Kupno Octavi I 1.9 TDI 131PS w de , na co zwracac uwage ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vwgolfo
    Classic
    • 2009
    • 2

jak cisza to chyba dobrze, no nie :?: :lol:
    poza tym świst możesz usłyszeć pod obciążeniem :idea:
    vwgolfo
  • 4ndrew
    Classic
    • 2007
    • 24

Witam

Na wstepie witam wszystkich uzytkownikow forum i klubu OCP .

mam nadzieje ze niebawem dolacze do waszego grona z nowym nabytkiem

Po nieudanych probach znalezienia zadbanego modelu Octavi jaki mnie interesuje w PL , postanowilem zakupic autko w Niemczech.

Praktycznie jestem juz zdecydowany na jeden egzeplarz w niemczech i prosilbym o porady na co zwrocic uwage przy kupnie (w przyszlym tyg jade kupic

Samochodzik kupuje na firme i biore w leasing wiec dosc wysoki koszt zadbanego egzeplarza w de juz wkalkulowalem.

Z racji ze moja praca wymaga robienia przebiegow srednio 80kkm rocznie(90% trasa) i duzego kufra , wybor padl na Octavie jako autko niezawodne i bardzo ekonomiczne (zarowno spalanie jak i eksploatacja)

Autko jakie znalazlem to Octavia I Kombi 1.9TDI 131PS , 2004r, 53kkm przebiegu , full opcja z czarna skorka,xenonami, 6biegowa skrzynia itd. czarny metalik, 1wlasciciel, bezwypadkowa .

cena okolo 13.500 euro brutto, ale sa orginalne alusy 16" z 205/55 oponkami i Gwarancja na samochodzik .

Na co zwracac uwage przy kupnie tego konkretnego autka ?

Przegladajac forum nie znalazlem za wiele informacji odnosnie mankametow tego modelu (bo teoretycznie octavia takich nie ma
    wczesniej mie mialem za wiele doczynienia z TDI jedynie ze zwyklymi dieselami

Komentarz

• tomil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1179

Zamieszczone przez 4ndrew
      Gwarancja na samochodzik
      Od kogo i na co?

13.500 euro brutto
      To jakieś 50000 plus przejazdy, zarejestrowanie w Polsce- pewnie całkowity koszt samochodu to jakieś 55 tysi

Dość duży problem ze sprawdzeniem (trzeba pojechać), jeśli z wozem jest coś nie tak, to na darmo przejazd.
      53kkm przebiegu
      Nie bardzo chce mi się wierzyć w taki przebieg.
      2004 rok to ma już cztery lata (ponad) czyli wychodzi gdzieś 13-14 tys km na rok (chyba mało). Zapewne samochód w ogłoszeniu na 100% bezwypadkowy, garażowany, i jeździł dziadek (ew. babcia) .
      Jak przejrzysz ogłoszenia na zagranicznych stronach (niemieckich) większość pojazdów w takim wieku ma przelot gdzieś w okolicach 150-200 tys km.

Wszystkie informacje na temat Octavii pojawiają się na stronie, jeśli nie ma jakiejś awarii to tylko dlatego, że ona nie występuje.

Przeczytaj koniecznie, zwłaszcza taką fajną listę.

Ja bym takiej sztuki nie brał, zwłaszcza, że różnica pomiędzy Mintem (chyba jakieś 68 tysi) odjąć bonusy dla forumowiczów to bliżej 63 tysi- czyli tylko 8 więcej niż to co planujesz wydać.

Życzę udanych wyborów.
      It doesn't matter what we're losing
      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• 4ndrew
        Classic
        • 2007
        • 24

link do ogloszenia

samochod z oplatami i rejestracja wyjdzie mnie nie wiecej jak 50k. (drogo , nawet bardzo drogo ale wlasnie przez ten przebieg, stan auta i GW)

nowa octavia mint kombi kosztuje 71.500 + lakier metalic 1800 czyli okolo 73k (i nie mam: 136KM , skory, xenonow, 6-biegowej skrzyni, tempomatu, alusow, radia itd.)

dolicz to wyposazenie i wyjdzie pewnie ponad 85k
        a najmocniejszego diesla nie dostaniesz bo nie spelnie normy spalin obecnej i go wycofali z oferty :/

ogloszen podobnych modeli jest wiele i po duzo nizszych cenach , ale ja wole doplacic te kilka k euro i miec egzemplarz zadbany i pewny niz szukac okazji.

Komentarz

• esjot
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2005
          • 152

Autko jakie znalazlem to Octavia I Kombi 1.9TDI 131PS , 2004r, 53kkm przebiegu , full opcja z czarna skorka,xenonami, 6biegowa skrzynia itd. czarny metalik, 1wlasciciel, bezwypadkowa .
          Wypas fajny ,ale konia z rzędem temu kto dieslem w Niemczech robi trasę do "kościoła
          i na zakupy"
          Nie chce mi się wierzyć.
          Wolałbym krajowe auto używane z udokumentowanym przebiegiem ...

PZDR
          PS
          drobne przykłady

Superb - 2 Kombi

Komentarz

• 4ndrew
            Classic
            • 2007
            • 24

ja sie przekonalem do drogich zadbanych aut z niemiec .

juz 2szt takie sciagnolem i wszyscy sie dziwili w jakim byly stanie .

w polsce jest problem mentalnosci , jedziesz do ASO a tam robia ci (o ile wogole cos sprawdzaja) na odp.... , zamiast wymieniac olej , dolewaja , montuja uzywane czesci a kosza jak za nowe i oryginaly oczywiscie itd. mozna by przytaczac takich przypadkow bez liku .

a w Niemczech nikt nie kombinuje, Niemiec na napisane co ma sprawdzic, wymienic i to robi i nie wnika. Tam dobrze zarabiaja i nie robia takich walkow w ASO i innych warsztatach jak u nas.

2ga sprawa to zima, w polsce wala tyle soli na drogi ze kilka latek ciezszej eksploatacji i juz ruda wylazi . A tam mozna sciagnac samochod 15letni bez naewt grama rdzy i nigdzie nie zabezpieczony przed korozja.

Komentarz

• Lashlo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1455

4ndrew, to nie lepiej nowke OI za niecale 60 tys?
              Ja tez szukalem krajowej pare m-cy az w koncu kupilem w salonie i jestem zadowolony.
              A na rynku niemieckim sa i Polacy i Rosjanie-a oni krecili i beda krecic.
              Badz ostrozny.
              Pozdrawiam
              Lashlo

[ Dodano: Pią 22 Lut, 08 18:21 ]
              Oczywiscie nie ten wypas,ale pewnosc,gwarancja itd...

Komentarz

• 4ndrew
                Classic
                • 2007
                • 24

Nówki nie kupie bo za drogo :/ (tylko Diesel wchodzi w gre a nowy troche kosztuje)
                wole poszukac w niemczech

No właśnie chce być ostrozny i się dowiedzieć na co zwrócić szczególną uwage przy ogledzinach .

Troche juz roznymi samochodami przejezdziłem (ponad 500kkm) i sporo mankamentów sam wyłapie ale lepiej zapytac ludzi ktorzy znaja te samochody od podszewki o tzw. rozne ciche usterki o ktorych ktos kto nie zna konkretnego modelu nie bedzie mial pojecia (gdzie zajrzec bo akurat w tym modelu to czesto leci itp)

czujnik lakieru i tak zabieram ze sobą 8)

Komentarz

• Lashlo
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1455

ja kupilem 1,9TDI climatronik i inne bzdety za lekko ponad 60 tys,wiec jak sie w uzywany bawic za 50 to lepiej chyba dolozyc?
                  Na co zwracac uwage niestety nie wiem,bo nie znam sie az tak.

Komentarz

• 4ndrew
                    Classic
                    • 2007
                    • 24

wole zadbana full opcje z najmocniejszym TDI za 50k niz golą nówke za 64k .

jak sie spedza w samochodzie 80kkm rocznie i robi dlugie trasy to zwraca sie uwage na wygode, bezpieczenstwo i przyjemnosc z jazdy.

z tego diesla mozna tanim kosztem zrobic 160KM i miec na co dzien oszczedny samochodzik do pracy na dlugie trasy a od swieta i poszalec nieco :wink:

Komentarz

• Lashlo
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1455

OK :-)

Komentarz

• ropuch
                        Drive
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 45

Według mnie za drogo za OI
                        Ja tydzień temu stałem się szczęśliwym włascicielem OII 105 kM confort 2004 rok przebieg 90 tys z z wymienionymi oponami i książką serwisową
                        Sciągłem z Francji dałem tam za nią 11000 Eur
                        Polecam auta z Francji nie mają tak duzych przebiegów jak w Niemieckie

tym samym witam wszystkic na forum
                        nowicjusz
                        Ropuch

Octavia II Comfort 1,9 TDI BJB 105 kM

Komentarz

• esjot
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 152

w polsce jest problem mentalnosci , jedziesz do ASO a tam robia ci (o ile wogole cos sprawdzaja) na odp.... , zamiast wymieniac olej , dolewaja , montuja uzywane czesci a kosza jak za nowe i oryginaly oczywiscie itd. mozna by przytaczac takich przypadkow bez liku .
                          Jeżeli to co piszesz jest prawdą to większość z nas miałaby obawy jeździć swoją octavią
                          ( szczególnie tacy jak ja co serwisują samochody a ASO)
                          Więcej optymizmu i zaufania ...

wole zadbana full opcje z najmocniejszym TDI za 50k niz golą nówke za 64k .

jak sie spedza w samochodzie 80kkm rocznie i robi dlugie trasy to zwraca sie uwage na wygode, bezpieczenstwo i przyjemnosc z jazdy.
                          Tu się zgadzam ,ale nie do końca (patrz mój post poprzedni) Jaką masz gwarancję ,że opis jest w 100% prawdziwy ???
                          Więc ja wolę krajowe auta bo naprawdę nie wierzę w opis
                          53kkm przebiegu
                          cuda się zdarzają ,ale b.rzadko

PZDR
                          Superb - 2 Kombi

Komentarz

• 4ndrew
                            Classic
                            • 2007
                            • 24

OII odpada ze wzgledu na mniej sprawdzone silniki , konstrukcje, spalanie, i ogolnie koszty eksploatacji .

OI juz jest na rynku dlugo i ma bdb opinie, tanie czesci, nieskomplikowane zawieszenie(tanie koszty utrzymania) , porzadne i sprawdzone sielniki diesla (o tych silnikach kraza juz chyba legendy i sa egz z przebiegami ponad 1m km , spalanie , spalanie i jeszcze raz spalanie .

1l spalania mniej to dla mnie prawie 400pln wiecej w kieszeni miesiecznie.

Komentarz

• ropuch
                              Drive
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 45

nie bądźcie tak surowi dla OII
                              Zaczynam miec kompleksy
                              Ropuch

Octavia II Comfort 1,9 TDI BJB 105 kM

Komentarz

• 4ndrew
                                Classic
                                • 2007
                                • 24

nie mam pewnosci ze wszystko jest tak jak w ogloszeniu

ale.

cena podobnych egzeplarzy w niemczech z normalnymi przebiegami (120-180kkm rocznik 2004) jest duzo nizsza.

po numerze nadwozia moge sobie sprawdzic kiedy byl samochod ostatnio serwisowany i przy jakim przebiegu. (ksiazka i tak jest )

komis daje GW na ten samochod

+ probuje sie dowidziec na co zwracac uwage zeby sie nie naciac.

wiec dla mnie warto wydac te 150pln na paliwo i sprawdzic ten samochod bo jest duza szansa ze wszystko bedzie ok.

(daleko nie mam bo Lipsk jest jakies 200km od granicy, i bedac przy okazji w zachodniej polsce moge podjechac )

[ Dodano: Pią 22 Lut, 08 20:01 ]
                                jak bym robil 20-30kkm rocznie jak normalny czlowiek to bez wachania bym bral octavie 2 , albo passata i mial gdzies wieksze koszty eksploatacji.

ale jak samochod to twoje narzedzie pracy i koszty zwiazane z eksploatacja, paliwem , naprawami (przestojami w warsztatach) maja kolosalne znaczenie to chyba mnie rozumiesz ze wole sprawdzona ale gorsza i przestarzala konstrukcje ale niezawodna i tania w utrzymaniu.

Komentarz

• Dzida
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 2253

komis daje GW na ten samochod
                                  no i co?

I jak coś będzie nie halo to będziesz się "woził z komisantem"? Bo samochód jest na gwarancji?

Dla mnie bez sensu i robota "od dupy strony", tym bardziej iż napisałeś że chcesz wziąć samochód w leasing....więc jaki problem wziąć leasing na rok dłużej i wziąć nówkę z salonu? Tym bardziej robiąć 80kkm rocznie.

OK Twoja kasa, Twoja sprawa.

Szerokości.

Przepraszam, a w temacie:

1. Ja w ten przebieg nie wierzę. Ktoś zapłacił kupę kasy za 130 PD żeby "biegać" 15 tyś po niemieckich autostradach? Cudów nie ma. I proszę nie pisać tekstów w stylu " a skąd wiesz..."

2. Nie kupiłbym samochodu od handlarza czy z autohausu, a tym bardziej do Turka.

3., Dlaczego ona nie ma napisów na klapie, i ten tył stoi tak wysoko?

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Pytasz sie co sprawdzić? Odpowiedz jest prosta - wszystko !! Poczynając od grubości powłoki lakierniczej a kończąc na przeglądzie przedsprzedaznym w ASO (podejrzewam że w Niemczech też maja taka usługę ) a wiec stan zawieszenia, układu wydechowego, elektroniki (poduszki, komp sterujacy silnikiem climatronic itp.) Nie zaszkodzie tez "sprawdzić" przebieg to takich elementach jak kierownica i drażek zmieny biegów. Czy faktycznie ich zuzycie wskazuje na tak sladowy jak na 4 letnie auto przbieg warto też dokładnie popatrzec na stan tapicerki. Jeśli to auto ma taki przebieg jak piszesz to powinna być ona w IDEALNYM stanie.

Teraz pare zdań co do samego auta i jego ceny oraz kupna w Niemczech. Cóż moze i faktycznie za tak ogromne pieniadze, jak na ten rocznik, to auto ma przejechane 53 tys km. Fajna jest też wersja z wszystkimi bajerami oraz fajny ma silnik. Jednak za nic w świecie nie dałbym tyle kasy za 4 letnią Octavię !!!
                                    Jak byś poszedł do salonu i porządnie się potargował, to podejrzewam, że za 62-63 tyś zł kupiłbyś O II 1.9 TDI Ambiente. A jakbyś poszukał aut z demo ( ostatnio znalazłem ogłoszenie O II Kombi 1.6 FSI Ambiente czarna za 65 tyś zł - i jeszcze pewnie coś byś urwał) to kupilbyś jeszcze taniej
                                    Aha, Octavia II jest wprodukcji od 2004 r takze chorób wieku dziecięcego bac sie nie musisz bo juz daaaaawno ich nie ma. No chybaże uważasz, że auto sprawdzone to auto 10 letnie ale wtedy to juz temat na inny wątek, zachczajacy o o Youngtimery
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Ziomal
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 5841
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

4ndrew, sprawdzaj dokładnie tylną klapę bo w okolicach rejstracji lubi rdza wcinać.

Najlepiej to byłoby pod Vaga go podłączyć :wink:
                                      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• rad10
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 180

Ja równiez nie wierzę w tak mały przebieg, bo handlarze w Niemczech juz dawno nauczyli się jak zrobić z kupującego frajera!!! Oczywiści może akurat Tobie trafił się taki rodzynek (130KM diesel) co robił tylko kilkanaście tyś. km rocznie, ale to trzeba być WIELKIM optymistą!!! Wybór oczywiście należy do Ciebie i z tego co doczytałem decyzję już podjąłeś, więc zacznij od sprawdzenia lakieru!!! Auto raz malowane nie będzie już takie samo, a całą reszte mechaniczną zawsze można naprawić!!!! Z rzeczy, które koniecznie powinieneś skontrolować to na pewno turbina, przepływomierz czy koło dwumasowe. To tak z grubsza, bo jest więcej rzeczy do sprawdzenia, ale tak jak koledzy napisali dobrze by było całe auto prześwietlić!!!! Na forum znajdziesz wyczerpujące wiadomości na każdy element Octavi, więc opcja SZUKAJ i wpisać kluczowe słowo i wszystko się dowiesz!!! Pozdrowienia i oby Czeszka się dobrze sprawowała!!!

Komentarz

• DGW
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 2330

4ndrew, czytając Twoje posty w tym temacie uważam że nie ma sensu Ci coś doradzać ponieważ jesteś tak napalony na to auto że na 100% je kupisz. Więc po co bić dalej pianę.
                                          Jeszcze tylko co do wiadomości przedstawionych przez Ciebie o OII: poczytaj trochę, porozmawiaj z kolegami użytkującymi takie auto ponieważ wiedza Twoja lekko mówiąc jest uboga. (przykład: w OII ze 105KM diesla, lekkim pierdnięciem robisz ponad 150KM a komfort itd bez porównania)

Ostatnio diagnozowałem koledze VW golfa IV z 2003 roku z przebiegiem ok 110kkm. przebieg z jednej strony normalny ale można powiedzieć że trochę niski, nie ważne p;o sprawdzeniu wyszło że ma ponad 307kkm :lol: POWODZENIA
                                          NFPNorth-West
                                          2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                          WARSZTAT www.dsize.pl
                                          ->
                                          CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                          spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Lashlo
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1455

dobrygrzeswawa, rad10, dokladnie tak-cudow nie ma. Ktos kto wywalil duza kase na taki wypas nie jezdzil raz w tygodniu na dzialke...
                                            Powtorze-dysponujac taka kasa jaka masz-wez nowy z salonu i bedziesz pewny swego. Inaczej z duza doza prawdopodobienstwa natniesz sie na ten rodzynek ;-)

Komentarz

• cieq
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 745
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AGU 1.8 20VT 150 KM
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jaki problem sprawdzić (zczytać ze sterownika) przebieg w tym aucie?
                                              www.pinkbike.com

Komentarz

• Ziomal
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 5841
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

cieq, trzeba miec Cana , a widze ze kolega nie bierze z sobą Vaga. Dla mnie kupować samochód bez Vaga to tak samo jakby pojechać samemu :diabelski_usmiech
                                                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• cieq
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 745
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AGU 1.8 20VT 150 KM
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dobra Ziomal, tutaj też nie widzę większego problemu bo można podjechać do ASO VW/Audi/Seat/Skoda.
                                                  www.pinkbike.com

Komentarz

Pracuję...