chyba nie. To czynnik tłoczony przez sprężarkę w układ ( przez parownik) powoduje osuszanie wilgotnego powietrza, które po osuszeniu jest nadmuchiwane przez dmuchawę. Bo jeżeli nie działa kompresor-nie tłoczy czynnika o odpowiedniej temperaturze to przez parownik też będzie przepływać wilgotne powietrze, ktore będzie nadmuchiwane do kabiny. Tu jest troche wyjaśnień o klimie http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=7725
climatronik - parowanie szyb
Zwiń
X
-
podsumowujac: tak ma byc i nic z tym nie zrobie czy moze jednak jest nadzija??
[ Dodano: Sro 23 Sty, 08 09:09 ]
ps:
- Dlaczego trzeba wymieniać filtr-osuszacz?
• Filtr-osuszacz usuwa z układu klimatyzacji wilgoć oraz cząsteczki stałe, zabezpieczając sprężarkę i zawór rozprężny przed zniszczeniem i gwarantując optymalną wydajność chłodzenia.
Część wilgoci z układu klimatyzacji jest wychwytywana przez filtr-osuszacz, który w systemach z dyszą rozprężną zamiast zaworu jest nazywany „akumulatorem". Element ten osiąga „punkt saturacji" po ok. dwóch latach działania. Jeśli filtr-osuszacz nie jest wymieniany regularnie, rosnąca zawartość wody w układzie doprowadzi do korozji wszystkich jego elementów. W następstwie tego procesu może dojść do znacznie zwiększonego zużycia układu i jego elementów. Może też dojść do zalodzenia zaworu rozprężnego, czego konsekwencją będzie uszkodzenie skraplacza i sprężarki.
z tego co widze nie ma tego w standardowych czynnosciach serwisowych:
Kontrola paska klinowego
Kontrola skraplacza
Wizualne sprawdzenie instalacji
Kontrola filtra przeciwpyłkowego
Kontrola skuteczności chłodzenia
Sprawdzenie zaworu odpływu wody kondensacyjnej
Dezynfekcja klimatyzacji
Kontrola ciśnienia w układzie
Badanie szczelności układu
Wymiana czynnika chłodniczego
Kontrola po wymianie czynnika
Komentarz
-
-
jak najbardzeij filtr-osuszacz (taka aluminiowa puszka) jest w układzie klimy octy wystepuje. Znajduje się przy skraplaczu-chłodnicy, zamontowany wzdłuż pionowej, lewej krawędzi chłodnicy klimy (po podniesieniu maski zaglądasz na lewy bok chłodnic w komorze silnika) tu jest schemat elementów klimy
a filtr kabinowy oczyszcza powietrze zasysane z zewnątrz do układu ogrzewania-przewietrzania kabiny.
Filtr kabinowy, a filtr-osuszacz to dwa różne elementy.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Filtr-osuszacz o ktorym wspominacie tu jest pochlaniaczem wilgoci, ALE : ma on na celu usuniecie (wylapanie) par wody ktora moglaby znalezc sie w ukladzie czynnika chlodniczego i tym samym wplynac ujemnie na jego dzialanie (rdza, zmiany temp. zewn.). Znajduje sie w obwodzie zamknietym i nie ma wplywu na osuszanie przeplywajacego powietrza w takim znaczeniu jak tu opisane. Sa to male kuleczki zamkniete w podluznej rurce bez mozliwosci przemieszczania sie o ktore ,,ociera sie,, freon lub podobnie dzialajacy plyn-gaz. Pozbywanie sie par wody w wentylacji auta to system ogrzewania i chlodzenia wlatujacego powietrza. Oder?PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
a fakt - przeoczylem - zastanawia mnie tylko co dlaczego po wlaczeniu klimy w fabii szyba momentalnie odparowywała a w octavi tego efektu brak i trudno ja odparowac??
co zastawiajace u brata z manualna klima ten problem nie wystepuje - tzn szyba przednia w mig odparowana
tak mnie jeszcze zastanawia czy na nagrzewnicy nie ma jakiegos syfu(grzyb trzyma wilgoc) ale nic nie smierdzi wiec trudno szukac przyczyny trudnosci z odparowywaniem
[ Dodano: Pon 28 Sty, 08 09:36 ]
i jescze jedno - gdzie fizycznie znajduje sie odplyw wody z parownika - moze tam sie cos przytyka , woda stoi , auto sie grzeje - woda paruje i paruje szyba - gdzies na grodzi powinien byc odplyw - ma ktos zdjecie lub wiedze gdzie on jest??
Komentarz
-
-
Geralt, a długo masz ten samochód? miałem z trzy przypadki gdzie auta byłly po naprawach , chyba były wyciągane deski , i obieg wewnętrzny był odwrotnie podłączony elektrycznie jakby , gdy go zamykałes on się otwierał a gdy...... . może to to? zrób sobie prosty test papierosem , przytrzymaj na dole zapalonego , pod schowkiem i poprzełączaj sobie obieg raz tak , raz tak i zauważysz kiedy dym jest wciągany a kiedy idzie na kabinę.
ewentualnie ktoś kiedyś pisał o nieszczelnej nagrzewnicy czy coś w tym rodzaju...O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
dzis octavka byla na przegladzie klimy, niewiem dokladnie co robili bo ojciec pojechal sam, wyminili czynnik chlodniczy, filtr przeciwpylkowy, odgrzybianie i te sprawy, wedlug relacji para schodzi moemntalnie, wieczorem bede jechal to zobacze jak sprawa wyglada. Cala ta przyjemnosc w ASO, w raz z przegladem, wymiana oleju, calym serwisem klimy i kikoma innymi pierdolami kosztowala bagatela 770 :| ale mimo wszystko ufam ASO w toruniu, znajomy jezdzi octavia 1.6 juz prawie 10lat wszystko robi u nich, a auto chodzi swietnie, zadnych problemow nie mialOctavia I Elegance 1.9TDi
Komentarz
-
-
dkoladnie tak jak mowi marekzu, wymienialem jeszcze pare innych rzczy, poza tym wliczony byl przeglad roczny itd. sam serwis klimy z filtrem jakos okolo 250zl. co do samej slusznosci serwisu klimy, u mnie pomoglo bardzo, 4 osoby w samochodzie, wczesniej byla para na tylnich szybcach, teraz po okolo 2-3 minutach schodzi z szyb przednich, dzies po 5-10 w calym samochodzie niema pary.Octavia I Elegance 1.9TDi
Komentarz
-
-
byłem wczoraj na serwisie klimy na ursynowie i jestem zajebiście zadowolony z obsługi: chłopaki obejrzeli auto, podpieli do kompa sprawdzili wszystskie bledy, obejrzeli filtry itd sprawdzili szybkosc schladzania i stwierdzili ze klime mam sprawna i serwis totalnie nic nie da. Za to jeden z nich sprawdzil polozenie klapy pod schowskiem i mowil ze ten blad silnika sterowania klapy wlasnie mowi nam o tym ze klapa nie dziala tak jak powinna i ze na 99% to wlasnie jest przyczyną moich "przygód".
problem w tym ze silniczek w aso 450zł :shock: mowili ze mozna znacznie taniej dostac na allegro ale aktualnie nia ma takiej aukcji.
[ Dodano: Wto 29 Sty, 08 09:25 ]
ps: calosc oficjalnie kosztowala mnie 0zł (nieoficjalnie chłopaki dostaliu na piwo - ale to dopiero po tym jak powiedzieli ze nic nie palce).
[ Dodano: Wto 29 Sty, 08 09:27 ]
ps:
O tym ze silnik jest zwalony zupelnie widzieli dopiero gdy nie udlo sie od nowa skalibowac nastawow.
Komentarz
-
-
Geralt, jak nie ma na allegro to sprobuj znalezc sklepy z uzywanymi czesciami (jezeli chcesz uzywke), Octavia to dosyc popularne auto (a ten element to pewnie jest taki sam w calej grupie VAG wiec masz duze mozliwosci szukania), grunt to okreslic numer czesci. Na 100% znajdziesz ten silniczek taniej niz w allegro, przeciez cos sie dzieje z autami po mocnych wypadkach, ktore sa rozbierane.
Komentarz
-
Komentarz