1.6 AEE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mustang
    Classic
    • 2009
    • 16

1.6 AEE

Artur371, poczytaj trochę na forum tu i tam bo mylisz pojęcia

poszukaj w wyszukiwarce naszego forum na temat "HID" to ci coś powie

wiele osób uważa że HIDY czyli ksenonowopodobne żarniki wkładane np w miejsce H4 to ksenony - a to nieprawda to jest niebezpieczna kiszka!

poczytaj na forum bo wiele o tym jest napisane

po HIDach kolejnym rozwiązaniem jest wsadzenie w zwykły reflektor soczewki ksenonowej z obudową (np od innego auta - czasami są to biksenony od mercedesów ML, Audi A6 i innych)

ale wtedy jest problem z braku autopoziomowania no i oczywiście homologacji

najlepszym rozwiązaniem jest jak pisze Maicroft - wymiana reflektorów na przystosowane do ksenonowych soczewek (są takie oryginalne w Octavii)
    mustang
  • rudzik
    Classic
    • 2008
    • 10

1.6 AEE

Witam od tygodnia jestem posiadaczem Octavi (czy szczęśliwym - hmmm...?? ) no ale , chodzi mi o informacje na temat tego silnika jest to 1.6 benzyna AEE tmbcJ........czyli wersja 75 KM , kupno moze nei dokońca przemyślane ale jak juz sie stało to ok -
    1. - czy warto założyc do tego gaz (spadek mocy - nie spowoduje ze bede jeździł tylko za autobusami) i jak tak to jaki gaz za ile - w kierunku najtańszego bym sie udał,
    2. -problemy - zdarzylo mi sie ze probowalem go rano odpalic a nie odezwal sei tylko za 2 razem i taki nieodpal za soba pociagnol to że silnik faluje obrotami dopiero kolejne uruchumienie pozwala normalnie mu pracowac
    3. - reakcja komputera MFA jest jakas dziwna - z dużym opóźnieniem
    4. - spalanie jest okolo 10 litrów/ cykl miejski - to normalne ..??
    5. gdzie w trojmiescie najtaniej i najszybciej można zrobić przeglad (gdańsk - sopot)

OCTAVIA 1.6 GLX 99r. stan licznika 232.000 km

Będę bardzo wdzięczny za pomoc pozdrawiam tomek

Komentarz

• marekzu
      L&K
      • 2007
      • 1412
      • Superb II combi (3V5)

1.- kolektor plastik - wydaje sie ze tylko sekwencja to dobry pomysl
      2.-co znaczy nie odezwal?? nie kreci rozrusznik??
      4.-moze sonda lambda padnieta jest - troche duzo

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Jest zima, krotkie odcinki 10l dla silnika 1.6 w tym w sumie duzym(ciezkim) aucie wydaje sie normalne. Jezdze Toledo 1.8 w starej budzie i pali dokladnie tyle samo, a jezdzac w korkach to nawet i 12l :twisted:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Miałem taki silnik w Cordobie ( trochę lżejsza niż OI ). Ogólnie motorek bardzo "żwawy" jak na 75 koników. Spalanie zależy bardzo od "ciężaru nogi"; u mnie nie schodziło nigdy poniżej 10l w mieście. Jeśli chodzi o gaz to tylko sekwencja i to dobra! Inaczej nigdy nie ustawisz instalki tak, żeby było OK i wydasz fortunę na ciągłe wizyty u gaziarzy... Przy sekwencji ( miałem założoną BRC Sequent <nie mylić z Sequent 24>) spadek mocy przy codziennym użytkowaniu jest praktycznie niezauważalny. Znany problem z tym silnikiem to "falowanie obrotów", za które odpowiada brudna i/lub uszkodzona przepustnica.
          Silnik nie jest wysilony ( 1,6/ 75KM ) i jeśli był dobrze traktowany to powinien jeszcze trochę pojeździć...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• maro21
            Drive
            • 2007
            • 78

Mam Octę z takim samym silnikiem od półtorej roku. Miała być 1.9TDI ale ze względów finansowych wybór padł na taki właśnie motor. Jestem pod wrażeniem że taka moc daje sobie nieźle radę z tak dużym autem. Nie jest to mistrzostwo świata ale ujdzie. Na razie musi służyć. Gazu nie zakładałem bo wydaje mi się że nie bardzo jest do czego, za mało mocy.Spalanie o którym piszesz to norma na krótkich odcinkach około 10l, za to na trasie nie szalejąc rewelka 6.5l. Nigdy nie miałem problemów z odpaleniem, w każdych warunkach na dotyk. Falujące obroty to wina przepustnicy. Trzeba wyczyścić lub wymienić. Ja wymieniłem ponieważ czyszczenie nic nie pomogło i jest teraz dobrze.

Komentarz

• elize11
              Drive
              S_OCP Member
              • 2007
              • 47

Zamieszczone przez rudzik
              1. - czy warto założyc do tego gaz (spadek mocy - nie spowoduje ze bede jeździł tylko za autobusami) i jak tak to jaki gaz za ile - w kierunku najtańszego bym sie udał,
              warto bo 30 zł za 100 km to nie 50zł
              ja mam świezą sekwencje, troche mi gaśnie przy dużej prędkości na luzie, ale nie była jeszcze regulowana po montazu,
              dla mnie paliła 10 benz, a terax gazu coś 12-13, ale ja mam cięzką nogę, w trasie pali 7
              elize11

Komentarz

• tomi98
                Rider
                • 2004
                • 564

1. - ja załozyłem sekwencję do dwulatka więc mnie się opłacało, jak planujesz parę lat smigać i silnik jest w dobrej kondycji to spoko.....ale tylko IV gen !
                2. - falowanie to najcześciej brudna przepustnica, trza to wyczyscić, u mnie też parę razy się zdarzyło, zdjąłem obudowę filtra powietrza, wd40 + szmatka i takie czyszczenie pomogło, ale najlepszym rozwiązaniem to demontaż i mycie całej przepustnicy benzynką
                3. - u mnie nie było kompa
                4. - 10l to normal, u mnie paliła średnio 9 l, raz na trasie z Wawy do Zielonej Góry spaliła 12 litrów na grzałem tyle ile fabryka dała ( na autobanie 180km/h), najmniejsze zużycie to 7l , spokojna jazda z kapeluszem na głowie
                5. nie wiem

Komentarz

• huwe
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 976

ja wypowiem się tylko co do pkt 1. tak - warto założyć gaz. ale tylko i wyłącznie IV generacja - sekwencja. jeśli będzie dobrze wyregulowana to nie wychwycisz ani momentu zmiany paliwa, ani nie będziesz czuł strat mocy. co do firmy.... hmmm jak piszesz o najtańszej to ja powiem tak zazwyczaj co tanie to drogie. czasami lepiej zapłacić ciut więcej przy montażu, by potem mieć święty spokój. Ja ze swojej strony polecam BRC sequent 24. masz pełny kit montażowy od jednego producenta i gwarancją 24 miesiące na całość. jest jeszcze kilku innych producentóq , którzy w ten sposób sprzedają swoje instalacje, ale nie należą one do tych najtańszych. Z polskiej elektroniki polecałbym Ci STAG 300. Standardowo dostaniesz tam w zestawie reduktor zavoli, albo tomasetto, i wtryskiwacze valteki ( pewnie niebieskie). Pewnie będzie to fajnie chodzić, ale... to już nie jest jeden kit montażowy tylko składanka podzespołów różnych producentów. jeśli już to lepiej wybrać reduktor zavoli. różnica w cenach tych instalacji powinna być w okolicach 300 zł na korzyść staga. a jak dla mnie to ta różnica jest ceną świętego spokoju, w porównaniu z brc.
                  Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• orzel720
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 2268
                    • Superb III (3V3)

wyjaśnij co masz na myśli... może to że po przejechaniu jakiegoś odcinka dopiero określa spalanie średnie? jak tak to u mnie jest tak samo po przejechaniu ok 100-200 m dopiero oblicza średnie spalanie

Komentarz

• misiak1985
                      Classic
                      • 2007
                      • 18

Mam ten sam silnik rocznik 98 założyłem gaz BRC spalanie w mieście ok 10 l gazu przy spokojnej jeździe a na trasie kolo 7 l.Jeżeli chodzi o trudności w odpalaniu zimnego silnika mam ten sam problem ale lekkie dodanie gazu podczas odpalania pomaga i dopóki nie wkreci sie sam na 1000 obrotów trzeba pomóc mu dodawaniem gazu poniewaz brak mu ssania. Falowanie obrotów też zauważyłem ale wyłacznie na zimnym silniku i tylko na gazie przy temp. ok. 90 stopni wszystko wraca do normy.
                      Pozdro

Komentarz

• zgucio
                        Rider
                        • 2007
                        • 691

mam taką octavie od 6 lat. Jak tylko kupiłem założyłem zwykłą instalke (2000 zł) bo sekwencja kosztowała wtedy 4000zł . Tą co mam jest na komputerze miała mieć jakieś zabezpieczenie na kolektorze ale okazało sie po 3 miesiącach że nie ma i kolektor rozwaliło. Założyli mi metalowy i wszystko gra od tego momentu nie miałem żadnego problemu. Podjeżdząm tylko co jakiś czas na kompa żeby zobaczyli czy wszystko gra i troche podregulowali. Tą usługe mam gratis.
                        Jakbym miał zakładać teraz instalke to tylko sekwencje koszt ok 2500 zł i uważam że warto pomimo tego że z tą nie miałem problemu ale te 2,5 tyś to nie dużo.

Na swojej mam przejechane 250 w tym 150 na gazie i nie mam problemów z obrotami, z zapalaniem też nie. Jedynie co to szklanki troche klekoczą na zimnym ale jeszcze pojeździ. Ogólnie wszystko gra.

co do spalnia mi w jeździe miejskiej takiej że przejade 2 kilometry albo jeden gasze, potem wsiadam znowu kilometr albo dwa i znowu stop gazu potrafi spalić 12-13 ale przy dłuższych odcinkach miejskich wychodzi koło 10-11 w trasie róznie od 9-10

komputer nie pokazuje za dobrze spalania na gazie ale na paliwku jest ok
                        ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• Janinho
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 390
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez marekzu
                          1.- kolektor plastik - wydaje sie ze tylko sekwencja to dobry pomysl
                          1. gaz wkładaj bez namysłu jeśli ma Ci auto jeszcze długo służyć i dużo jeździsz. Tylko sekwencja bo inaczej rozwali Ci kolektor. Przy tych najnowszych instalacjach jeśli wszystko jest dobrze wyregulowane to nie ma żadnego spadku mocy

2. Przepustnica do czyszczenia jak to nie pomoże to do wymiany pewnie.

4. 10 litrów w mieście w okresie zimowym jest do przyjęcia ale jak jeden z kolegów napisał dla świętego spokoju sprawdź sonde.

Zamieszczone przez elize11
                          dla mnie paliła 10 benz, a terax gazu coś 12-13, ale ja mam cięzką nogę, w trasie pali 7
                          po wakacyjny wypadzie do Włoch spalanie benzyny wyszło poniżej 6l :P a nie było odpuszczania
                          >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• paweld
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 144

Re: 1.6 AEE

mam taki samochodzik 1,6GLX00r. (przedFL), po zakupie zamontowałem inst.gaz. TARTARINI (seq) za 3,5kPLN (niestety) - żadnego spadku mocy. Inst. zakładałem jak moja niuńka miala 105kkm na liczniku i była zalana syntetykiem 0w40, więc trochę go brała. Ale zalałem Mobil1 5w50 i teraz jest OK

2. -problemy - zdarzylo mi sie ze probowalem go rano odpalic a nie odezwal sei tylko za 2 razem i taki nieodpal za soba pociagnol to że silnik faluje obrotami dopiero kolejne uruchumienie pozwala normalnie mu pracowac
                            Po założeniu instalacji te problemy niestety mogą się nasilić, więc radzę z własnego doświadczenia: - wymienić świece, wymienić przewody WN, filtr powietrza
                            - czyszczenie przepustnicy łącznie z wgraniem nowych nastawów i dopiero wtedy regulacja instalacji przez gazowników.

4. - spalanie jest okolo 10 litrów/ cykl miejski - to normalne ..??
                            TTTM :P

pozdrawiam

Ps. gdybys miał jeszcze jakieś pytanka - wal śmiało
                            .:SKODOVKA-CLUB:.
                            F1 1,4 16V BKY - Tour de France (kombi)
                            .:KREWNIACY:. 0 Rh+

Komentarz

• kamil t
                              Classic
                              • 2011
                              • 1

skoda 1,6 AEE

witam ja mam skodzianę i mam ten sam problem co wszyscy tzn brak ssania i falujące obroty zwłaszcza na zimnym silniku. wymieniłem przepustnicę, sondę i dalej to samo...., nie wiem co tu jeszcze wymyślić ale poszukam szczęścia. a co do gazu to mam sekwencję na której jest naprawdę żwawa i spalanie oscyluje przy 8 litrach - oczywiści spokojna jazda. przed zakupem oglądałem octavie 1,8 20v 125 KM i uwierzcie że gorzej się zwijała niż te 75 KM. każdy kto wsiądzie w mój pocisk jest pewien że to 2,0 i ponad 100 km pozdrawiam wszystkich Octavianów
                              kamil t

Komentarz

• splawik
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1292

Zamieszczone przez kamil t
                                każdy kto wsiądzie w mój pocisk jest pewien że to 2,0 i ponad 100 km
                                :haha:
                                A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                -------------------------------------------------
                                Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9942
                                  • Ford

Re: skoda 1,6 AEE

Zamieszczone przez kamil t
                                  przed zakupem oglądałem octavie 1,8 20v 125 KM i uwierzcie że gorzej się zwijała niż te 75 KM
                                  :lol: :hammer :lol :terefere 1 ad: :blah
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Adam204
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 454

Zamieszczone przez Agamek12
                                    przed zakupem oglądałem octavie 1,8 20v 125 KM i uwierzcie że gorzej się zwijała niż te 75 KM
                                    no to żeś pojechał

Komentarz

• Matis68
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 195

Całkiem przyzwoite auto do jazdy w dwie osoby + bagaż. Dobrze wyregulowana, z dobrej firmy instalacja gazowa to podstawa, bo zamiast oszczędności będziesz tracił nerwy i czas na niekończące się naprawy. A jak moja AEE jeździła to zobaczysz jak klikniesz w link na dole postu ..paru frajerów w teoretycznie mocniejszych autach miało dziwne miny.. :lol:
                                      http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• splawik
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1292

Zamieszczone przez Matis68
                                        A jak moja AEE jeździła to zobaczysz jak klikniesz w link na dole postu
                                        To seria, czy coś modzone, że kręcisz ją do 7000rpm ? :szeroki_usmiech
                                        A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                        AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                        O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                        -------------------------------------------------
                                        Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• b707
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1272

Zamieszczone przez Adam204
                                          no to żeś pojechał
                                          Trzeba by się przejechać taką 1.8:P
                                          Nie wiem jaka jest różnica wagi 407SW vs Octavia 1 ale przy porównaniu Skody z AEE z 407SW z 1.8 16V 125KM. to silnik Puga okazują się totalna klapą gdy patrzeć na dupohamownie oraz na portfel przy dystrybutorze... Lew dużo pali i jedzie czy też nie jedzie jak Skoda:P
                                          Silnik w Skodzie raz że jest niskoobrotowy a dwa że mała moc nadrabia bardzo dobrą skrzynią. Szybko się nie pojedzie ale przyśpieszanie i elastyczność jest IMHO bardzo dobra przynajmniej w codziennym użytkowaniu. Gdyby jeszcze tam był 6 bieg to było by miodzio:P

No i AEE ma tendencje do bonusów:P

Ogólnie jak się patrzy na ten silnik to na tle innych jednostek jest dość specyficzny.

Fakt że lepiej było by mieć 1.8T z RSa ale cóż :diabelski_usmiech
                                          pzdr

[ Dodano: Nie 02 Sty, 11 21:42 ]
                                          Zamieszczone przez splawik
                                          Zamieszczone przez Matis68
                                          A jak moja AEE jeździła to zobaczysz jak klikniesz w link na dole postu
                                          To seria, czy coś modzone, że kręcisz ją do 7000rpm ? :szeroki_usmiech
                                          Z tego co pamiętam to martis68 miał chyba "zdjęty" limiter obrotów i większy dolot?

Zresztą czy na bazie tej jednostki nie powstała Felicia Kit Car xD
                                          Adam

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9942
                                            • Ford

Parę lat temu mój kumpel miał dwa auta: Opla Asconę 1.6 na gaźniku i z LPG i jednocześnie jego rodzice mieli Corsę B 1.2i 65KM (ostatni wypust z 2000 roku). I zawsze mówił, że ta Ascona jest zajebiście szybka a Corsa rodziców to mała-wielka powolna kupa, zupełnie pozbawiona wigoru i osiągów. I tak gadał kawał czasu aż do momentu, gdy pojechaliśmy "na Ordona". Tam wpadł na pomysł aby stoperem zmierzyć osiągi. I okazało się, że po tych pomiarach przyśpieszenie Corsy było dobre kilka sekund lepsze niz Ascony. Po długich rozmowach przy browarze doszlismy do wniosku, iż te "zejebiście szybkie" osiągi Ascony to było zupełnie subiektywnie odczucie spowodowane hukiem we wnętrzu i tragicznym prowadzeniem - o lata świetlne gorszym niż w Corsie...
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8162
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Parę lat temu mój kumpel miał dwa auta: Opla Asconę 1.6 na gaźniku i z LPG i jednocześnie jego rodzice mieli Corsę B 1.2i 65KM (ostatni wypust z 2000 roku). I zawsze mówił, że ta Ascona jest zajebiście szybka a Corsa rodziców to mała-wielka powolna kupa, zupełnie pozbawiona wigoru i osiągów. I tak gadał kawał czasu aż do momentu, gdy pojechaliśmy "na Ordona". Tam wpadł na pomysł aby stoperem zmierzyć osiągi. I okazało się, że po tych pomiarach przyśpieszenie Corsy było dobre kilka sekund lepsze niz Ascony. Po długich rozmowach przy browarze doszlismy do wniosku, iż te "zejebiście szybkie" osiągi Ascony to było zupełnie subiektywnie odczucie spowodowane hukiem we wnętrzu i tragicznym prowadzeniem - o lata świetlne gorszym niż w Corsie...
                                              to jakbyscie mieli Corse 1,4 16V to nie jedno autko poogląda zadek tej corsy :diabelski_usmiech
                                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9942
                                                • Ford

Zamieszczone przez piotrek_os
                                                to jakbyscie mieli Corse 1,4 16V to nie jedno autko poogląda zadek tej corsy :diabelski_usmiech
                                                dlaczego mielibyśmy mieć 1.4i 16V?
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8162
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                                  dlaczego mielibyśmy mieć 1.4i 16V?
                                                  :twisted: nie ciągne tematu skoro nie zrozumiałes.....mojej wypowiedzi....nie bede robił tu OT....ale moze jednak napisze...ze jakbys wsiadł do tej 1,4 16V to bys nie pomyslal, ze to "powolna kupa" :diabelski_usmiech
                                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

Pracuję...