problem z ? ( moduł komfortu ) ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcofr
    Classic
    • 2009
    • 4

Zamieszczone przez kowal20k
    a czy ja z tym mam jechac do elektryka czy mechanika..... ?????
    Do mechanika
  • Vim2
    Classic
    • 2008
    • 9

Witam !
    Mam problem z moją O1 kombi , Elegance, rocznik 2003
    Zacznę po kolei :
    Niedawno kupiłem ten samochód więc przyczyn awarii moze być mnóstwo ale nie o zakupie chcę się tutaj rozpisywać.
    Sprzedający twierdził, że świeci się kontrolka niedomkniętych drzwi i w związku z tym nie działa pilot centr. zamka. , mówił że to kwestia styków i że wszystko będzie działało.
    Trudno mu było nie wierzyć, skoro dzień wcześniej, kiedy oglądałem ten samochód i testowałem to akurat lampka nie świeciła się.
    Elektryk stwierdził, że to pewnie kwestia zamka w drzwiach kierowcy, wymienił na nowy i dalej to samo - kontrolka świeci się dalej .
    Następnie podejrzewał, że to klapa bagażnika ( wersja kombi ) a dokładnie zamek, coś tam pomieszał i nic nie pomogło !!
    Następnie padły podejrzenia ( po tym jak VAG wyświtlił 10 błędów m.in. pootwierane drzwi ) na moduł komfortu - mówił, że to się raczej nie psuje, ale że samochód po wypadku to może jakieś spięcie było i coś tam poszło.
    no to wymienił mi moduł komfortu ( używany 200zł)
    I okazało się, że wszystko działa ( kontrolka niedomkniętych drzwi zgasła - hurra ).... oprócz tego że tylna klapa wogóle się nie rygluje.
    Wszystkie drzwi zaryglowane oprócz tylnej klapy.
    Elektryk stwierdził, że to napewno wina - modułu komfortu - ten co zamontował
    ma taki sam nr katalogowy jak oryginalny, ale według niego ten zamontowany jest nowszy,
    a w nowszej wersji klapa bagażnika ma inaczej rozwiązane ryglowanie zamka i w związku z tym moduł komfortu nie bedzie działał.
    Według jego sugestii musiałbym mieć moduł ze starszej wersji, czyli z takiej jak moja.
    Nie wiem ile w tym prawdy, a ile domniemywań, nie wiem czy wogóle była to wina modułu komfortu, a może przyczyna tkwi zupełnie w innej rzeczy ??
    :cry:
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam !
    Michał

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Vim2, a na pewno skopiował kodowanie sterownika na identyczne jak miałeś w starym?
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Vim2
        Classic
        • 2008
        • 9

nie wiem czy skopiował kodowanie, jutro się zapytam ..
        dodatkowo nie mogę zamknąć kluczykiem bagażnika
        zamykanie samochodu kluczykiem daje taki sam efekt jak z pilota - 4 drzwi zamknięte
        , klapa bagażnika otwarta
        Pozdrawiam !
        Michał

Komentarz

• oolsztyniak
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6647
          • Superb II combi (3T5)
          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Vim2, tak jak mowi kolega shado, musisz dowiedziec ze ze kodowanie jest takie jakie bylo orginalnie. Jezeli tak to podejzewam ze musisz wymienic czujnik kofortu bo dalej bedzie to samo. Tylko pozostaje pytanie dlaczego z kluczyka nie chce sie zamknac bagaznik... Mozesz sprobowac zdjac obudowe ta plastikowa ktora jest na klapie bo moze cos tam wpadlo w zamek i dlatego nie chce sie zamknac.
          Była O2 RS 190 km / 436 Nm
          Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• flyski
            Ambiente
            • 2006
            • 153
            • Octavia I (1U2)
            • AQY 2.0 MPI 115 KM

Może poprostu zamek w klapie przyrdzewiał, ja tak miałem pomogło rozruszanie zamka po spryskaniu wd40 (po rozebraniu tapicerki klapy oczywiście)
            [O1 - 2.0 AQY silver ]
            [SII - 2.0 CFFB pacific blau]

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6647
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ja do siebie nawet nie moge kluczyka wsadzic w zamek w klapie bo czyms sie zapchal ale jak narazie nie ruszam go bo nie jest mi to potrzebne
              Vim2, tak wiec napisz co i jak Ci powiedzieli w ASO ewentualnie mozesz zrobic tak jak Ci podpowiadamy.

Komentarz

• JanuszSz
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 2835
                • Superb II combi (3T5)

oolsztyniak, Też nie mogłem zamknąć auta kluczykiem w bagażniku.Kluczyk wchodził w zamek i przy próbie przekręcenia napotykał na opór.Okazało sę,że siłownik się skiepścił i wysuwa się za daleko w pozycji otwarty.Pomogła wymiana.Tylko u mnie zamykało się wszystko kluczykiem w drzwiach i pilotem.
                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Geralt
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 589

oolsztyniak, sprawdz czy nie masz tego co ja: gdy kupilem auto nie sprawdzalem czy da sie otworezyc kluczykiem bagaznik, jakies 2m temu probowalem to zrobic i zonk - kluczyk nie wchodzil. Temat olalem ale jako ze wczoraj byla ladna pogoda stwierdzilem ze czas umyc szkodnika bo zasyfiona byla strasznie, 2h roboty i blyszczal jak nowy (łącznie z wnetrzem), myjac tylna klape przypomnialem sobie o zamku - jako ze byl czarny od syfu (szczotka go nie domyla) wzialem cienki srubowkret, chusteczke higieniczna i heja. Wiecie jakie bylo moje zdziwienie gdy po idealnym oczyszczeniu okazalao sie ze zamek/wejscie zamka jest tak naprawde zaslepka :shock: odlew z 1 kawalka stali. Coz - 1 element mniej do zabezpieczenia przez zlodziejami i dopuki dziala centralny nie mam z tym stresu :wink:
                  pozdrawiam
                  Adam W.

Komentarz

• oolsztyniak
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6647
                    • Superb II combi (3T5)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Geralt, no to smiesznie hehe. Nie no u mnie chyba zamek jest ale jak narazie nie potrzebuje otwierac go kluczykiem Moje auto ma juz prawie 4 latka i od nowosci czyli od kiedy go mam nigdy nie otwieralem bagaznika z kluczyka takze napewno jest tam mnustwo syfu
                    JanuszSz, wydaje mi sie ze to tylko syf

Komentarz

• Geralt
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 589

oolsztyniak, u mnie tez myslalem ze jest bo "dziurke" na kluczyk ma - tyle ze w glebokosci jakis 3mm jest zaslepiona na stale i wyglada jak 1 odlew metalu (dopuki byl syf w srodku myslalem ze to normalny zamek)
                      pozdrawiam
                      Adam W.

Komentarz

• oolsztyniak
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6647
                        • Superb II combi (3T5)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Geralt, ehm u mnie tez to wyglada jak normalna dziurka na zamek i kiedys probowalem tam wcisna kluczyk ale nie wchodzil i dalej nie grzebalem .... pozniej sprawdze

Komentarz

• Vim2
                          Classic
                          • 2008
                          • 9

Zamieszczone przez shado
                          Vim2, a na pewno skopiował kodowanie sterownika na identyczne jak miałeś w starym?
                          Witam !
                          Kodowanie zostało skopiowane ze starego modelu - tyle udało mi się dowiedzieć.
                          Wychodzi na to że to moduł komfortu
                          Pozdrawiam !
                          Michał

Komentarz

• oolsztyniak
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6647
                            • Superb II combi (3T5)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Vim2, czyli niestety musisz wymienic jeszcze raz....

Komentarz

• Vim2
                              Classic
                              • 2008
                              • 9

Sprawdziłem jeszcze raz tylną klapę a dokładniej zamek.
                              Muszę odwołać to co napisałem wcześniej. Kluczykiem da się ją zamknąć a z pilota niestety nie -czyli moduł komfortu !!!
                              dzięki za wszystkie podpowiedzi - będę walczył dalej !!
                              Pozdrawiam !
                              Michał

Komentarz

• oolsztyniak
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6647
                                • Superb II combi (3T5)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Vim2, walcz walcz czyli nie ma innej opcji tylko modul komfortu.
                                tak wiec powodzenia w naprawie
                                a klape musisz zamykac z kluczyka....

Komentarz

• flyski
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 153
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Trochę niedokładnie wcześniej napisałem, ja miałem właśnie tak że z kluczyka się klapa zamykała a z centralnego nie, i winą był zapieczony/zardzewiały jeden element w zamku klapy, rozebrać tapicerę klapy (w ciepły dzień lub garażu to niedużo roboty, zacząć od góry) rozruszać, przesmarować, jeżeli nie pomoże martwić się dalij
                                  [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• regis
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 68

Witam, tak rozmawiacie o tej klapie mam Octavie I kombi SLX 98 zawsze zamykam i otwieram z kluczyka klapę, pytanie czy powinna się zamykać z pilota? Przy kupnie powiedziano mi że 98 r ma manualnie zamykane klapy i nie było centralnego:/ Choć wyczuwam opór siłownika przy zamykaniu i otwieraniu:/ Czasami zdarzy się ze przy otwieraniu klapy otwierają się także pozostałe drzwi i zamykają jak zamykam klapę czyli centralny zamek działa więc i powinien działać z kluczyka tak mi się wydaje.
                                    Co o tym sądzicie?
                                    www.sukces.osw.pl -5% rabatu na kursy języków obcych dla OCP

Komentarz

• zgucio
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 691

u mnie się otwiera całość a mam octe z listopada 1997
                                      ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• flyski
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 153
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AQY 2.0 MPI 115 KM

regis - wszystko wskazuje na to że masz central w klapie, najprościej zdjąć plasiki z klapy i zajrzeć, może uda Ci się reanimować, tak jak było u mnie.
                                        [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• rogoz
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 397

Witam

Nawiązując do problemów autora wątku mam u siebie zbliżone objawy po wymianie modułu komfortu. Pacjent to moduł komfortu: 1C0 959 799 B

Stary moduł poprawnie realizował wszystkie funkcje, ale nie dało rady się do niego podłączyć przez VAG - zrywało komunikację.
                                          Nowy moduł (używka) został zainstalowany i skonfigurowany, ale nie działa do końca poprawnie. Objaw jest taki, że nie rygluje zamka tylnej klapy zarówno z pilota jak i kluczyka w drzwiach kierowcy. Klapy nie mogę też zamknąć kluczykiem, bo mam zapieczoną wkładkę.
                                          Początkowo myślałem, że padł siłownik zamka lub przetarły się przewody na łączeniu karoserii z klapą. Dokładne sprawdzenie wykluczyło te przyczyny. Co ciekawe w trakcie sprawdzania okazało się, że odryglowanie tego zamka realizowane jest poprawnie. Po ręcznym przesunięciu siłownika pozycję zamknięty otwarcie centralnego powodowało odryglowanie zamka tylnej klapy.
                                          Po zamontowaniu starego modułu omawiany objaw nie występował, co jednoznacznie wskazuje, że jest coś nie tak z tym nowym.

Stawiam zatem pytanie: czy opisany problem wynika z niepoprawnej pracy nowego modułu komfortu, czy też można istnieje możliwości zmiany jego ustawień tak aby ryglował tylną klapę.

Komentarz

Pracuję...