steven, odnośnie punktu pierwszego to miałem to samo, niestety to na 99% dwumasa się kończy
[O1] udało sie kupiłem octavie :)
Zwiń
X
-
[O1] udało sie kupiłem octavie
Po miesiącach poszukiwań konkretnego modelu samochodu i wersji silnikowej stałem sie posiadaczem octavki :lol:
Oczywiście nie ukrywam że na forum OCP znalazłem pomoc w tym temacie pozdrawiam zainteresowanych :spoko
Sprzęt jest z 1999 roku (1.6 100KM) przed liftem ale w środku jest juz nowe wnętrze, kolor zielony metalik, przebieg 170 tys, wyposażenie klima elektr szyby i lusterka podgrzewane siedzenia aluminiowe felgi reszta standard.
Jak zapewnie sobie odrobinę luksusu i kupię aparat cyfrowy to zapodam fotki.
Autko poddawane jest teraz renowacji - zleciłem zrobienie zawieszenia, wymianę paska rozrządu i dopracowanie drobiazgów.
Mam pytanie na początek dot. osłony silnika.
Szukałem na forum ale nie znalazłem
Czy dla silnika 1.6 konieczne jest montowanie osłony silnika. Wszystkie posty dotyczyły raczej wersji 1.9 TDI, która z tego co mi wiadomo jest chyba niżej zawieszona z przodu niż benzyna. Na dobrze znanym serwisie aukcyjnym znalazłem osłony do benzyny i wiedze ze nie jest to taka jak w przypadku TDI. Do diesla osłona pokrywa cały spód natomiast dla benzyniaka tylko odcinek z przodu domyślam się że chroni miskę olejową.
Dodatkowo wywnioskowałem ze tworzywo ABS/PCV jest ponoć trwalsze niż PE Polietylen
Doradźcie jaką ewentualnie kupić i czy warto?
-
-
Ths, Taka osłona w przypadku uderzenia w przeszkodę nie uchroni miski przed uszkodzeniem,ale zapobiegnie brudzeniu się silnika.Generalnie to nazywa się EKO pokrywa i zapobiega ewentualnemu kapaniu oleju z silnika na podłoże,bo przecież wiadomo,że diesel to brudas :lol: .
ABS/PCV jest lepsze ,bo w przypadku uderzenia nie pęknie.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Ths-masz następujące opłatyrzegląd techniczny-170, cło-3,1% wartości z umowy(średni kurs NBP z dnia podpisania umowy).Do tego bodaj 27 zł -to w celnym.Na cło masz tydzień! Oczywiście tłumaczenie -ok.100.
W urzędzie skarbowym potwierdzenie że nie musisz płacić VAT-bodaj 160.
W urzędzie komunikacji 500 za sprowadzenie wozu i coś koło 200 za resztę -tablice, naklejki itp.
Pozdr
Komentarz
-
-
OKi Thx Panowie za info dot. płatności wszytko "się załatwi" do końca przyszłego tygodnia
wróćmy do mojego pytanka
czy warto zakładać osłonę silnika dla benzyny
Poszperałem w necie i znalazłem
Na plus
+ zabezpieczenie przed syfem z drogi
+ szybciej nagrzewajacy sie silnik
Na minus
- latem podczas upałów silnik sie grzeje i wentylator bardzo bardzo często pracuje
- tanie nieoryginalne (ok 100pln) nie dają gwaracji że bedzie idelanie pasować
- nie chroni przed uszkodeniem misko olejowej
- łatwo ją uszkodzić
Na dziś - dziękuję za tą przyjemność
Pytanie następne
potrzebuje oponki na lato w kwocie max 200 (+- 20) pln Operuje cenami z serwisu www.opony.com
Upatrzyłem sobie Uniroyal RALLYE 550 195/65R15 91 H ponieważ w poprzednim samochodzie miałem Uniroyal 680 i spisywały sie rewelacyjnie na mokrym jak i na suchym i były bardzo ciche.
Wyczytałem o "ząbkowaniu" i wg opini użytkownika Uniroyal 550 nie ząbkuje w OI
Czy są to dobre oponki do felg aluminiowych bo wiem że są dość miekkie i mozna felge uszkodzić tak słyszalem.
Czy są jakieś lepsze oponki w tej cenie (kryteria - ciche, zeby sie dobrze trzymały na mokrym i na suchym)
Komentarz
-
-
polecam osłony firmy MROV
sam mam i chwalę, juz pare zary zachaczyłem i nic sie nie stalo, mam TDI a tam micha jest jeszcze niżej.
Myslę że zakup takiej osłony szybko sie zwraca jeśli zaliczymy pare zazy wysoki krawężnik czy kamyszek.
Sam to przeżyłem (spawanie miski i wymiana nowego oleju na kolejny nowy)
Komentarz
-
Komentarz