O1 -sterowanie szybami i centralnym zamkiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luki992
    Classic
    • 2007
    • 11

Motofanshop
  • dioralop
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 34

Witam, mam prośbę odnośnie tego tematu. Z archiwum było trochę postów na ten temat ale nie znalazłem dokładnie tego czego szukam.

Objawy są takie:

1. dioda kontrolna od alarmu przy uruchomionym silniku lekko się żarzy
    2. zupełnie nie można sterować szybami przednimi i tylnymi.
    a. Czasami działa wszystko ok.
    b. Czasami tylne szyby się opuszczają i nie mogę ich podnieść (teraz jak zgaszę samochód i ponownie uruchomię to na szczęście mogę szyby podnieść)
    c. Od strony kierowcy najczęściej problem polega na tym, że szybę mogę opuścić ale samoczynnie ona się podnosi (czasami robi to tak stopniowo i to „cykanie” trwa nadal nawet w czasie jazdy).
    Z tego co wyczytałem to jest to problem z modułem sterującym.

Czy mogę prosić o sprawdzony namiar na kogoś z Trójmiasta (najlepiej z Gdańska) kto zna się na tego typu usterkach i może to naprawić? Czy lepiej mimo wszystko jechać do serwisu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Mariusz z Gdańska
    Dioralop

Komentarz

• ZYBI68
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 697
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Podjedz do Roberta namiar http://www.tune-up.pl/
      Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• marekmrq
        Classic
        • 2008
        • 3

hej . ja mam problem. central zamek mi nie dziala w drzwiach kierowcy, musze te drzywi domykac kluczykiem nie dziala mi lewe lusterko. domyslilem sie ze to kabel w drzwiach musial sie przetrzec. bo kiedys dzialal jeszcze sygnal zapalonych swiatel teraz on też zamilkl

Komentarz

• bacacyl
          Classic
          • 2008
          • 7

Zamieszczone przez marekmrq
          hej . ja mam problem. central zamek mi nie dziala w drzwiach kierowcy, musze te drzywi domykac kluczykiem nie dziala mi lewe lusterko. domyslilem sie ze to kabel w drzwiach musial sie przetrzec. bo kiedys dzialal jeszcze sygnal zapalonych swiatel teraz on też zamilkl

Mam podobnie tylko ,że po kilku problemach z otwarciem zdalnym lewych drzwi od kierowcy( w tym czasie miganie diody alarmu) w końcu pierdutnęły na dobre , alarm się uzbroił i po zawodach. Zostałem zholowany do serwisu a tam pan powiedział ,że walnął silnik podnsnika szyby i moduł elktroniki z nim zintegrowany(comfort??).Alarm został odinstalowany, szyba się podnosi elektrycznie , nie działa centralny zamek na lewe drzwi. Serwis twierdzi że trzeba wymienić w/w silnik( 850zł :diabelski_usmiech ) oraz wiązkę elektryczną . Co wy na to?? Może ktoś z Kraka poleci mi jakiś dobry warsztat albo może mi pomóc w naprawie ??
          była Octavia 1,9TDI ASV jest Yeti 1,8TSI

Komentarz

• orzel720
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 2267
            • Superb III (3V3)

bacacyl, cześć
            u mnie te same objawy : padła wiązka przewodów w lewych drzwiach wystarczy ściągnąć ten gumowy rękaw i zobaczyć wiązkę ew nią trochę poruszać i zobaczysz czy coś nie jest urwane
            tak u mnie:

oczywiście oprócz tego mogł paść moduł komfortu który jest zintegrowany z mech opuszczania szyb ale chyba łatwiej ci będzie sprawdzić najpierw wiązkę..
            i nie daj sobie wmówić za 850zł!! używki mozna znaleźć za 2-3razy mniej na allegro ew szrotach jak już coś... jeśli to silnik ...

pozdro i powodzenia

Komentarz

• b-bar01
              Elegance
              • 2007
              • 985
              • Octavia I (1U2)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

dioralop
              zobacz tutaj:

u mnie też się tak zaczynało, później doszło nawet do zablokowania drzwi.
              pzdr.
              *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• bacacyl
                Classic
                • 2008
                • 7

Zamieszczone przez orzel720
                bacacyl, cześć
                u mnie te same objawy : padła wiązka przewodów w lewych drzwiach wystarczy ściągnąć ten gumowy rękaw i zobaczyć wiązkę ew nią trochę poruszać i zobaczysz czy coś nie jest urwane
                tak u mnie:

oczywiście oprócz tego mogł paść moduł komfortu który jest zintegrowany z mech opuszczania szyb ale chyba łatwiej ci będzie sprawdzić najpierw wiązkę..
                i nie daj sobie wmówić za 850zł!! używki mozna znaleźć za 2-3razy mniej na allegro ew szrotach jak już coś... jeśli to silnik ...

pozdro i powodzenia
                Poruszanie wiązką nic nie dało, muszę toto rozebrać, silnik podnośnika działa , podejrzewam ,że wyłamał się jakiś bolec w złączu dodatkowo wiązka puściła i panowie z serwisu zamiast to naprawić próbują mi pół bryki wymienić , jak to mają w zwyczaju

Jak to jest z tym modułem , on jest na stałe z silnikiem zespolony?? Bo na allegro widzę same moduły oraz całe elementy razem z silnikiem. A pan z serwisu twierdzi że trzeba całość wymienic.
                była Octavia 1,9TDI ASV jest Yeti 1,8TSI

Komentarz

• bubuDE
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 763
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Modul komfortu jest wielkosci dlugiej paczki fajek i jest odpinalny: od dolu od grubej wiazki kabli, a od gory od sterownika silnika podnoszenia szyb. Jesli podnoszenie szyb dziala to nie wymieniaj , ani silnika , ani jego sterownika. Byc moze sam m.k. tez jest sprawny jesli go wypiales i nie ma oznak mechanicznego uszkodzenia. Sprawdzic go mozesz tylko w ukladzie tzn. w innej gablocie.
                  PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• pleban
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 580

miałem niemal dokładnie to samo - naprawił elektryk samochodowy w Rumii - polecam - Grzegorz 501 853 219
                    była O1 1,6 102 KM
                    była O1 1,9 TDI 90 KM
                    była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                    był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                    jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

Pracuję...