poszło :lol:
climatronik - parowanie szyb
Zwiń
X
-
climatronik - parowanie szyb
Witam
Na wstepie wiem ze "BYŁO" kilkanascie podobnych tematow, nic innego nie robie od 2h jak tylko studiuje ich tresc ale wciaz nie znalazlem jednoznacznego rozwiazania mojego problemu...
Moze zaczne od poczatku: pomimo dwukrotnej wymiany filtra pyłkowego (ostatnia 4 dni temu) zajebiscie paruja mi szyby - w 1 osobe jest ok ale jaka jada 3~4 osoby to szyby pasazerow i bagaznika pokryte sa gruba warstwa pary... klima niby jest sprawna, we wrzesniu chlodzila OK, nic nie śmierdzi z nawiewów itp. a pomimo tego nie moge ich osuszyc... (na zamknietym obiegu jest troche lepiej ale wciaz porazka)
Czytajac lektore na forum miedzy innymi natknalem sie na
wyczytalem ze kompresor klimatyzacji zalacza sie dopiero gdy temp. na zewnatrz jest wieksza niz 0~5'C (różne wersje) i stad moje pytania:
1 Czy zaparowanie szyb moze byc spowodowane tym ze jest on wylaczony, czy moze mimo wszytsko powineninnem sie udac do serwisu klimy wymienic srodek chlodzacy itd?
2. W tej chwili skoda ma promocje na serwis klimy:
czy 199zł to dużo za to co oferują (widziałem porównywalne opcje - ok 150zł - w polecanych warsztatach, ale przewaznie bez odgrzybiania itd. i nie wiem czy sie oplaca kombinowac) ?
3. Gdzie znajduje sie "zawór odpływu wody kondensacyjnej" ?? (jeśli można to łopatologicznie) bo może po prostu to mam zapchane i ciecz nie ma gdzie odpływać... ?
4 Czy macie pomysła co jeszcze może być przyczyną? (sprawdziłem wnętrze auta, nic mi się nie wylało, tapicerka sucha itp.)
Z góry dziękuję za pomoc i poświecony czas.
-
-
Geralt, a czy jestes w stanie sprawdzic, czy przypadkiem nie zablokowala sie klapka cyrkulacji wewnetrznej ? Moze sprobuj przelaczyc na obieg wenetrzny/zewnetrzny - powinienes uslyszec zmiane w glosnosci/dzwieku nawiewu.
IMHO nie powinno tak parowac jak piszesz. Chyba, ze te 3-4 osoby zieja jak smok z Twojego avatara
Komentarz
-
-
Piotr_T, jest roznica w glosnosci i jest roznica w skutecznosci odparowywania wiec sadze ze klapka dziala - czy zamyka ja do konca nie wiem bo deski nie zorzbieralem (i nie bardzo mi sie to usmiecha) co do osob to raczej normalne choc nie powiem wczoraj ziali nie do konca strawionym alkoholem
Komentarz
-
-
Geralt, mozesz jeszcze poprobowac (o ile jeszcze tego nie robiles) wprowadzic climatronic w tryb diagnostyczny i zobaczyc czy nie ma jakiegos bledu - gdyby klapka sie nie domknela czy cos, to podejrzewam, ze pojawilby sie kod bledu.
Poza tym tylne szyby maja to do siebie, ze paruja intensywniej - brak nawiewow tak jak na przednie. Moze po prostu tak ma byc ? A czy jak wlaczysz tryb "odmrazanie" to para znika szybciej ? Ja wozilem troche w swieta i jak siadlo mi 4 pasazerow i zaczeli sapacto z poczatku tez mi sie tyl zamglil, potem sie odparowalo, ale zeby wlasnie bardziej nie parowalo to pstryknalem na poczatku w "odmrazanie" (ten guzik z symbolem nawiewu na przednia szybe).
Komentarz
-
-
Piotr_T, w sumie w tryb diagnostyczny klimatronika jeszcze nie wprowadzalem, odnosnie nawiewu to glownie jezdze z nim w tej pozycji zanim nie odparuje mi przednia i boczne przednie, jechalem z nim kiedys z 30min ale nic sie nie zmienilo - tylne wciaz zaparowane :? jedyne rozwiazanie jakie znalazlem to "antypara" czyli prepeart ktory rozprowadza sie na szyby ale po jakis 2 tyg przestaje dzialac i czesto przez niego robia sie zacieki... (a w sumie przez wilgoc w polaczeniu z nim).
Chcialbym aby klima dzialala tak jak w passacie - tam w ogole nie mialem tego problemu.
Komentarz
-
-
Fan Down, Temperature Colder, ECON - ladnie to Tu opisali:
Volkswagen Golf. Portal i forum fanów VW. Najlepsze Porady zdjęcia tuning dane techniczne filmy newsy schematy osiągi ogłoszenia. Największe w Polsce FORUM
dzis sprawdze jak wyjde z pracy
z tego co pamietam VAG pokazywal mi blad jakiegos silniczka klapy ale jako ze sterowanie nawiewem dziala bez problemu olalem sprawe... wieczorem napisze co pokazal climatronik
[ Dodano: Sro 02 Sty, 08 19:55 ]
chyba cos spier..lilem
nacisnalem Fan Down, Temperature Colder, ECON a ten pokazal mi:
Diagnose__ / __ kanał
207__ / __00-
gdy wyszedlem do normalnego trybu i wylaczylem obieg zamkniety i nawiew na szyby po wejsciu w tryb rozszerzony pokazal
206__ / __ 00-
gdy wyszedlem do normalnego trybu i wlaczylem auto po wejsciu w tryb rozszerzony pokazal dokladnie to samo:
206__ / __00-
gdy dalem kanal do gory i pozniej kanal do dolu 208
nastepnie zmierzylem wartosci dla kazdego kanalu z osobna i tyk:
(tam gdzie nie pisze wartosci oznacza ze nie bylo nic lub bylo 0 / 00)
kanał diagnose
01__ / __11'C
04__ / __-68'C :shock:
05__ / __-53'C (tu sie domyslilem ze - to pewnie myslnik a nie minus ale pewnosci nie mam)
06__ / __-05'C
07__ / __610'C
09__ / __40
10__ / __40
13__ / __255
14__ / __179
15__ / __255
17__ / __39
19__ / __8
20__ / __98
22__ / __29
23__ / __630'C
24__ / __820'C
25__ / __40
26__ / __39
27__ / __217
28__ / __35
29__ / __33
30__ / __219
31__ / __31
32__ / __195
33__ / __232
34__ / __38
35__ / __162
36__ / __215
37__ / __255
40__ / __87'C
43__ / __00
44__ / __89
45__ / __-99'C
54__ / __2
nastepnie gdy wrocilem/doszedlem do 00 pokazalo 199
porownuje te wyniki z:
ale jestem zbyt cienki zeby wyciagnac wnioski i poprawnie to zdiagnozowac :?
(tym bardziej ze jestem po 2 pifkach ale to zasluga kumpla)
Komentarz
-
-
Udalo Ci sie poradzic z problemem, u mnie test wykazuje 0 bledow.
A problem mam powazny z parowniaem przedniej szyby.
W poprzedniej O1 gdzie mialem manualna klime, wciskalem przycisk AC i chwila moment wszystko odparowywalo.
W tej ktora mam teraz z climatronikiem, przednia szyba potwornie paruje, moemntami chwil po rozpoczeciu jazy nic nie widac ( a jak wiadomo nawieiy na szybe nie sa zbyt przemyslane..male i na samym srodku ).
Czy wplyw moze miec fakt ze autko stoi na dowrze ??? ( poprzednie tez stalo i bylo ok )
Filtry itp sa powymieniane.
Kto pomoze ??
Komentarz
-
-
djczas, czytajac pierwszy post na samym poczatku znajdziesz:
Moze zaczne od poczatku: pomimo dwukrotnej wymiany filtra pyłkowego (ostatnia 4 dni temu)
Komentarz
-
-
Geralt, faktycznie chyba czas na wizytę u okulisty. Najprawdopodobniej coś jest nie tak z obiegiem wewnętrznym.
Sprawdź także parownik i osuszacz nie pamiętam gdzie to jest bo to może być wina tych dwóch. Zrób też mocne odkurzanie bo kurz też jest mocno higroskopijny
Co do promocji w aso to pojawiają sie koło marca
Komentarz
-
-
Geralt, spróbuj w trakcie jazdy z zaparowanymi szybami nastawić nadmuch na szybę przednią i boczne a środkowe nawiewy ustaw tak aby powietrze szło "pod dachem" na tylną szybę i tu najważniejsze ustaw temp. np. na 18 st. i włącz mocny nadmuch i obserwuj czy będa odparowywać szybko szyby.
U mnie też parują, dojazd do pracy ok. 35 km i po opisanym wyżej zabiegu szybko odparowują.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
djczas, nic sie nie staloszyby myje regularnie co jakies 2~3 miesiace - sadzac po zabrudzeniu sciereczki niewiele sie brudza, auto w srodku mam czyste nie wymaga odkurzania - co najwyzej z dywanikow musze sprzatnac
endryu, w zasadzie w wiekszosci przypadkow gdy paruja tak wlasnie jezdze - wtedy odparowuje przednia, przednie boczne i tylna dzieki ogrzewaniu ale boczne na tyle i bagaznika wciaz zaparowane - dobija mnie ze w passacie w ogole nie mialem tego problemu, klima po max 5minutach idealnie odparowywala szyby nawet jak bylo 5 osob a tu powyzej 3 osob zaczyna sie koszar...
co ciekawe wczoraj i dzis rano gdzie caly czas padal deszcz (jechalem w 2 osoby) i sladu pary na zadnej szybie... sadze ze zatkany jest ten "zawór odpływu wody kondensacyjnej" ale nie wiem gdzie tego szukac - dlatego na poczatku lutego jade na serwis klimy (przed latem i tak sie przyda) niech wszystko sprawdza...
jeszcze 1 spostrzezenie: w passacie jak wszedlem na kanał i była włączona klima wyraźnie było widać kapiące krople wody (pamiętam bo na początku myslalem ze mam jakis wyciekops: i sie wstydu najadlem) tu zaobserwowalem w ogole takiego zjawiska i powietrze w srodku nie wysusza tak drog oddechowych (w zasadzie w ogole nie osusza) jak bylo to w pasku.
Komentarz
-
-
Geralt, myślę, że pierwszą rzeczą do zrobienia powinno być sprawdzenie, czy kompresor się załącza. Nie wiem, jak to sprawdzić w climatronicu, ale jakiś sposób na to musi być. Z tego co piszesz wyglada, że - pomimo włączenia klimy - nic takiego faktycznie się nie dzieje. Może warto posłuchać pod maską, czy przy załączaniu klimy słychać "zaskakiwanie" sprzęgiełka kompresora.
Komentarz
-
-
djczas, tez o tym czytalem i byc moze tu ejst pies pogrzebany - gdy padalo bylo ok 5~7'C i nie parowaly tylko ponizej 0'C zaczynaja parowac... jesli wylacze obieg zamkniety to w pare sekund mam 1/2 przedniej szyby zaparowane... tylko jak to dranstwo zmusic do dzialania :?
[ Dodano: Wto 22 Sty, 08 20:24 ]
salvado, gdy bylo cieplo klima chodzia ok w tej chwili nie sprawdzalem czy zalacza sie kompresor - szczerze mowiac to nie potrafie tego sprawdzic ale vag nie wywala bledow.
Komentarz
-
Komentarz