jak sprawdzic poduszki silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hivision5
    Drive
    • 2009
    • 40

hivision5
  • meo14
    Ambiente
    • 2007
    • 111

jak w temacie wiem ze są 3-sztuki i teraz jak samemu sprawdzić czy są dobre czy zużyte ,czym poruszać na co spojrzeć jak zdiagnozować bo powiem szczerze że u mnie w mieście nie ma dobrych mechaników jeden mi powiedzie ze dwie przednie są do wymiany bo za luźne a drugi s kolei ze są dobre bo to diesel i takie powinny być ,nie mam ochoty wydawać po 130zł za sztukę i wymieniać w ciemno :? proszę o jakieś podpowiedzi , pytam bo od jakiegos czasu podczas jazdy od pracy silnika przenosi mi do środka jakiś rezonans w postaci basowego dudnienia ,zawieszenie i wydech sprawdzony podobno są w super stanie tylko nie mogę zdiagnozować poduszek.
    260 kkm ,nalatane

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Zamieszczone przez meo14
      pytam bo od jakiegos czasu podczas jazdy od pracy silnika przenosi mi do środka jakiś rezonans w postaci basowego dudnienia
      A czy podczas sprawdzania wydechu sprawdzono czy jest dobrze poprzykręcany? Czy gdzies sie nie poluzował na łapach, albo przesunął.

Bo taki/podobny efekt dzwiękowy daje wydech jak się oprze o ściankę tunelu.
      TDI 205PS

Komentarz

• pablo_doctor
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 791

dokladnie tak jak mowi MiKruS przy uszkodzonych podyszkach bocznych bedziesz mial drgania a przy uszkodzonej dolnej efekt jest slyszalny jako stukniecie mlotkiem w podloge pod nogami kierowcy - ma to miesce przy ruszaniu i przy hamowaniu silnikiem ...

ostatnio to przerabialem
        pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• jkapitan
          Drive
          • 2006
          • 59

O cholera to ja mam takie "stukniecie młotkiem" dokładnie jak w opisie, jaka cena poduszki dolnej ?

Komentarz

• pablo_doctor
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 791

na serwisach aukcyjnych mozna kupic zamiennik za kwote 100zl - wymiana jest prosta do odkrecenia 4 szt. potrzebny kanal lub najazd.
            pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• meo14
              Ambiente
              • 2007
              • 111

stuknięcia typu młotka nie mam acz kol wiek przy gwałtownym ruszaniu bardzo nim telepie ,a co do bocznych to wiem ze jedna jest pod filtrem ,zdejme filtr i jak sprawdzić czy dobra czy nie ?
              260 kkm ,nalatane

Komentarz

• Berathor
                Classic
                • 2016
                • 3

Odświeżę temat.
                Cały samochód drga, po teście z startem i cofaniem na ręcznym silnik opada i podnosi się. Jeżeli chodzi o lewarek skrzyni to ewidentnie drga i rusza się kiedy dodaje gazu. Poduszki są 3, myślicie, że wszystkie 3 do wymiany?

Komentarz

• Rafcikk
                  Classic
                  • 2016
                  • 1

Berathor, bez podnoszenia auta nie dowiesz sie ile i które poduchy są do wymiany, osobiście jestem świeżo po wymianie kompletu poduszek. Koszt części to 510zł a wydaje mi się że jak wymienisz tylko jedną to za chwile i kolejne sie posypią.

Komentarz

• intolerance
                    Classic
                    • 2014
                    • 12

Ja jestem po wymianie wszystkich 3 poduszek ( górne Febi, przy skrzyni Lemforder ) i również mam drgania, rezonans i dudnienie. Także, ale zamienniki się nie sprawdzają albo są poduszki źle ustawione.

Komentarz

• Rudi
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 195
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Podpowiem ze świeżego doświadczenia. Sprawdźcie poduszki ..... chłodnic . To nie żart. U mnie tłukło na dziurach przy niskiej prędkości dokładnie tak jak robi to wybita guma obejmy stabilizatora i dodatkowo przy jechaniu na zbyt niskim biegu. Poduchy i wydech były ok a chłodnice miały pionowy luz ok 1,5 - 2 cm przy czym jedna była częściowo odkręcona. Podczas postoju wszystko wyglądało ok ale wystarczyło lekko podnieść chłodnice. Po wymianie poduszek jest dużo lepiej i trzeba się postarać by puknęło - chyba muszę przy tym jeszcze pogrzebać.

W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

Pracuję...