spalanie tdi?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arci9
    RS
    • 2004
    • 2007

arci9 napisał/a:
    Panowie, a jest tutaj ktoś kto ma TDi 105PD 4x4 i mógłby się podzielić wrażeniami ze spalania?
    Mam kolegę , który posiada taką skodzinkę i jemu spalanie na tej samej trasie (blisko siebie mieszkamy a pracujemy w tej samej firmie) oscyluje w granicach 7,6-7,8l/100

A u mnie w zleżności od ruchu i mojej nogi, średnio wychodzi 6,5l - tylko u mnie mocniejsza jednostka(ASZ) no i po Virusie, jego napewno cięższa i sporo słabsza, także podniesiona i też na 16'

Rentier ma 105 PD 4X4
    RENTIER, zapraszamy do tablicy :lol:

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Stara Octa byla ATD 100KM PD w wersji 4x4 to nie jest ten nowy silnik - nie mieszajcie dwoch roznych silnikow technologicznie.

Moj kolega ma taka 4x4 ATD i jemu pali wlasnie gdzies litr wiecej niz zwykla.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Zamieszczone przez Maicroft
        Stara Octa byla ATD 100KM PD w wersji 4x4 to nie jest ten nowy silnik - nie mieszajcie dwoch roznych silnikow technologicznie.
        Ale co to znaczy stara?Bo ja się pytam o taką z rocznika 2003...Czy wszystkie 4x4 PD to silniki ATD?

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Stara Octavia to jest 1.9 (100KM) mot. ATD a nowa Octavia II 4x4 to jest silnik 1.9 (105KM) mot. BJB, BKC.

Obie sa w tej chwili produkowane rownolegle, ale maja rozne silniki, dlatego mowie zebyscie precyzowali bo pomieszaliscie wyzej dwa rozne silniki a to nie to samo k

EDIT:

Dodam jeszcze jedno, zeby uscislic w Octavi I 4x4 byl jeszcze montowany diesel 1.9 90KM, ale to na samym poczatku
          Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Zamieszczone przez Maicroft
            Stara Octavia to jest 1.9 (100KM) mot. ATD a nowa Octavia II 4x4 to jest silnik 1.9 (105KM) mot. BJB, BKC.

Obie sa w tej chwili produkowane rownolegle, ale maja rozne silniki, dlatego mowie zebyscie precyzowali bo pomieszaliscie wyzej dwa rozne silniki a to nie to samo k
            Czyli żeby uściślić - pytam o Octę I 4x4 z silnikiem (jak Grześ twierdzi :szeroki_usmiech ) ATD.
            :diabelski_usmiech

Komentarz

• BOBI-X
              Classic
              • 2006
              • 37

Ciarki mi po plecach chodza jak tak sobie czytam o tym spalaniu.Mi w trasie pali 5,5l ale w miescie to pokazuje na krotkim odcinku 9-11 litrow/na 100.Nawet jak sie rozgrzeje to pali 8-9litrow na 100.Myslalem ze to norma ale widze ze nie.Moze to skutek ze mialem zapieczone kierownice turbiny?(ale juz rozruszalem)-Co otym myslicie?

Komentarz

• TomRS
                Ambiente
                • 2005
                • 151

Zamieszczone przez BOBI-X
                Ciarki mi po plecach chodza jak tak sobie czytam o tym spalaniu.Mi w trasie pali 5,5l ale w miescie to pokazuje na krotkim odcinku 9-11 litrow/na 100.Nawet jak sie rozgrzeje to pali 8-9litrow na 100.Myslalem ze to norma ale widze ze nie.Moze to skutek ze mialem zapieczone kierownice turbiny?(ale juz rozruszalem)-Co otym myslicie?
                Powiem ci tak - tez tak myśłałem kiedyś, bo rano jak jadę do roboty to na ogół po przejechaniu 8 km w gęstym ruchu (swiatła na 2-3 razy) też mam między 8 a 9 litrów. Ale auto ma sporo modyfikacji i ponad 180 KM. Jednak ostatnio jak je dałem na przeglad, to dostałem Octe TDI 90 KM i w tych samych warunkach podchodziło tez pod 8 litrów. I od tego czasu przestałem sobie głowę zawracać tym problemem, bo w trasie wszystko jest w normie.

Pozdrówki
                Golf VI TSI TwinCharged
                powered by fabryka

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Nawet jak sie rozgrzeje to pali 8-9litrow na 100.Myslalem ze to norma ale widze ze nie.Moze to skutek ze mialem zapieczone kierownice turbiny?(ale juz rozruszalem)-Co otym myslicie?
                  mysle o tym, ze wszystko jest ok
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

wszystko jest ok, spalanie bardzo mocno zalezy od trasy jaka sie pokonuje :!: ja przed przeprowadzka mialem do roboty 5km i na tym odcinku 12 swiatel na ktorych moglem stac :shock: zejscie ponizej 8.5l/100 uznawalem za sukces :szeroki_usmiech ale wystarczy pojechac kawalek wiecej i zuzycie spada k no chyba ze jest taki korek ze sie 16km pokonuje w ponad poltorej godziny ze srednia 15km/h to nie ma co marzyc o niskim spalaniu :roll:
                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                    http://www.disi-tune.pl
                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• TomRS
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 151

Misiek - bo dawno tu nie zagladałem - subaryne masz ?? :shock:

Pozdrówki
                      Golf VI TSI TwinCharged
                      powered by fabryka

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

Zamieszczone przez TomRS
                        Misiek - bo dawno tu nie zagladałem - subaryne masz ?? :shock:

Pozdrówki
                        mam 8)
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• TomRS
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 151

Zamieszczone przez MisiekWAW
                          mam 8)
                          ad:
                          Golf VI TSI TwinCharged
                          powered by fabryka

Komentarz

• adasko007
                            Classic
                            • 2007
                            • 21

To pierwsza próba mikrofonu!
                            Moja bierze 4,4 komputer zaniża najwyżej o 0,1 (średnia z ost. 5 tkm.). Na Autobanie jadąc za Autokarem (110 km/h na tempomacie) 2,9 no i myślałem że zasnę. Poprzednia 110 KM TDI '99 SLX + Klima brała śr. 4,8.
                            Pozdrowionka dla wszystkich.

[ Dodano: Nie 04 Lut, 07 13:56 ]
                            A i Golfa miałem 100KM TDI PD, Octavie (110KM) do pięt nie dorasta. Odejście to ma nieco lepsze ale kosztem większych wibracji (podczas przyspieszania) i spalanie o 0,5 l wyższe przy tym samym stylu jazdy. Miasta to z zasady nie lubił. Octa jak sie rozgrzeje i płynie z innymi to i w miastku 4,0 potrafi.
                            niegdyś: ALH SLX'99/ASV L&K'01/AGR SLX'99 + virus
                            Miała być O1 kombi wyszedł Golf Variant High.'03 AXR

Komentarz

• Dezet
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 136

Jeżdżąc po Warszawie tylko jedna i tę samą trasą, w zależności od natężenia ruchu i warunków pogodowych, mój Szkodnik chłepcze od 4,5 litra do 10,2 litrów gnojówki. Tak więc absolutnie nie mogę powiedzieć że coś jest nie tak. Jeżdżąc latem po Litwie na całym baku średnia wyszła mi 3,8. Nie mam podstaw do narzekań.
                              Wszystko zależy od warunków drogowych i tyle. Przestańcie rozpaczać. Żeby tą tonę żelastwa rozbujać, trzeba troszkę podlać gnojóweczki. A jak nie, to trzeba było kupić skuter...
                              Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• adasko007
                                Classic
                                • 2007
                                • 21

Swięta racja! Ale skuter tez mniej nie pali :wink:

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

adasko007, Tak spytam, a auto wiecej niz 170 jeszcze pojedzie?? Czy przy 140 tak szarpnie i przestaje ciagnac :twisted:

Wszystko zalezy gdzie sie jezdzi, z jaka srednia predkoscia i bardzo wazne na jakich kolach i z jakim cisnieniem. Taki szczegół, a jestem pewny ze roznica 1l miedzy moim podpisem, a rekordzistami zniknie.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• adasko007
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 21

Maicroft A-no, u mnie wszystko w orginale (ciśnienie w oponach też), do 200-stu normalnie dociąga, nic nie szarpie :terefere .
                                    Styl jazdy się liczy (średnia V na ogół między 70 a 80 (zwracając uwagę na przepisy i ograniczenia szybciej się nie da w kraju, na trasie 120-140 Vmax, powyżej komfort jazdy jest do luftu na tych drogach) a i ścieżka się liczy tzn. jej znajomość no i nie lubie hamować. Nie bez znaczenia jest czy się jedzie z wiatrem czy pod wiatr. Latam często na Niemcy (na Autobanie przy 160-170 potrafi brac i 6l) i w tamtą str. pali zawsze więcej niż spowrotem (może sie cieszy, że wraca do domu). No i Chipsa jakiegos mam a nie wydaje mi się żeby dużo lepiej ciągnęła od poprzedniczki, więc może to oszczędzacz. Nie chcę nic grzebać, bo mi tak odpowiada. :yay:
                                    Pozdrówki i :spioch

Komentarz

• aadamuss
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 18

Witam. Spalanie nie w Skodzie, ale jako ciekawostkę podam spalanie w VW Caddy z silnikiem 1.9 tdi 105 i automatem DSG.
                                      Jazda po mieście i częste postoje z włączonym silnikiem- 7,5 litra.
                                      Jazda na trasie 90-140- 7,2-7,5 litra.
                                      Jazda na autostradzie v max 170 non stop- 12,5 litra.
                                      Może uda mi się kiedyś przejechać do 90 km/h i spadnie spalanie poniżej 7l.
                                      Pozdrawiam Adam

Komentarz

• hsurim
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 788
                                        • Kia
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Jako, że jeżdżę dieselkiem od niedawna, chciałem skonsultować swoje dziwne (jak dla mnie) obserwacje dotyczące spalania.
                                        Otóż, latem (temp. pow. 20 stopni) w trasie na odcinku 160 km przy oszczędnej jeździe uzyskałem 3,8 l/100 km
                                        Ten sam odcinek (jesienią) przy temperaturze ok. 5 stopni przejechałem ze średnią 4,2 l/100 km,
                                        a wczoraj przy temp. około -10 stopni, średnia wyszła 4,6 l/100 km.

Dodam, iż za każdym razem resetowałem komputer - tuż po całkowitym nagrzaniu się silnika.

Czy takie spalanie jest normalne w dieslu, czy raczej mam szukać jakiejś nieprawidłowości ?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :wink:
                                        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Dezet
                                          Ambiente
                                          • 2005
                                          • 136

Jak na mój gust, to wszystko jest OK. To normalne, że zimą będzie więcej spalał. Spójrz na benzyniaki :twisted:

Zresztą nawet 4,6 to wynik super! Jak tak dalej pójdzie, to będzie Ci produkował ropę. Tylko co na to turbawka...
                                          Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Dezet, Z AGR-a jest pancerna i nic jej nie bedzie. To tylko nowsze wynalazki od ALH w gore fochy maja :diabelski_usmiech
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• hsurim
                                              Elegance
                                              • 2006
                                              • 788
                                              • Kia
                                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Dezet
                                              Jak na mój gust, to wszystko jest OK. To normalne, że zimą będzie więcej spalał. Spójrz na benzyniaki :twisted: (...)
                                              Właśnie z tego powodu zadałem to pytanie.
                                              Jeżdżąc bawarką 1,8 (benzyna), po nagrzaniu się silnika spalanie w trasie wg wskaźnika (latem i zimą) było identyczne.
                                              Mówię o spalaniu w warunkach czystej i suchej nawierzchni :?

Komentarz

• kristo
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 266

hsurim,
                                                a wziąłeś pod uwagę wiatr?? bo może przy pierszym pomiarze miałeś go w plecy a teraz dmuchało z przodu?

a tak BTW zimówki mają IHMO dużo wyższe opory toczenia... co może też spory udział mieć we wzroście spalania
                                                Pink Floyd fan.

Komentarz

• artsze
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 20

8)
                                                  Moja octavka 1,9 TDI silnik AGR na przebieg 30 tys km. średnie spalanie na poziomie 6,2 litra (tj. lato z klimą, zima krótkie dystanse około 8 km, ogólnie 20 tys po mieście, pozostałe 10 tys trasa) :| :hammer

Komentarz

• hsurim
                                                    Elegance
                                                    • 2006
                                                    • 788
                                                    • Kia
                                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

kristo, latem kiedy sam jechałem wyszedł mi wynik 3,8 l/100 km miałem wiatr w tylny błotnik. Kiedy wracałem tego samego dnia (4 osoby + bagaż) wiatr w przedni błotnik i wyszło 4,0 l/100 km.
                                                    Jesienią miałem identyczny wynik w obydwie strony, tzn po 4,2 l/100 km, no i ten ostatni 4,6 l/100 km (w każdą ze stron).
                                                    Opony te same, wielosezonowe. Nie zauważyłem także aby opory toczenia były jakieś większe, bo po rozpędzeniu się dłuuugo sie toczy na luzie.
                                                    Jeszcze zaczynam "podejrzewać", że ewentualna przyczyną może będzie paliwo (letnie, przejściowe oraz zimowe) :shock:

Komentarz

Pracuję...