Witajcie!
Właśnie siedzę i prawie płaczę przed kompem.
Dziś, tj 26.01.2008 serce mojej Czesi odmówiło posłuszeństwa - !@#$$^*( delikatnie mówiąc ;/;/;/
Wracając z urodzin mojego przyjaciela, jadąc powoli przez miasto
(naprawdę ok. 50-60 km/h) poczułem w trakcie jazdy, ze silnik cos nierówno zaczyna pracowac. Pojawiło się klekotanie, jakby popychacze, ale dość głośno. Więc pierwsze co to na pobocze i chciałem zobaczyc. Zjezdzam na parking (dosłownie 20m) i czyje ze silnik sam sie rozpędza. Ja nie dotykałem gazu, a on mi na 5-6 tys wskakuje i kupa dymu z wydechu. No to chciałem go przytrzymac na biegu zeby go zdławic i zgasic. Ale silnik dalej do przodu i zaczyna mi auto rozpędzać. Wiec postanowiłem go wyłączyć. Wyciągnąłęm kluczyk A ON DALEJ 5000 rpm i ostry dym. No to wyskoczyłem i w FERWORZE WALKI I RATOWANIA SERDUSZKA wyrwałem klemę z aku (nie wiem skąd tyle siły we mnie), a to nic - no przecież sam sie ładował nie? - więc zaraz wyrwałem równiez gołymi rękami filtr paliwa z przewodami :cry: On nic, chodził jeszcze jakiąś minutę zanim zgasł.
Wywaliło cały olej przez wydech więc wiedziałem co jest grane.
Łzy w oczach.... Szlag mnie trafił...
I CO TERAZ... PIERWSZA MYŚL --> KUR...A NIE POJADE DO KROŚCIENKA...
ALE PÓŹNIEJ OTRZEŹWIENIE... I CO DALEJ...??? :cry:
W poniedziałek auto najprawdopodobniej trafi na warsztat.
Tylko który. Troszke tego jest. najbardziej zastanawia mnie dlacz4ego sam wskoczył na wysokie rpm i dlaczego po wyciąnięciu kluczyka nie zgasł... ;/
Jeśli macie jakies spostrzezenia to mile widziane.
Zastanawiam się od razu czy jeśli motor będzie kaput, to remontować całość, czy kupować używkę... ach mnóśtwo myśli... przeróżnych... a może sprzedać auto i poszukać innej Czesi?
Dzięki za wszelkie porady...
Na razie załamka, ale na spot na bank przyjadę... choćbym miał iśc na piechotę...
Pozdrawiam :cry: :cry: :cry:
lukaszrys
Rodzinne Combi by Ali
Na początku był BIG BANG... a potem zrodziła sie moja Skoda...
AHF+ASV+AWX+ASZ+IVECO+0.230+MG+ALI...
Polerowana "czapka" od środka ... :-P
lukaszrys, czeka cie szukanie silnika na allegro turbo padło i dostał samo zapłonu
łącze się w bólu z tobą co do silnika było kilka razy na forum że w takim przypadku natychmiast dajemy na bieg i trzymamy hamulec aby go zdusić
można poszukać silnika pogadaj z Koja86 bo on często do Grygiego jeździ może sie uda jakiś silniczek skołować
najprawdopodobniej sprężara puściła olej do silnika :evil:
dlatego pracował nawet bez paliwa...
na pierwszy rzut ucha nie wygląda to zbyt różowo ops: :evil:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Łukasz - szukuj się na kupę - najwyżej będziesz mile zaskoczony
a nawet jak będzie mega kupa to jak to już ktoś niedawno pisał nowe serce to rejony 3-4 tysięcy dlatego na pewno nie warto sprzedawać auta i się poddawać jeżeli inne rzeczy w nim były w porządku - cóż - life - czasem szit hepends. Wiem że to żadne pocieszenie - ale gorzej nie będzie
Pierwsze co przyszło na myśl, po otrząśnięciu sie z szoku, to zmiana silnika na mocniejszy.
Pytanie: co zrobic zeby wykorzystać osprzęt a włożyć cos mocniejszego.
Teraz mam AHF. ASV to praktycznie to samo prawda?
ARL?? -> 150 hp??
Mętlik w głowie. żal, ale i radocha z możliwości...
Rodzinne Combi by Ali
No i nie musi być koniecznie AHF lukaszrys, jak już wyskoczyłeś pod maskę to trzeba było przewód dolotowy ściągnąć, wtedy by zgasł a tak to możliwe że jeszcze alternator masz ugotowany.
Na 99,9% turbina się wysrała.
Współczuje
[ Dodano: Nie 27 Sty, 08 01:58 ]
Zamieszczone przez lukaszrys
Mętlik w głowie. żal, ale i radocha z możliwości...
jeszcze nie tak dawno też miałem takie myśli i w końcu wszystko wyszło na dobre
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm WARSZTAT www.dsize.pl ->CENNIK warsztat 01.01.11<-plik do pobrania tel. 790226060 spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
dobrygrzeswawa, co zrobiłeś? jakie podjąłęś decyzje, bo ja nie wime co robić.
Wiem ze teraz wogóle nie wiem co jest z motorem... auto stoi na parkingu...
całość stała się dziś, a w zasadzie to już wczoraj ok 23-24 wiec moze nie bedzie tak zle, ale wole si eprzygotowac...
dzięki za info o twoich krokach...
pozdrawiam
lukaszrys
Rodzinne Combi by Ali
Maicroft, mam taką nadzieję.
Myśle ze na razie nie ma co gdybać, choć myśli sa różne.
Zobaczymy w tygodniu.
Wolałbym moja motorownię naprawiac niż kupować cos nowego, bo to zawsze bedzie kot w worku. Tymon, dzięki za pomoc. Mam nadzieje ze masz rację.
Poczekamy - zobaczymy
pozdrawiam
lukaszrys
Rodzinne Combi by Ali
Trzymaj sie, wiem jakie to wredne uczucie jak cos sie wysra w samochodzie. Dwa razy mi sie turbo wysralo to wiem... Przedewszystkim to nie wpadac w panike i racjonalnie myslec. Takie rzeczy sie zdarzaja i nigdy nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo.
Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
lukaszrys, mam nadzieję że to tylko turbinka i ewentualne koszta remontu będą niższe niż sie spodziewasz . BTW ile nalatałeś na turbinie? Ciekaw jestem bo taki sam motorek siedzi u mnie pod maską i nawet nie chce myśleć co by było gdyby....... :?
Po takiej akcji, ze turbo wali olej w silnik zamiast w wydech, to i tak remont jest konieczny i tak.
Olej dostaje sie w przestrzen pracy tloka i pierwsze co sie dzieje, to wyginają sie korby. Wiec tak czy inaczej nalezy czpake wziac w gore i usunąć bałagan.
To czy silnik uda sie w miare wczesnie zdusic przesadza o tym czy cos jeszcze bedzie mozna z niego ratowac czy juz nic.
W tym przypadku sądzę, ze został sam gruz - przykro mi. Obym sie mylił.
Mam pytanie, od czego zalezy gdzie pojdzie olej jak turbina pada? Ja miale dwie takie sytuacje i zawsze w wydech. I z tego co slysze o wiele czesciej idze w wydech olej niz w silnik.
Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Komentarz