przepraszam, że nie użyłem szukajki dogłębnie (jakoś nie mogę znaleźć - może złe hasła wpisuję), ale ma urwanie głowy (żona i dzieciak w szpitalu, a drugie chore w domu).
w lecie serwis przelał mi olej (jakieś 250-500ml). ja w głupocie nie sprawdziłem. kapnąłem się po ponad 500km na autostradzie gdy auto zaczęło się ksztusić przy uruchamianiu. olej odciągnięto, ale od tego czasu zauważyłem zwiększone spalanie. w zimie się nasiliło (około litra więcej niż wynika z doświadczenia). pytanko: czy te dwie rzeczy idą w parze, a jeśli tak to jak temu zarzadzić.
jeszcze raz sorrki i dzięki
pozdrawiam.
Every man dies. Not every man really lives. 1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
140.000. może to zbieg okoliczności. juz wcześniej zauważyłem, że po serwisach jest ciut większe spalanie, ale krótko, do 1000km, a teraz to się ciągnie i tylko rośnie. dla uściślenia: nigdy na przykładowej trasie (bez autostrady) 50km poza miastem (cały czas 70-110km/h) nie miałem ponad 7l/100km, nawet w zimie. a teraz poniżej 7.8 zejść nie mogę. wiem, że dla wielu to normalne spalanie dla AKL, ale ja jeżdżę bardzo umiarkowanie, maksymalnie ekonomicznie i naprawdę zawsze miałem niskie spalanie.
może lambda tak przypadkiem wyskoczyła, sam nie wiem. po prostu zauważyłem problem po tym przelaniu oleju i stąd moje pytanie.
Every man dies. Not every man really lives. 1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Porter nie jestem pewien ale przez ten za wysoki poziom oleju mogły się zapiec pierście na tłokach , po prostu przez ten wysoki poziom było mu łatwiej go pociągnoć i się zwęglić. Ja bym spróbował go przepłukać specjalnymi środkami do tego celu, słyszałem że te silniki lubją trochę palić olej .Może przy następnej wymianie wlejesz gęściejszy olej.
co się tyczy mojego auta to mowa o PB. właśnie katalizator i lambda mi chodzą po głowie. również uwaga kaz13, jest dla mnie bardzo cenna, teraz wiem gdzie się poruszać. jak tylko zjadę do kraju to zrobię sobie dobry przegląd. szkoda tylko, że to dopiero w maju...
dzięki wszystkim za pomoc i proszę o dalsze uwagi!
pozdrawiam
[ Dodano: Wto 29 Sty, 08 22:46 ]
Zamieszczone przez kaz13
Ja bym spróbował go przepłukać specjalnymi środkami do tego celu
możesz polecić jakiś? z góry dziękuję.
ja stosowałem firmy pro-tec ale są one dostępne tylko u mechaników ale możesz trochę poszperać to może znajdziesz coś odpowiedniego a jak nie to na ile będę mógł pomóc to pomogę ci
spróbuję zdobyć ten pro-tec (znajomy mechanik w PL, przy okazji zajrzy i się porozgląda...). dzięki wielkie za pomoc. zobaczymy co z tego wyjdzie.
pozdrawiam!
Komentarz