kiedy wymiana oleju w octavi 2 silnik BK 77KW BXE QG1 ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sema
    Classic
    • 2009
    • 4

Zamieszczone przez grucha
    Ja Moja Pszczólką 1.4 wyciagnolem Licznikowe 200 ! Zamknolem licznik... było z lekkiej Gorki ! Paliwko z Shela V-power racing robi swoje...
    Napewno 20KM ci dodało....ehhhhh
  • krzysztofski6
    Classic
    • 2008
    • 5

jestem za granicą i nie wiem kiedy wymiana oleju w octavi 2 silnik BK 77KW BXE QG1diesla ? czy po 15000 km czy po 30000 km , proszę o podpowiedź bo nie chcę stacić gwarancji,a mam już przejechane 16000 km.Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi.
    krzysztofski6

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

po 15000
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• pleban
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 580

ale chyba fakt wymiany oleju poza granicą nie robi różnicy dla gwarancji, więc po prostu tam wymień olej i weź rachunek
        była O1 1,6 102 KM
        była O1 1,9 TDI 90 KM
        była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
        był Citroen Berlingo 1,6 HDI
        jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• Seb
          Classic
          S_OCP Member
          • 2007
          • 23

na wyłączonym silniku a włączonym zapłonie przytrzymaj przez 5 sek kasowanie kilometrów i wyświetli Ci ilość kilometrów do serwisu

Komentarz

• krzysztofski6
            Classic
            • 2008
            • 5

jak dzwoniłem do serwisu to mówili że w modelu diesla TDI 77KW bxe o końcówce QG1 wymiana jest co 30000 km , ale może pomyliłem to z serwisem, mogę wymienić olej za granicą, to nie problem ale do najbliższego serwisu mam ok. 300 km, jestem na wyjeździe w Rosji, zaraz sprawdzę ile mam wg. komutera bo do tej pory nie widziałem na wyświetlaczy żadnych komunikatów.
            krzysztofski6

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8029
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez krzysztofski6
              jak dzwoniłem do serwisu to mówili że w modelu diesla TDI 77KW bxe o końcówce QG1 wymiana jest co 30000 km , ale może pomyliłem to z serwisem, mogę wymienić olej za granicą, to nie problem ale do najbliższego serwisu mam ok. 300 km, jestem na wyjeździe w Rosji, zaraz sprawdzę ile mam wg. komutera bo do tej pory nie widziałem na wyświetlaczy żadnych komunikatów.
              Jesteś na zmiennym okresie przeglądowym QG1 więc pierwszy przegląd robisz wg wskazań komputera. To jest przebieg około 28÷29tyś km i nie dłużej niż dwa lata. Jak sprawdzić ile ci zostało do przeglądu masz napisane powyżej w odpowiedzi. Jak na wyłączonym silniku przytrzymasz przycisk od dziennego przebiegu to wyskoczy ci przebieg do przeglądu a później sam przeskoczy Ci na dni do przeglądu. Zresztą ten temat już był nie raz wałkowany!.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• gachul
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 852

Zamieszczone przez krzysztofski6
                zaraz sprawdzę ile mam wg. komutera bo do tej pory nie widziałem na wyświetlaczy żadnych komunikatów.
                u mnie tez nic sie nie wyswielało a jak recznie sprwadzilem to wyskoczyło service now.... Jak zapytałem panow w serwisie dlaczego wczesniej nie bylo zadnych info ( w instrukcji jest napisane ze 14 dni przed zbliżajacym sie przegladem wyskoczy info ) to bezradnie rozłożyli raczki :evil:
                gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

krzysztofski6,

masz opis co i jak, ja tez mam GQ1 ale dla świętego pokoju będę wymieniał co 15k km i przejść na GQ2
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• marte
                    Rider
                    • 2007
                    • 259

Zamieszczone przez loru
                    krzysztofski6,

masz opis co i jak, ja tez mam GQ1 ale dla świętego pokoju będę wymieniał co 15k km i przejść na GQ2
                    A dlaczego przechodzić z GQ1 na GQ2?? Jest jakieś sensowne wytłumaczenie tego??
                    Pzdr

Komentarz

• loru
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4286
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez marte
                      Jest jakieś sensowne wytłumaczenie tego??
                      Przy GQ1 masz przegląd co 2 lata lub 30k km wraz z serwisem olejowym (tak mówi teoria)
                      a przy GQ2 przegląd masz co 2 lata lub 30k km ale serwis olejowy masz co 15k km.
                      Cała ta zabawa jest spowodowana tym że 99% mojej jazdy jest po mieście wiec wymiana oleju co 15k km będzie zdrowsza dla silniczka a ponieważ ja jestem zapominalski to chce przejść na GQ2 żeby komp mi przypominał o serwisie olejowym co 15k km i przeglądach co 2 lata lub 30k km.

Komentarz

• pantier
                        Classic
                        • 2007
                        • 31

Zgadzam sie z kolega loru ja wlasnie bylem na wymianie oleju co prawda po 1500 km ale powiedzialem chlopakom z serwisu zeby zmienili z QG1 na QG2 - bezpieczniej dla samochodu. A dodatkowo przy QG1 okresy przegladu zeleza w duzej mierze od stylu jazdy zdarza sie ze juz po 20000 km musisz jechac wymienic olej.

Komentarz

• krzysztofski6
                          Classic
                          • 2008
                          • 5

Jak na wyłączonym silniku przytrzymałem przycisk od dziennego przebiegu to wyskoczyło 8000 km do przeglądu i 520 dni, ale nie wiem czy trzymać się tych wskazań czy wymienić wcześniej duzo jeżdże na trasach. W serwisie w Polsce informowali że jak nie będę trzymał sie instrukcji to strace gwarancję, ale oznaczenie QG1 sugeruję że mogę wymienić wg. wskazania komputera. Od wczoraj jestem forumowiczemi jeśli ten temat już był nie raz wałkowany to poproszę o podpowiedź gdzie mogę znaleźć więcej info na w/w temat z góry dziękuję.
                          krzysztofski6

Komentarz

• krz_p
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 164

Zamieszczone przez loru
                            Zamieszczone przez marte
                            Jest jakieś sensowne wytłumaczenie tego??
                            Przy GQ1 masz przegląd co 2 lata lub 30k km wraz z serwisem olejowym (tak mówi teoria)
                            a przy GQ2 przegląd masz co 2 lata lub 30k km ale serwis olejowy masz co 15k km.
                            Cała ta zabawa jest spowodowana tym że 99% mojej jazdy jest po mieście wiec wymiana oleju co 15k km będzie zdrowsza dla silniczka a ponieważ ja jestem zapominalski to chce przejść na GQ2 żeby komp mi przypominał o serwisie olejowym co 15k km i przeglądach co 2 lata lub 30k km.
                            tyle razy temat wałkowany, a tu nadal bzdety na temat QG1
                            przegląd jest NAJPÓŹNIEJ po 2 latach lub 30k km, komp w zależności od warunków jazdy zmiejsza ten dystans
                            u mnie pokazyje, że przegląd będzie po ok. 16,5-17k km, zmienia się to w zależności od sposobu jazdy
                            tak więc przestańcie pisać dyrdymały i straszyć innych
                            ciekawe, że najwięcej piszą ci którzy nie jeżdżą z QG1 :twisted:
                            Golf V GTI

Komentarz

• stysiek
                              Rider
                              • 2007
                              • 537

Zamieszczone przez gachul
                              u mnie tez nic sie nie wyswielało a jak recznie sprwadzilem to wyskoczyło service now
                              u mnie też niestety się to wyświetla, ale dopiero jak sam sprawdzę. miałem nadzieję że pokaże mi się jakieś info...

a może to jest tak że teraz on pokazuje że niedługo serwis (np 30dni)
                              a jak się zbliżymy do tych 14dni to pokaże na wyświetlaczu.

ja pobujam się jeszcze z tydzień i jadę na serwis, i przechodzę na stałe wymiany co 15kkm

Komentarz

• kaz13
                                Drive
                                • 2008
                                • 42

ja miałem pierwszy przegląd QG1 po ok28000km 1,5 roku ale wcześniej była wyświetlana informacja po każdym zapaleniu samochodu po ilu kilometrach czeka mnie oil serwis dokładnie nie pamiętam ale ok. 700km przed wymianą ja na twoim miejscu bym się nie przejmował o ile jesteś na QG1

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tyle razy temat wałkowany, a tu nadal bzdety na temat QG1
                                  przegląd jest NAJPÓŹNIEJ po 2 latach lub 30k km, komp w zależności od warunków jazdy zmiejsza ten dystans
                                  u mnie pokazyje, że przegląd będzie po ok. 16,5-17k km, zmienia się to w zależności od sposobu jazdy
                                  tak więc przestańcie pisać dyrdymały i straszyć innych
                                  ciekawe, że najwięcej piszą ci którzy nie jeżdżą z QG1 :twisted:
                                  Nikt nikogo nie straszy, jak byś zauważył napisałem:
                                  Zamieszczone przez loru
                                  (tak mówi teoria)
                                  a jak kolego chce sobie poszukać praktyki to na górze jest przycisk szukaj, lub instrukcja do której też warto zajrzeć ale fakt powinienem dopisać info, że okres między przeglądowy jest dobierany przez kompa w zależności od stylu.
                                  Tak że krzysztofski6, skomasuj sobie moją wypowiedz i wypowiedz krz_p, i będziesz miał pełny obraz co i jak z tym GQ1.

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

krzysztofski6, po pierwsze jak dużo masz do przejechania
                                    po drugie jesli nie masz aso gdzieś po drodze to możesz przeciągnąć (ale zaraz po powrocie wymień olej) powiesz w ASO że byłeś zagranicą i nie miałeś jak wymienić oleju i nie odbiorą ci gwarancji

Komentarz

• gebek
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1214

A moim zdaniem QG1 jest po prostu wygodne dla uzytkownika.Dla przykladu:
                                      ja jezdze niewiele okolo 1000km miesiecznie tzn.ze po 11 miesiacach od momentu
                                      kupienia auta bede mial przejechane okolo 11000km,co oznacza przedwczesna wymiane oleju,a wyjezdzam w podroz i zrobie 6000km,lub wiecej poza granicami kraju.
                                      To oznacza,przekroczenie stalego terminu wymiany oleju 15000km,o jakies 2000km
                                      lub wiecej,co generuje problemy z gwarancja.
                                      Wniosek...zmieniam olej przed wyjazdem o 4000km za wczesnie,lub 2000km za pozno
                                      po powrocie,lub zmieniam olej we Wloszech podczas urlopu :roll: i przeplacam...albo
                                      jak nowoczesny :lol: uzytkownik sprawdzam na MFA ile pozostalo do wymiany
                                      wedlug QG1 i jade na urlop majac to w... pozdrawiam
                                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• krz_p
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 164

gebek słuszne podejści
                                        Golf V GTI

Komentarz

• oolsztyniak
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6647
                                          • Superb II combi (3T5)
                                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ja tez bym wymienil olej po 15 tys. Az tak strasznie drogo to nie kosztuje a masz spokoj i onic sie nie martwisz. Ja dla swietego spokoju i samego siebie w swojej octavce I wymieniam co 10 tys.
                                          Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                          Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• djczas
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 9612

Panowie tu nie chodzi kiedy tylko o gwarancje i system serwisowy QGx

Komentarz

• gebek
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1214

Po glebokim zastanowieniu sie nad tematem wymiany oleju,moje przemyslenia sa nastepujace.
                                              QG1 czyli ewentualne 30000km odpada...za dlugo.
                                              Stale wymiany co 15000km odpada...za dlugo-przeciez nasze ''fury''sa chipowane na
                                              ponad 100KM a to porazajaca moc :lol: :lol: .
                                              To moze co 10000km odpada...za dlugo,a jak sie cos stanie?
                                              No to moze co 5000km...jak kiedys w garbusie?
                                              Eee tam proponuje co 300km,jak w F1...dobrego nigdy za wiele,przeciez nasze silniki
                                              to TDI TDI TDI i mamy turbosprezarke :lol: :lol: .
                                              No i naturalnie stosujemy MOTUL,zaden inny olej :lol: :lol: .Oczywiscie tylko 5w40,
                                              gdyz inne sa za rzadkie lub za geste :lol: :lol:
                                              pozdrawiam
                                              Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

Pracuję...