sa cichutkie (jedne z cichszych jakie mialem).. to fakt.. na mokrym szczegolnie na koleinach sa ciut gorsze (delikatne plywanie) od moich poprzednich kleber'ow dynaxer HP.. zapewniam Cie ze bedziesz z nich zadowolony.. acha przejechane ponad 2 tysiace km...
Jakie opony na lato???
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Mam te opony Excelense o rozmiarze 195/65 R15
Potwierdzam jedne z najcichszych na rynku i komfortowych
Ale ma boki miękkie.
Jeśli wjedziesz szybko na krawężnik, lub cos podobnego PO OPONACH.
No niestety na zachodzie takich dziur i kraweżników nie ma.....
Mnie to nie dotyczy nie jeżdze po kraweznikach i dziurachSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
opony o wyższym indeksie vprędkosci maja mocniejsza konstrukcję tzn. boki oponysą prawie taki same natomiast to co "pod" bieżnikiem an przykład siatka , oplot stalowy itd. są mocniejsze żeby siła odśrodkowa ich nie deformowała przy dużych v. skład mieszanki gumy czasami może byc taki sam w h i v
[ Dodano: Sob 21 Maj, 05 18:22 ]
własnie chciałem Ci przypomnieć o zdjątku szkodnika na "Wave'ach" :diabelski_usmiech[/quote]
już są :lol:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Stało się! Założyłem: Goodyear EXCELLENCE 195/65R15 91 H
I jestem :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Fakt są ciche i miekkie. Ale ta miekkość niestety też niekożystnie wpływa na prowadzenie. Auto prowadzi się dużo gorzej niż na seryjnych Continentalach :cry: Mam się wrażenie że mamy założony profil nie 65 ale 80. Ponadto też ich geometria i wyważenie pozostawia wiele do życzenia. Na jednej feldze mam z 15 cm ciężarków. Już się boje co będzie na mokrym (jeszcze nie miałem okazji przećwiczyć). Generalnie nie polecam... A chciałem kupić Michelin'y :cry: :cry:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MasmoStało się! Założyłem: Goodyear EXCELLENCE 195/65R15 91 H
I czy napewno masz wpompowane tyle atmosfer co potrzeba? :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecZamieszczone przez MasmoStało się! Założyłem: Goodyear EXCELLENCE 195/65R15 91 H
I czy napewno masz wpompowane tyle atmosfer co potrzeba? :roll:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecZamieszczone przez MasmoPrzejechałem jakieś 500 km i ciśnienie zgodnie z zaleceniami Skoda-Auto :wink:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Flipper
Re: Jakie opony na lato???
Na 15tki polecam Bridgestone Turanza ER30 albo nowszy model ER300 :kciukgora jesli wersja "budzetowa" to BFGoodrich ProfilerG - bardzo dobre tylko cholernie glosne :?[/quote]
Dołączam się do głosu kolegi. Zamontowałem Bridgestone Potenza 205/60 R15. Są twarde i ciężkie, bo mają rant ochtonny na felgi. Trochę głośne, ale trzymają fenomenalnie. Podobno najlepsze opony do tej klasy aut -tj. limuzyn z dużym zacięciem i aut spotrowych. Na mokrym trzymają prawie tak samo jak na suchym. Ani jednego poślizgu jak do tej pory. Ruszenie na nich z piskiem to już wyczyn. Chyba na stronie www.opony.pl lub www.opony.com.pl są testy porównawcze. Przejechałem na nich już ze 20 kkm i bez oznak zużycia. Podczas hamowania wskazane jest spoglądanie w lusterko wstecznie - innym się ręce pocą.
Mankament to cena - 507 zł/szt. ER30 kosztują ok 370 zł/szt i są cichsze.
W rozmiarze 195/65 R15 mogą być tańsze.
Opony Bridgestone są oceniane jako wzorowe w testach porównawczych.
Pozdrawiam
FlipperZałączone pliki
Komentarz
-
Zamieszczone przez MiKruSZamieszczone przez MasmoNa jednej feldze mam z 15 cm ciężarków.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJa nie wiem co to za partia Ci sie zdarzyla. Mamy zimowe Goodyeary i zlego slowa nie moge o nich powiedziec. Ja bym takie opony ktore sa nowe i nie sie ich wywazyc reklamowal, przeciez to nie jest jakis Kormoran czy Debica ktorej jakosc moze pozostawiac wiele do zyczenia.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
montowałem klientowi do golfa 4 excellency w 205/60/15 i było ok. pojeżdzij troche i wyważ jeszcze raz z optymalizacją. jak nie pomoże to przełóż oponę na inna felgę i powinno być lepiej. czasami tak bywa że bicie felgi nakłada się na bicie opony i nic nie mozna zrobić. mam taki sam problem z moimi p7 i też sie męczę a sprzęt mam doskonały / nie chwaląc sięops: / a zakładałem takie same Tomkowi z czarenej octavii i u niego jest super. nawet najlepszym producentom czasami wyjdzie zła forma lub partia żle wykonanych opon
O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Witam
Też mam opony Goodyear excellence 195/65 R15
Kupiłem je w kwietniu razem z nowymi alu.
Jeśli chodzi o wyważenie to nie miałem problemów 15-30 g na felge, tylko jedna opona pokazywała 100 g ( wystarczyło ją zdjąć i obrucić o 180 stopni i było ze 20-30 g
Troche duże te niewyważenie bo na zime kupowałem Fulde i na stalowych 2 opony wogóle nie było potrzeby wyważać a na 2 ciężarki po 10g ( byłem przy wyważarce)
Spodziewałem się czegoś lepszego ( moje sztuki są Made in Germany a wy jakie macie bo słyszałem że bardzo zależy w jakiej fabryce są produkowane)
Te opony potrzebują dużego ciśnienia
W żadnym wypadku nie mogą mieć fabrycznych 2.0 ja mam minimum 2.5
Jak jade w trase to dobijam do 2.7
cóż taki urok oponSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26Te opony potrzebują dużego ciśnienia
W żadnym wypadku nie mogą mieć fabrycznych 2.0 ja mam minimum 2.5
Jak jade w trase to dobijam do 2.7
cóż taki urok oponByła: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Opieram na tym że przy 2.0 to przy tych oponach ranty felgi szorują o ziemie.
Wcześniej miałem opony 175/80 R14 i zawsze jeżdziłem z 2.5 nawet bez obciązenia i przy 60 tyś były bardzo ładnie zużyte ( w sumie to chyba krawędzie się bardziej starły od środka)
Dodaje zdjecie opony jeżdzonej na 2.5 ( fabryka zaleca 2.0)Załączone plikiSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
racja , popieram , duże cisnienie to na autostrady jak gnasz ile sie da . a co do tych 2 fuld to popros Pana niech Ci pokaże z jaką dokładnością wyważa bo coś mi sie wydaje że ma ustawioną w granicach ok. 8- 10 gram a to trochę za dużo. bardzo żadko zdażają sie opony których nie trzeba wywaza ć a tu dwie w kupie :roll: ! a tak wogóle to polecam azocikiem pompować , azocikiem , jakby co zapraszam do siebie , dla klubowiczów gratis / największy problem to odległość ale jakby ktos przejazdem to zapraszamk / leszek
mogę podać adres mojej strony ale niewiem czy można?O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Ja kupiłem swoja skodzine na Continentalach PremiumContact, dwie juz zdażyłem wymienić. Bardzo polecam.
Myślę, że opony to nie jest rzecz na której warto za bardzo oszczedzać, bo kilkaset złotych zaoszczędzone na kupnie opon może potem drogo kosztować jak zabraknie kilkunastu centymetrów, a w końcu kupuje się je nie tak często (w moim przypadku 3-4 lata).
Komentarz
-
-
Flipper
Zamieszczone przez adam_wasJa kupiłem swoja skodzine na Continentalach PremiumContact, dwie juz zdażyłem wymienić. Bardzo polecam.
Myślę, że opony to nie jest rzecz na której warto za bardzo oszczedzać, bo kilkaset złotych zaoszczędzone na kupnie opon może potem drogo kosztować jak zabraknie kilkunastu centymetrów, a w końcu kupuje się je nie tak często (w moim przypadku 3-4 lata).
Bridgestone dlatego robi dwuwarstwowy bieżnik, aby opona zużyta do połowy była nadal bardzo dobra. Jest bardziej miękka mieszanka pod spodem. Osobiście jeszcze nie zjechałem opon do tego stanu. :twisted:
Pozdrawiam
Flipper
Komentarz
-
Panowie
Z oponami jest tak że każdy co innego zachwala
ale ja myśle że wraz ze wzrostem ceny rośnie jakość i
im opona lepiej się trzyma tym szybciej się zużyje
Jakbym miał 3000 zł to bym kupił Goodyear Eagle F1 lub Michelin Pilot Exalto za 2000
A Excelence kosztował tylko 1200zł
Jak dla mnie 195 wystarczy na polskie drogi ( czyt. bezdroża , pierd. nieroby urzędasy w warszawie siedzą)Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26( czyt. bezdroża , pierd. nieroby urzędasy w warszawie siedzą)Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
Komentarz