Glosniejszy swist z intercoolera po powrocie od mechanika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ged
    Ambiente
    • 2009
    • 144

andzia69, nie wiem czy na pewno w ASZ tak jest, że łożysko jest razem z wysprzęglikiem? W AHF jak wymieniałem sprzęgło kompletne z dwumasą to koszt łożyska zamknął się w 50 zł i bez wymiany wysprzęglika
  • maysee
    Ambiente
    • 2007
    • 146
    • Superb I (3U4)

Witam kolegow. Mam takie pytanko. odebralem niedawno Octe od mechaniora i stwierdzam, ze fura lepiej chodzi (motor byl od nowa wyregulowany, katy wtrysku itd.) ale kiedy zwiekszam obroty intercooler "swiszczy" glosniej niz przed wizyta u mechaniora. Czy to powinno tak glosno swiszczec przy przyspieszaniu ?(moze wczesniej gdy byl cichy bylo cos nie tak). Czy jest tam jakas nieszczelnosc? Przy mnie poprawial opaski zaciskowe na rurze tak na szybko wiec nie wiem. Co mysliscie? Pozdrawiam.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

maysee, Może przed regulacjami silnik głośniej pracował i nie słyszałeś turbiny.Moje turbo też sobie pięknie pogwizduje przy przyspieszaniu.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• GrzegorzR.
        Classic
        • 2007
        • 19

Oprócz tych opasek na rurze między IC :arrow: kolektorem ssącym sprawdz te opaski na dolnej rurze (turbo :arrow: IC) moze Twoj mechanik tam czegos nie spiol lub mu sie rura podwineła :roll:
        VAS 5054A v17pl + ElsaWin 3,90

Komentarz

• misk
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 122

Zamieszczone przez maysee
          Czy jest tam jakas nieszczelnosc?
          Jak mi gumowa rurka przy IC pękła to też ladnie świszczało ale to tego jeszcze musiała by być bardzo czarna chmurka za samochodem... - rozumiem że takowej u kolegi nie ma?

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez misk
            ale to tego jeszcze musiała by być bardzo czarna chmurka za samochodem...
            niekoniecznie. WIem bo łataliśmy IC a pozniej tą rurę gumową :?
            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• maysee
              Ambiente
              • 2007
              • 146
              • Superb I (3U4)

Zadnego dymku. po prostu swiszczy glosno az milo. Octa sie lepiej zbiera jakby ale jest glosniejsza.

Komentarz

• Misiekoctavia
                Elegance
                • 2005
                • 891

maysee, a nie robiles cos z tym paskiem rozrzadu czasem :?: Ja po wymianie paska rozrzadu zauwazylem to samo tyklo ze mi sie zdawalo, ze auto idzie gorzej a turbo czy ic swiszczal jak opetany. Gdy bujnalem sie na prostej z gazem w podlodze okazalo sie ze Octa idzie do 140km/h i ma ok 3000obrotow i koniec :shock: Jakby mial odciecie. Okazalo sie, ze jakas guma spadla ponoc gdzies przy turbinie. Zalozyli spowrotem i teraz jest normalnie. A na kompie pozniej mialem blad cisnienia doladowania.
                A tak troche OT to auto zaczelo mi sie lepiej i wyzej wkrecac na obroty po wymianie paska pomimo, ze jakos tak inaczej mruczy.

Komentarz

• maysee
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 146
                  • Superb I (3U4)

No wlasnie ja ciegale z tym sykiem. Syczy naprawde glosno przy zwiekszaniu obrotow (syk powietrza - nie gwizd turbiny). mechaniorzy mowili, ze wszystko jest spoko - ale wydaje mi sie, ze nie. Czy ktos mnie chce zrobic w bambuko? Pomozcie koledzy, co to moze byc i czy nie zrobie nic zlego maszynie jak bede tymczasowo tak jezdzil?

Komentarz

• Misiekoctavia
                    Elegance
                    • 2005
                    • 891

Hmm. A pod kompem mieli go podlaczone :?: U mnie wyskoczyl blad cisnienia doladowania. Mysle, ze trzeba dociekac swojego skoro uwazasz ze jest nietak.

Komentarz

Pracuję...