[O1] Katalizator kaput w 1.8T

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abzuk
    Classic
    • 2007
    • 12

Zamieszczone przez mkz
    (...)
    grzanie 100 w terenie zabudowanym jak najbardziej można podciągnąć nie tylko pod łamanie przepisów ale i pod brak wyobraźni i manie w d... lokalnej ludności "bo mi się spieszy" - a w końcu od tego się ten wątek zaczął, bo ten tysiąc a dla recydywistów 2 to ma być za przekroczenie nie 50 a o 50 i więcej w zabudowanym - i z tym się jak najbardziej zgadzam
    Czyli "to" zapuszkowanie, to dobrze zrobiłoby dla takiego "kierowcy" po np. 3-cim takim wybryku.
  • yoschua
    Rider
    • 2006
    • 339

Witam,

doszedłem do wniosku że katalizator w mojej skodzie już się kończy. Jak do tego doszedłem - ano:

1. Jest błąd w sterowniku silnika
    16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold

2. Śmierdzi 'zgniłymi jajkami' z wydechu na zimnym ale i na gorącym też czasem

3. W VAG-COMie (tak naprawde używam vag-checka) w BasicSetting blok 46 po wykonaniu testu w grupie 4 podaje Cat B1 not OK Wartość w grupie 3 to zależnie ale zawsze od około 0,55 do około 0,75.
    Z tego co wiem jeżeli przekroczymy granice 0,50 (lub 0,55 nie jestem pewien) to system stwierdza że kat jest uszkodzony w sensie że spadła mu za bardzo sprawność.
    Test ten jest wykonany po zrobieniu testu w BasicSetting bloku 36 dla sprawdzenia sondy lambda za katem - test ten przechodzi zawsze z wynikiem B1-S2 OK.
    Test sondy lambda przed katem też zawsze wychodzi prawidłowo.
    Z dłuższych analiz ale już w ReadingMeasuredValue bloku 46 to temp kata podczas normalnej pracy jest około 500 - 600 st C, przy ostrym katowaniu doszedłem do 800, ale zaraz szybko spadła po zwolnieniu.

4. Samochód ma przejechane 172kkm

5. Byłem z miesiąc temu w stacji diagsnostyki pojazdów żeby włożyli czujnik do wydechu i wąchali co wychodzi. Test ten był w normie, niby nic się nie działo

6. do 6 miesięcy temu wymieniłem obydwie sondy lambda, ale nic się nie zmieniło - tzn wydaje mi się że dobre wymieniłem na dobre.

Pytanie: Czy dobrze przeprowadziłem badanie i czy kat jest faktycznie do wymiany ??
    Samochód to 4x4 i kat tam jest (1J1 131 701 DX) taki śmieszny - równolegle dwa mniejsze katy są, nie orientowałem się ile to kosztuje, ale pewnie sporo i pewnie tylko dostępne w ASO dlatego jeżeli to możliwe chciałbym oszczędzić tej wymiany, ale . . . (aha chce mieć kata, niechce żadnych strumienic czy wolnego przelotu)
    Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
    HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• Geralt
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 589

yoschua, jesli w stacji diagnostycznej nie stwierdzili nieprawidlowosci, nie zauwazyles ani zamulenia samochodu ani wiekszego spalania to na Twoim miejscu olalbym blad i jezdzil jak jezdzisz.
      pozdrawiam
      Adam W.

Komentarz

• yoschua
        Rider
        • 2006
        • 339

Błąd się pojawiał już od kilku miesięcy, ale po skasowaniu długo go nie było. Teraz wraca jak bumerang.
        Spalanie - jak widać w stopce jest duże, ale zawsze takie było.
        Ale śmierdzi jajcami i jednak testy pokazują co napisałem.

Jeździć na razie jezdze, ale . . .

Komentarz

• Geralt
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 589

yoschua, ze sie zapytam na czym ty jezdzisz? (zastanawiam sie jak musialaby byc spalona/niedopalona benzyna zsby smierdziec jajami...) moze ktos ci jakiegos syfu do tlumika wlozyl?
          - ani ma PB ani na LPG nigdy sie nie spotkalem z takim objawem
          rozumiem ze objaw na 100% czuc z wydechu a nie jest odczuwalny w srodku auta?
          pozdrawiam
          Adam W.

Komentarz

• Matis68
            Ambiente
            • 2006
            • 195

Dziwne, jajami śmierdziało , ale zawsze jak auto było nowe, a katalizator "nieprzepalony".Ale żeby stary tak woniał. Jaja to siarka...paliwo zasiarczone czy co...
            http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• JanuszSz
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2835
              • Superb II combi (3T5)

Siarka to w ON.W benzynie tak śmierdzi składnik dodawany zamiast ołowiu.
              Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Geralt
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 589

Zamieszczone przez JanuszSz
                Siarka to w ON.W benzynie tak śmierdzi składnik dodawany zamiast ołowiu.
                jelsi dobrze rozumiem tyczy to tych dodatkow do silnikow zasilanych silnikiem dwusuwowym?? - mialem w rodzinie lacznie z 10 aut (w tym tylko 1 na rope) i nigdy takiego efektu nie zaobserwowalem...
                pozdrawiam
                Adam W.

Komentarz

• yoschua
                  Rider
                  • 2006
                  • 339

No na zwykłej benzynie jeżdze i tankuje w 95% na ORLENIE (nawet nie na BLISKIEJ) to akurat z racji punktów tam zdobywanych.
                  Śmierdzi oczywiście koło wydechu a nie w środku.
                  Gazu niema.

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ten "zapach" oznacza chyba zbyt ubogą mieszankę albo coś upolowałeś i śmierdzi .
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Geralt
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 589

yoschua, wchodziles "na kanal" moze masz cos przyczepione lub cos w tym stylu... ? naprawde nie sadze aby to byly spaliny choc kto wie - przypadki chodza po ludziach :?
                      sprawdzales czy wali tylko na chodzacym silniku czy (gdy jest nagrzany wydech) a silnik wylaczony tez smierdzi?
                      pozdrawiam
                      Adam W.

Komentarz

• yoschua
                        Rider
                        • 2006
                        • 339

Nie złapałem zająca - byłem dwa dni temu na kanale.
                        A śmierdzieć zaczynało wcześniej.

Jeżeli śmierdzenie jest z powodu zbyt ubogiej mieszanki lub zbyt bogatej to jest to możliwe że u mnie występuje ten przypadek (bo oczywiście te błedy też mam czasem, ostatnio na chwile sie uspokoiło).

Mam drugi samochód - Seata Ibize 2.0 16V gdzie ten efekt mam od zawsze, też badania przechodzi na pomiarach w stacjach diagnostycznych ale śmierdzi. Tutaj jednak śmierdzi tylko na zimnym silniku.

W skodzie zaczęło się od śmierdzenia na zimnym, ale ostatnio czasem czuje i na gorącym.

A pomijając kwestie śmierdzenia czy ktoś się bawił w procedury sprawdzania katalizatora za pomocą VAGa i bloku 46 ??

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

yoschua, za niedługo powinno sie zaczac pojawiac błąd s2 sondy lambda 2 mam to samo najpierw wywalał katalizator a teraz s2

Komentarz

• yoschua
                            Rider
                            • 2006
                            • 339

No to będę czekał, choć sondy wymieniłem i według VAGa i testów wewnętrznych komputer twierdzi że jest prawie jak nowa.

djczas, a wymieniłeś kata ??

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

yoschua, nie czekam od 30 tys km ale pogadaj z użytkownikiem Mach on ma w dobrej cenie

Komentarz

• yoschua
                                Rider
                                • 2006
                                • 339

Dokończenie tematu w innym wątku: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=257996#257996

W końcu wymieniłem katalizator na oryginalny i tanio.

Komentarz

• Xan86
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 141

Ja tez tak mialem ze smierdzialo...Jezdzilem, az z czasem zacznie Ci zamulac auto i dusic na niskich obrotach, zadnych bledow na kompie nie mialem ale to juz bylo denerwujace... Dzisiaj wlasnie oddalem ja na wspawanie zamiennika za 300zl i zobaczymy jak to bedzie... :twisted:
                                  Była OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
                                  Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm

Komentarz

Pracuję...