[O2] podgrzewacz w bloku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hamster
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 130

U mnie tylko jest cieple powietrze z nawiewow, temp silnika nie wzrasta, byc moze jest to jakies dodatkowe grzanie powietrza z dmuchawy.
    Wazne ze dziala i nie jest az tak zimno zanim sie autko rozgrzeje.
    pzdr
    hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8030
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez hamster
      U mnie tylko jest cieple powietrze z nawiewow, temp silnika nie wzrasta, byc moze jest to jakies dodatkowe grzanie powietrza z dmuchawy.
      To jest ten objaw dogrzewania płynu chłodniczego w małym obiegu przez grzałki po odpaleniu silnika.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• gebek
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1214

U grzaniemnie tylko jest cieple powietrze z nawiewow, temp silnika nie wzrasta, byc moze jest to jakies dodatkowe powietrza z dmuchawy.
        Jesli temp.wody nie wzrasta to moim zdaniem musi to byc elektryczna nagrzewnica powietrza.
        Tato,tato...czy to auto jest chore?
        Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
        Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• stysiek
          Rider
          • 2007
          • 537

uprzejmie donoszę że w mojej O2 climatronic opcja odszraniania przedniej szyby powoduje że po 2min leci letnie (po dłuższej chwili - ciepłe) powietrze.

I zauważyłem że silnik się szybciej nagrzewa, więc pewnie to grzałka w bloku

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez stysiek
            uprzejmie donoszę że w mojej O2 climatronic opcja odszraniania przedniej szyby powoduje że po 2min leci letnie (po dłuższej chwili - ciepłe) powietrze.

W mojej OII Ambiente z półautomatyczną klimatyzacją jest tak samo. Jest to sprawdzone.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• loru
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4286
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jak najbardziej, O2 climatronic, grzeje aż miło się wsiada po odśnieżaniu auta
              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• hamster
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2007
                • 130

wiec moje odczucia sa prawdziwe.
                Ja nie zauwazylem zeby mi sie silnik szybciej grzal , ale moze dlatego ze z defaultu wlaczam odszranianie zaraz po odpaleniu silnika jak jest zimno
                pzdr
                hamster

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wiec moje odczucia sa prawdziwe.
                  jak najbardziej
                  Ja nie zauwazylem zeby mi sie silnik szybciej grzal , ale moze dlatego ze z defaultu wlaczam odszranianie zaraz po odpaleniu silnika jak jest zimno
                  to nie włączaj odmrażania i zobaczysz, silniczek faktycznie szybciej się nagrzewa.

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

żeby nie zakładać nowego wątku. oczywiście pisze o O2 . nie wiem jak wasze ale moja sie bardzo długo nagrzewa , chodzi o wskaznik temperatury silnika , wskazówka bardzo niechętnie sie rusza powyżej 3 kreski , czasami jade 5 km przez miasto i jeszcze mam mało zagrzany silnik(według wskażnika) , w ostatnie mrozy (-13st.) na trasie wskazówka przy spokojnej jezdzie , tak do 90-100 zatrzyamła się kreske czy dwie przed swoją normalną pozycją , dopiero jak dołożyłem troche to znalazła się na swojej normalnej pozycji . tez tak macie ? mogę mieć zwalony termostat ? wiem że diesle siepowoli grzeja , to samo miałem z O1 . czy ma ktoś może taką osłone plastikową na atrapie w O2? może ona coś by dała , choć w O1 w zasadzie nic mi nie pomagała...
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• loru
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4286
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                      żeby nie zakładać nowego wątku. oczywiście pisze o O2 . nie wiem jak wasze ale moja sie bardzo długo nagrzewa , chodzi o wskaznik temperatury silnika , wskazówka bardzo niechętnie sie rusza powyżej 3 kreski , czasami jade 5 km przez miasto i jeszcze mam mało zagrzany silnik(według wskażnika) , w ostatnie mrozy (-13st.) na trasie wskazówka przy spokojnej jezdzie , tak do 90-100 zatrzyamła się kreske czy dwie przed swoją normalną pozycją , dopiero jak dołożyłem troche to znalazła się na swojej normalnej pozycji . tez tak macie ? mogę mieć zwalony termostat ? wiem że diesle siepowoli grzeja , to samo miałem z O1 . czy ma ktoś może taką osłone plastikową na atrapie w O2? może ona coś by dała , choć w O1 w zasadzie nic mi nie pomagała...
                      Dokładnie mam to samo O2 w te mrozy to jak nie przyłożyłem powyżej 2,5 k obrota to auto praktycznie się nie chciało rozgrzać (ledwo coś tam się wskazówka ruszała ) przejechałem 30 km po warszawie w korkach i dopiero pod koniec doszło do 90 stopni, mam założona tą atrapę trochę szybciej silniczek się rozgrzewa podczas jazdy i na postoju silnik wolniej się chłodzi.
                      ja opracowałem sobie taki sposób na rozgrzania autka (w środku) i silniczka :
                      żeby było ciepło w środku to włączam odmrażanie przedniej szyby (coś tam te powietrze podgrzewa) więc nie "bierze" ciepła z silniczka co powoduje ze silniczek już po parunastu kilometrach jest cieplutki a potem to już sie przełączam na standardowe grzanie i wszystko gra

Komentarz

• gebek
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1214

Zamieszczone przez AdamB
                        To jest ten objaw dogrzewania płynu chłodniczego w małym obiegu przez grzałki po odpaleniu silnika.
                        Sprawdzilem dzisiaj w ASO na ich programie,i sie okazalo,ze rzeczywiscie [O2] ma
                        dodatkowa elektryczna nagrzewnice powietrza.(diesel na pewno) a nie jak [O1]
                        trzy swiece w ukladzie chlodzenia.Dlatego leci lekko cieple powietrze,pomimo zimnego
                        silnika.Nagrzewnica el. dziala non stop az do osiagniecia przez silnik 90 stopni,pod warunkiem ustawienia pokretla ogrzewania na plus,oraz wlaczenia dmuchawy.Ustawienie
                        rozdzialu powietrza nie ma znaczenia-dziala w kazdym polozeniu(climatic ).
                        Ta el. nagrzewnica jest umiejscowiona bezposrednio za nagrzewnica wody od strony kabiny.
                        pozdrawiam

Komentarz

• stysiek
                          Rider
                          • 2007
                          • 537

Zamieszczone przez gebek
                          Nagrzewnica el. dziala non stop az do osiagniecia przez silnik 90 stopni,pod warunkiem ustawienia pokretla ogrzewania na plus,oraz wlaczenia dmuchawy
                          no chyba nie do końca, bo to by oznaczało że działa zawsze, a tak nie jest.
                          wg mnie jeśli działa tylko przy wciśniętej opcji odszraniania przedniej szyby.

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To samo zauważyłem tylko przy odszranianiu to działa, no chyba że mam coś zwalone :?:

Komentarz

• steelrat
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 405

Koledzy ogrzewanie postojowe to zaden prad. To jest najzwyklejsze ogrzewanie na rope i nie dziala jak pali sie rezerwa. pozdro
                              Pieniądze szcześcia nie dają, ale pozwalają być wygodnie nieszcześliwym

Komentarz

• stysiek
                                Rider
                                • 2007
                                • 537

steelrat, ale ty o czym innym i my o czym innym...

Komentarz

• hamster
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 130

Zamieszczone przez loru
                                  To samo zauważyłem tylko przy odszranianiu to działa, no chyba że mam coś zwalone :?:
                                  zgadzam sie , przypuszczam ze to ogrzewanie dziala tylko jak jest wlaczone odmrazanie szyby przedniej, po wylaczeniu leci zimne powietrze.
                                  Jezeli ta grzalka grzeje rowniez obieg wody to powinno byc caly czas cieplo, a nie jest.
                                  pzdr
                                  hamster

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

dzisiaj wypróbowałem numer z ogrzewaniem przedniej szyby ale było dość ciepło na dworze , około +1 , może faktycznie leci ciepłe od razu.... . spalanie fakt, skoczył pod 1litr ale wystarczy włączyć econ i od razu spada. tylko że nasuwa się mi się inna rzecz - wychodzi na to że klima przy klimatronicu włącza się nawet w okolicach zera :? . i jeszcze coś zauważyłem jakiś czas temu , choć zajmuję się klimatyzacją ale jakoś wczesniej nie zaglądałem tam , zdaje się w sprężarkach w O2 jest inne sprzęgło , takie coś jak w BMW na przykład , sprzęgło jest w środku korpusu , spręzarka włącza sie bezgłośnie , przynajmniej ja nie słysze żeby się włączała ,widać tylko trochę po obrotomierzu /ale wentylator i wydajniejszy nawiew tez powodują chwilowe szrpnięcie obrotami / a najbardziej jest to widoczne po chwilowym zużyciu paliwa na postoju . Spadku mocy raczej nie odczuwam jak w O1 :twisted: , całe szczęście :lol:
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• loru
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4286
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dzisiaj wypróbowałem numer z ogrzewaniem przedniej szyby ale było dość ciepło na dworze , około +1 , może faktycznie leci ciepłe od razu.... . spalanie fakt, skoczył pod 1litr ale wystarczy włączyć econ i od razu spada
                                      działa bo dziś miałem całe auto oblodzone i po odpaleniu auta i włączeniu odmrażanie przedniej szyby poszedłem skrobać boczne jak skończyłem to przednią miałem rozmrożoną a temp silnika nawet nie drgnęła no i w autku cieplutko było .
                                      tylko że nasuwa się mi się inna rzecz - wychodzi na to że klima przy klimatronicu włącza się nawet w okolicach zera :?
                                      w instrukcji jest jak wół napisane że żeby nawet w zimę włączać co by brzydkiego zapachu się pozbyć więc wygląda na że sie załącza, ale to tylko moje domysły niczym nie potwierdzone.

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

loru, zawsze tak pisza i mówią ale zwykła klima nie włączy się poniżej 3 st. , ma zabezpieczenie , tylko możliwe ze przy klimatroniku jest inaczej , pierwszy raz mam taką klimę . ale z drugiej strony jestem prawie pewien że już robiłem doświadczenia z moją skodą i włączałem klimę przy minus 5 i zdaje sie że się nie załączała , tzn jakby załapywała na chwilę i zaraz sie wyłączała , mam nadzieję że jeszcze przyjdą mrozy i wtedy to sprawdze na 100%
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• stysiek
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 537

leszekmw, moim zdaniem przy odszranianiu przedniej szyby celowo włącza się klima niezależnie od temperatury.
                                          Dzięki klimie leci suche powietrze, więc jeszcze bardziej przyspiesza osuszanie szyby

Komentarz

• gebek
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1214

Panowie...nie wiem jak dziala ta nagrzewnica przy climatronicu,ale przy climaticu dziala
                                            w kazdym polozeniu pokretla podzialu nadmuchu powietrza i dziala caly czas az silnik
                                            osiagnie 90 stopni.Mozna to sprawdzic w bardzo prosty sposob... .
                                            Wlaczyc zimny lub w pelni nie nagrzany silnik,ustawic pokretlo temperatury w polozeniu
                                            max.na chlodzenie.Leci nam zimne powietrze.Wylaczyc radio(zeby dobrze slyszec) i utawic pokretlo nawiewu na poziom 1.Nastepnie przekrecic pokretlo ogrzewania na max.grzanie i sluchac.Po okolo 3sek nastapi klikniecie przekaznika i wlaczenie pierwszego obwodu nagrzewnicy,po kolejnych 3 sek nastapi drugie klikniecie przekaznika i wlaczenie drugiego obwodu nagrzewnicy,po kolejnych 3 sek trzecie klikniecie i trzeci obwod sie wlaczy.Fakt wlaczania nagrzewnicy mozna rowniez zaobserwowac patrzac na wskazania spalania ,ktore wzrasta.
                                            Dopiero po osiagnieciu przez silnik 90 stopni,nagrzewnica przestaje sie wlaczac(przekaznik przestaje klikac).
                                            Nagrzewnica wspomaga ogrzewanie powietrza w KAZDYM ustawieniu climatica,a nie tylko przy rozmrazaniu przedniej szyby.
                                            Podaje dla ciekawych nr.katalogowy czesci 1K0 963 235 E.
                                            NAZWA to ''element grzejny elektrycznego dodatkowego ogrzewania powietrzem''.
                                            pozdrawiam

Komentarz

• stysiek
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 537

A ja po kolejnych testach jestem już chyba pewien że to jest uzależnione od opcji ECON.

Wczoraj wracając do domu włączyłem sobie odszranianie przedniej szyby (styczniki zaczeły strzelać) po chwili wcisnąłem ECON i przestało lecieć ciepłe powietrze.

Dzisiaj rano nie włączyłem odszraniania, ale wyłaczyłem ECON i ciepłe leciało...

Więc wzrost spalania może nie być bezpośrednio związany z załączeniem klimy co zwiększonym poborem prądu przez element grzejny

Komentarz

Pracuję...