System Grzewczy DEFA - ogrzewanie postojowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koresz
    Classic
    • 2008
    • 4

Nareszcie jakieś rozwiązanie hehehe już mam dość tego trzasku i pisku idę sprawdzić u siebie. Dzięki chłopaki za radę. Dam znać jak to ustawię czy przeszło, czy jeszcze bardziej rozregulowałem. :diabelski_usmiech
  • Klimus
    Classic
    • 2007
    • 6

Witam

Mam pytanie czy ktos posiada takie ogrzewanie? Jezeli tak to czy warto ?
    Dostaje migotania komor jak widze gdy moja mama jedzie do pracy 3km zima. Samochod chronicznie niedogrzany.

Octavia II 1.9 TDI

PAKIET 1: "GRZAŁKA SILNIKA + PRZEWODY ZASIL."

Pozdrawiam
    Lukasz

Komentarz

• Geralt
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 589

Klimus, nie jestem ekspertem ale moim zdaniem takie cos sie nie sprawdzi, po pierwsze jest male czyli niewielka powierzchnia grzewcza = mala skutecznosc, nie moze byc za gorace zeby niczego nie poprzepalac, nie uszkodzic. Jesli ma dzialac musilbys wlaczyc na kilkanascie/kilkadziesiat minut przed jazda co moze grozic rozladowaniem akumulatora. Nastepna sprawa jest to ze silnik z osprzetem dziala jak radiator oddajacy cieplo - moim zdaniem nie ma sensu.
      Jesli chcesz zrobic to o czym piszesz to tylko webasto ale to zupelnie inne $
      pozdrawiam
      Adam W.

Komentarz

• rogoz
        Rider
        • 2006
        • 397

Zamieszczone przez Geralt
        Klimus, nie jestem ekspertem ale moim zdaniem takie cos sie nie sprawdzi, po pierwsze jest male czyli niewielka powierzchnia grzewcza = mala skutecznosc, nie moze byc za gorace zeby niczego nie poprzepalac, nie uszkodzic.
        Polecam lekturę strony http://www.defa.com. Jest tam dokłanie opisana zasada działania tego ogrzewania. System ten obejmuje m.in. ogrzewacz płynu chłodzącego, ogrzewacz wnętrza, ładowarkę akumulatorów oraz pilot sterujący. O ile ogrzewanie jest fachowo zamontowane nic nie powinno ulec uszkodzeniu, przepaleniu. Cześć silników jest fabrycznie przystosowanych do zamontowania grzałki

Jesli ma dzialac musilbys wlaczyc na kilkanascie/kilkadziesiat minut przed jazda co moze grozic rozladowaniem akumulatora.
        Akumulatora nie rozładujesz, bo DEFA pobiera zasilanie z sieci 230V

Nastepna sprawa jest to ze silnik z osprzetem dziala jak radiator oddajacy cieplo - moim zdaniem nie ma sensu.
        Powiedz to milionom Skandynawów którzy takie ogrzewania używają na codzień, przy dużo większych mrozach niż u nas. Jak byłem w Skandynawii to widziałem bardzo dużo aut z charakterystycznym złączem do zasilania tego typu ogrzewań. Większość miejsca parkingowych posiadała też gniazda zasilające.

Jesli chcesz zrobic to o czym piszesz to tylko webasto ale to zupelnie inne $
        DEFA to dobra alternatywa dla WEBASTO o ile posiadasz swobodny dostęp do zasilania 230V m.in. mieszkasz w domu jednorodzinnym.

Komentarz

• Geralt
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 589

rogoz, w takim razie moze ma wieksza moc niz sadzilem ale pozostaje pytanie czy Klimus, parkuje w miejscu gdzie w poblizu jest 220V - jelsi mama marznie to raczej nie jest to garaz...

[ Dodano: Pią 04 Sty, 08 15:27 ]
          rogoz, i teraz stalo sie to wszystko bardziej jasne
          cena tez wydaje sie atrakcyjna

wstyd sie przyznac ale poprzednio sugerowalem sie tym ze otworzylem PDF ze zdjeciem samego ogrzewacza oleju (ten do mojego 1.8T) a nie przejzalem reszty ops:
          pozdrawiam
          Adam W.

Komentarz

• Klimus
            Classic
            • 2007
            • 6

Mam zasilanie 223V przy kazdym stanowisku - Parking Strzezony nawet cywilizowany.

[ Dodano: Pią 04 Sty, 08 16:07 ]
            230V

Komentarz

• koja86
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 3178

Rozwiązanie bardzo fajne zwłaszcza przy wielkich mrozach kwestia dostępu do zasilania 230V
              Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Geralt
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 589

Klimus, wiec chyba masz odpowiedz na swoje pytanie :wink:
                pozdrawiam
                Adam W.

Komentarz

• Klimus
                  Classic
                  • 2007
                  • 6

Dzieki za opinie. Jak zdecyduje sie na instalacje systemu - to dam znac czy sprawdza sie.

Pozdrawiam
                  Klimusss

Komentarz

• tmw
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 122

Re: System Grzewczy DEFA - ogrzewanie postojowe

Zamieszczone przez Klimus
                    Mam pytanie czy ktos posiada takie ogrzewanie? Jezeli tak to czy warto ?
                    Dostaje migotania komor jak widze gdy moja mama jedzie do pracy 3km zima. Samochod chronicznie niedogrzany.
                    Mialem takie cos w Stilo - super alternatywa dla Webasto jesli masz dostep do pradu.
                    W przypadku Stilo grzalka montowana byla w przewod ukladu chlodzenia zaraz obok wymiennika ciepla przy filtrze oleju - ogrzewany byl plyn a takze w jakims stopniu olej.
                    Do kompletu polecam zakupic gniazdo 230V z programatorem czasowym - jesli regularnie wyjezdzasz o okreslonej godzinie to programujesz grzanie na godzine czy dwie przed odjazdem i masz swiety spokoj.
                    Powiem tylko tyle, ze przy mrozie rzedu -15st, podgrzane Stilo osiagalo 90st mniej wiecej po 1/4 dystansu jaki trzeba bylo przejechac bez podgrzania.
                    Poza tym bezposrednio po odpaleniu silnik pracowal miekko, a letnie powietrze lecialo z nawiewow juz po ok 100m od wyjazdu.
                    Jesli chodzi o dlugosc podgrzewania to musisz to sam rozpracowac - zalezy od tego gdzie jest grzalka, czy auto w garazu/pod chmurka itd.
                    Jedyny minus to koniecznosc dostepu do pradu, poza tym jest to b. proste i dobre rozwiazanie.
                    Polecam. Jesli w nastepnej Skodzie nie zamontuje Webasto to na 150% zamontuje DEFE.
                    PZDR
                    Tomek

Komentarz

• gebek
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1214

Panowie...co komu po ogrzewaniu,ktore funcjonuje tylko rano i tylko w jednym
                      miejscu? A co po wyjsciu z pracy,ze sklepu,czy wieczorem z restauracji lub od
                      znajomych?...bedzie mi zimno?
                      Ten typ ogrzewania jest troche bezsensowny-moim zdaniem.
                      Proponuje mimo wysokiej ceny zakup Webasto lub Eberspeachera.
                      pozdrawiam
                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• stysiek
                        Rider
                        • 2007
                        • 537

Zamieszczone przez gebek
                        Proponuje mimo wysokiej ceny zakup Webasto lub Eberspeachera
                        ja już wiem że na przyszłą zimę będę się starał o zakup Eberspeachera, Webasto - jest sporo droższe.

Komentarz

• gebek
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1214

stysiek..to jedyne rozsadne rozwiazanie.
                          Ja mam juz druga Octavie z Eberspeacherem i goracoooo :lol: :lol: polecam
                          pozdrawiam

przyjedz we wtorek na spota to zobaczysz jak funkcjonuje
                          Tato,tato...czy to auto jest chore?
                          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• koja86
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 3178

Zamieszczone przez gebek
                            Panowie...co komu po ogrzewaniu,ktore funcjonuje tylko rano i tylko w jednym
                            miejscu? A co po wyjsciu z pracy,ze sklepu,czy wieczorem z restauracji lub od
                            znajomych?...bedzie mi zimno?
                            Ten typ ogrzewania jest troche bezsensowny-moim zdaniem.
                            Proponuje mimo wysokiej ceny zakup Webasto lub Eberspeachera.
                            pozdrawiam
                            Eberspeachera

Fajna sprawa i nie zawodna ale ja osobiście wolę Eberspeachera
                            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• steelrat
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 405

Tez mam oryginala z O2 i jestem wielce zadowolony; malo pali zawsze pod reka, a kontakt to gdzie znalesc. Troche zabawka droga, ale warto i polecam.
                              Pieniądze szcześcia nie dają, ale pozwalają być wygodnie nieszcześliwym

Komentarz

Pracuję...