ma przejechane na LICZNIKU 260 (nie byl lekko uzywany,troszke pod przyczepą) i auto hula.Takze nie boj się o nic, uzywaj zgodnie z zaleceniami ,tktore wyczytasz na forumchlodzenie turbiny itd) a bedziesz się cieszył autkiem jeszcze długo długo !

Pozdroawiam
                                  252/555

Komentarz

• Samiec
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4287
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Superbman
                                    Ja mam golfa w serii bylo 90KM(ALH), dolozylem wtryski, i program,teraz mam 143km/310Nm ,auto ma przejechane na LICZNIKU 260 (nie byl lekko uzywany,troszke pod przyczepą) i auto hula.
                                    A ile z tego pzrebiegu przeleciales na modzie ?
                                    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Superbman
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 208

No już 10kkm będzie.
                                      252/555

Komentarz

• hubert78
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1576

Zamieszczone przez meo14
                                        autko z 2000r ,przebieg przypadkiem ,podjechałem do skoda marszałek w częstochowie bo stamtąd pośrednik który mi go sprzedał miał auto,auto ktoś tam zostawił w rozliczeniu za nowe ,chciałem dowiedzieć się jaki olej był i co było robione i czy było u nich serwisowane,i stad wiem ,no to jestem spokojniejszy bo już myślałem że taki przebieg to koniec dla silnika ale widzę że jeszcze drugie tyle może wytrzymać.
                                        A ja dalej uważam że gość który odkupił auto z serwisu zasługuję na porządnego KOPA W DUPĘ ( pomimo tego iż koledzy z forum mają rację że ten przebieg przy tym silniku to ledwie TZW 30-stka ) za przekręcenie licznika :evil:

Komentarz

• marianek
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 26

jakby miało najechane 250 tkm to kupujacy by na nie nawet nie spojrzał, taka prawda ...

Komentarz

• Andja
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 596

co do przebiegu 250tkm to luuuuuzik :-) bedziesz jeszcze dlugo latal

hubert78 ma racje

jezeli jestes pewny autentycznego przebiegu to startuj do sprzedajacego i go poinformuj ze oddajesz sprawe do sadu bo masz dowody. chyba ze Ci zwroci powiedzmy z ...10-20% ceny. kase zainwestujesz w samochodzik (np: chip, turbina, alumy) i bedziesz zadowolony.

marianek chyba wolalbym kupic z przebiegiem 250tkm (autentyczna ksiazka serwisowana itp) niz 130tkm bez papierow

i jeszcze jedno: w polsce ludzie patrza na przebieg i to jest glowny wyznacznik zakupu, im mniejszy tym lepszy. nie zastanowia sie ze diesle sluza do latania kilkadziesiat tys km rocznie a wymiana turbiny czy wtryskow to juz nie jest taki duzy wydatek jak kilka lat wstecz. sie rozleci to wymienisz i dalej bedzie hulalo

pzdr

PS: szwagier wlasnie zakupil golfa z 2001r z przebiegiem prawie 260tkm z full papierami
                                            moja fabia miala nalatane 134tkm w 3 lata i ja kupilem, wiec jesli ktos kupuje diesla z przebiegiem 130tkm a autko ma z 7 lat to przepraszam ale wiezy w krasnoludki i pozniej dostaje kubel zimnej wody na glowe

Komentarz

• meo14
                                              Ambiente
                                              • 2007
                                              • 111

Dzięki wszystkim za rozjaśnienie mojego problemu ,auto mi sie podoba i to jest najważniejsze ,teraz z innej beczki ,obczytałem forum o olejach ale dalej nie mam pojęcia bo tyle tego i mam mętlik,przy moim przebiegu i na 99% zalanym mobilem 0w40 co byście mi poradzili ,wlac taki sam czy może 5w50 będzie lepiej i bezpieczniej?
                                              260 kkm ,nalatane

Komentarz

• Zoltar
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 722

Beż różnicy

Nie lej żadnego Motula jeśli chesz zmieniać olej co 15 kkm

Polecam Valvoline
                                                www.soft-car.pl
                                                www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                                                - Wyłączanie DPF
                                                - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• marte
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 259

Zamieszczone przez marianek
                                                  jakby miało najechane 250 tkm to kupujacy by na nie nawet nie spojrzał, taka prawda ...
                                                  Co nie zmienia faktu, że można kręcić licznik wg własnego uznania.
                                                  Z takimi kolesiami trzeba walczyć.
                                                  Jeżeli są dowody na to, że cofnięto licznik to trzeba je wykorzystać.
                                                  Jeżeli większość ludzi będzie olewać te sprawy do będą nas rypać w d... ile wlezie.
                                                  W tych sprawach jesteśmy jeszcze "daleko za murzynami", bez urazy.
                                                  Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...